vineri, mai 9, 2025
AcasăsusBăile Herculane, aurul pierdut al României

Băile Herculane, aurul pierdut al României

Înființată în urmă cu 19 secole, stațiunea Băile Herculane din Caraș-Severin a trecut de-a lungul timpului prin mai multe perioade de înflorire și declin. În trecut, a fost căutată de împărați, dar cu timpul a ajuns tot mai departe de strălucirea de altădată.

Zeci de mii de turiști ajung în fiecare vară în stațiunea Băile Herculane din Caraș Severin, mulți dintre ei pentru a se scălda în izvoarele calde, sulfuroase, bromurate și iodate care ies la suprafață din adâncurile pământului, în strâmtoarea prin care curge râul Cerna.

Stațiunea Băile Herculane din Munții Banatului a fost înființată de romani, în secolul al doilea, fiind una dintre cele trei stațiuni antice (alături de Germisara – Geoagiu Băi, Hunedoara și Aquae – Călan Băi, Hunedoara) cunoscute din Antichitate, pe actualul teritoriu al României.

Se afla în vecinătatea localității Mehadia (antica Ad Mediam), în apropiere de Orșova (antica Dierna) – locul prin care armatele conduse de împăratul Traian au trecut Dunărea pentru a invada Dacia.

În prezent, șoseaua Porților de Fier ale Transilvaniei, care leagă sudul României, prin Munții Banatului, de regiunile istorice Banat și Ardeal, o face accesibilă călătorilor.

Habsburgii și regimul comunist au schimbat fața stațiunii antice

Redescoperită în secolul al XVIII-lea, antica Ad Aquas Herculi Sacras a fost transformată în secolul al XIX-lea de habsburgi într-o stațiune atractivă, vizitată adesea de membrii familiei imperiale.

În secolul XX, regimul comunist a extins stațiunea Băile Herculane în jurul centrului său istoric de secol XIX. Unele clădiri istorice nu au mai fost protejate, în schimb, au fost ridicate complexuri hoteliere cu peste 100 de camere, destinate turismului de masă, hoteluri cu peste 10 etaje care au primit numele unor pesonaje din mitologia antică: Afrodita, Diana, Hercules, Roman sau Minerva.

Staţiunea Băile Herculane a intrat în declin după 1990, odată cu scăderea numărului de turiști și a lipsei investițiilor în serviciile turistice.

Clădirile de epocă au fost lăsate să se degradeze, inclusiv gara – monument veche de peste un secol și jumătate, iar unele dintre marile hoteluri construite în anii ‘60 și ‘70 fie au fost închise, fie au mai funcționat la capacitate extrem de redusă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare