duminică, mai 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareUn Stop în calea SPOT din partea consilierilor UDMR Carei

Un Stop în calea SPOT din partea consilierilor UDMR Carei

In  vremea crizelor de toate felurile, financiare, politice, morale, identitare sau  ale valorilor,în municipiul Carei  se va derula pentru a șaptea oară consecutiv, Festivalul Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT.

Într-un fel, Festivalul Internațional de Teatru  SPOT  de la Carei le sfidează pe toate cu acerbie,cu stil și cu o seninătate demnă de admirație.

Evenimentul,se va desfășura în acest an în perioada 18-24 noiembrie  și  va sta  sub semnul crizelor,financiare în special dar pe care le combate cu încăpățânare și  iubire statornică,inițiatorul și organizatorul său,careieanul Paul Sarvadi.

Acesta  a apelat  la Primăria Carei pentru o minimă susținere în vederea desfășurării în conditii decente a acestei de-a 7-a editii.Astfel,la ultima ședință a Consilului Local din data de 29 octombrie,a solicitat suma de 30.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor de cazare si masă pentru cei 166 de oaspeti ce vor fi prezenți în municipiu pe perioada festivalului.

La acestea se mai adaugă si 6.000 RON cheltuieli pentru închirierea scenei, plata serviciilor de elcleraj (sonorizare+lumini), onorarii pentru realizarea afișelor și a materialelor publicitare dar si un onorariu pentru  spectacolul actorului careian Szabo Tibor de la Teatrul Weores Sandor din Szomabthely Ungaria,sume care urmeaza să fie asigurate  prin bunăvoința unor sponsori inimoși.

Potrivit celor afirmate de Paul Sarvadi în fața consilierilor municipali, „Ediția din acest an se concentrează pe crearea unor baze, extrem de solide, ale viitoarei mișcări teatrale careiene, care se va înnoda în jurul Teatrului Municipal Carei, a particularităților turistice locale – ștrand, Grădina Viilor, Castelul Karolyi – a experienței acumulate cu ocazia edițiilor precedente și a uriașei rețele de relații astfel creată. Tocmai din această cauză, ediția SPOT 7 este cea mai importantă de până acum. Ea închide o primă etapă din viața Festivalului, cea care a început într-un teatru ruină, a continuat într-o sală de sport, pentru a reveni, la anul, acolo unde îi este locul: într-un teatru renovat!  Pe durata celor șapte zile de festival,careienii vor avea parte de o serie de premiere, cum ar fi spectacolele pentru copii,de nu mai puțin de 21 de spectacole, în patru limbi (română, maghiară, germană și engleză) trei concerte, două expoziții(dintre care una a artistei locale Laura Seucan), prezentate de invitații din Anglia, Elveția, Germania, Ungaria, Serbia și România. Și tot anul acesta, în cadrul SPOT, va avea loc sărbătorirea a 25 de ani de la înființarea primei mișcări teatrale locale de amatori.

În 2013, Festivalul SPOT readuce, ACASĂ, actori careieni, găzduiește trei ateliere de teatru, are printre invitați artiști și manageri culturali, profesori și dramaturgi. Prezența lor oferă ocazia de a alcătui o întreagă stagiune a viitorului teatru careiean, de a demara desfășurarea unor tabere de vară, realizarea unor spectacole în parteneriat cu facultățile invitate, cu teatrele, care sosesc la Carei, cu grupurile de artiști indipendenți, ce vor fi prezenți. 

SPOT generează, exact ca anii precedenți, profituri pentru investitorii locali, implicați în serviciile hoteliere și cele de alimentație publică. Azi, mai mult ca oricând, această caracteristică a Festivalului trebuie să fie un argument în plus pentru necesitatea și justificarea lui. Mai ales că municipiului Carei și-a propus să se transforme într-un spațiu al turismului cultural. Prezența invitaților din țară, dar mai ales din străinătate, e o bună ocazia de promovare a valorilor locale. În același timp, un eveniment cu o asemenea amploare și cu o asemenea diversitate culturală, poate deveni un vector și un prim pol al atragerii de potențiali turiști culturali”.

Argumentele prezentate de Paul Sarvadi  au depășit însă capacitatea de înțelegere a majorității ce formează Consiliul Local  si care  au avansat motivații mai mult decât puerile pentru lipsa de sustinere a unui eveniment ce se dorește a fi acaparat de municipii mult mai însemnate și cu traditie în arta teatrală.

La solicitarea primarului,a fost convocat directorul Direcției de Cultură,Bogdan Georgescu pentru  a-și expune punctul de vedere referitor la această manifestare.

Nu pot să mă pronunț nici pro nici contra.Festivalul  e benefic  pentru oraș.Suma solicitată nu e o sumă mică pentru mine mai ales care nu am parte de așa ceva nici într-un an de zile din partea Primăriei.Si mai intervine si problema personalului.Dacă in anii trecuti am avut posibilitatea să  îl ajutăm pe Paul, acum vă anunt că am rămas cu 5 angajați din cei 13 câți aveam  în anii trecuți.”

Nici primarul Kovacs nu a fost încântat de ideea mentinerii festivalului in Carei,găsind mereu câte o scuză sau provocând consilierii săi la intervenții.

Văd că Bogdan nu are nimic împotrivă dar nici nu îl ajută.Am auzit din partea consilierului Tempfli propunerea  de a  ajuta cu 15 mii de lei și să umble si Paul după sponsorizări cum fac și altii.Tinerii care vor juca pe scenă sunt începători și oare vor avea spectatori măcar câți sunt ei la număr?” se intreabă primarul Kovacs.

In asentimentul primarului este și vicele Keizer care  încearcă să “protejeze”  imaginea Careiului.

“Cum crezi ca vei face față singur dacă Bogdan nu  te ajută? Dacă nu te vei descurca, orașul se va face de râs’ a afirmat acesta,moment in care  consilierul Adrian Bucureștean a solicitat persoanei care intocmeste Procesul Verbal să treaca nominal toți consilierii liberali ca organizatori  voluntari alături de Paul Sarvadi pentru buna desfășurare a unui eveniment de o asemenea importanță pentru oraș.

Membrii PNL Carei vor sprijini acest Festival .Propunerea a doar 15 mii din partea colegilor de la UDMR e  de fapt propunerea de “hai să nu mai facem acest festival” a punctat la final Adrian Bucureștean.

In pofida discutiilor si argumentelor aduse in favoarea Festivalului SPOT,consilierii UDMR aprobă doar 15 mii lei ca buget din partea Primăriei CAREI.

Festivalul Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT a apărut în 2007. Evenimentul are la bază dorința de a media contactul dintre studenții școlilor de teatru din România și țările învecinate, în conformitate cu un principiu de bază al artei teatrale: întâlnirea. Acesta a promovat multiculturalismului, a oferit un spațiu de exprimare pentru viitorii actori, înca din timpul școlii, oferind careienilor, care trăiesc într-un municipiu fără un teatru profesionist, ocazia de a viziona spectacole, de a întâlni personalități marcante ale scenei românești și internaționale.

Evenimentul, singular în România, a devenit unul de referință pentru mișcarea teatrală națională. Municipiul Carei s-a transformat într-un soi de Vama Veche a vestului de țară, o extremă care concentrează viitoarele valori ale scenei românești.Pentru că, în TEATRU, mai mult ca în orice alt domeniu, contactul direct se impune ca resort al supraviețuirii și ca o garanție a calității viitorului act scenic.

Alături de studenți au fost prezenți la Carei o serie de profesori – actori sau regizori – de renume național și internațional precum Hathazi Andras, multiplu laureat al premiilor UNITER, Miriam Cuibus, Smaragda Mărginean, Radu Olăreanu, Kovacs Killar Katalin, Hernyak Gyorgy sau Miklos Bacs, Adrian Andone, Szilagy Palko Csaba, Radu Nica, deținător al unui premiu UNITER pentru regie, Ionuț Caras, nominalizat la premiile UNITER sau Filip Odangiu, alături de Vlad Rădescu, Oana Pocan și Florin Piersic JR.

Un moment aparte în destinul festivalului a fost ediția a III-a, din 2009, în cadrul căreia, la Carei, a ajuns David Esrig, alături de studenții săi de la Academia Athanor din Burghausen, Germania.

Ediția din acest are ca invitați, în premieră, studenții secțiilor de păpușărie.

O secțiune aparte a festivalului își propune să prezinte publicului careian spectacole, care au în distribuție sau sunt realizate, de oameni de teatru originari din municipiul nostru.

O altă premieră a celei de – a șaptea ediții o reprezintă prezența unei importante școli de teatru din Berna, Elveția.

Alături de școala din Țara Cantoanelor, vor mai sosi la Carei studenții Academiei Athanor, înființată și condusă de David Esrig, alături de cei ai școlilor de teatru din Cluj, Târgu Mureș, București, Craiova sau Timișoara, dar și inițiatorii unei mișcări teatrale independe din Kaposvar, Ungaria, alături de colegii lor din Londra, Marea Britanie.

Municipiul Carei va avea de câștigat in imagine  in  urma unei colaborări dintre Paula Oneț, regizor de film apreciat în țară și în străinătate, care va realiza, anul acesta, un film documentar despre festival.

Spectacolele  vor avea loc în sala de sport a Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, în Castelul Karolyi și în alte locații, extra teatrale.

Invitatul special al ediției din acest an este actorul de teatru și film MIRCEA DIACONU.

Buletin de Carei

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente