marți, aprilie 30, 2024
AcasăsusLupta cu evaziunea, faza Antifraudă: una din două amenzi este contestată

Lupta cu evaziunea, faza Antifraudă: una din două amenzi este contestată

De câte ori ați cumpărat flori din piață și ați primit bon fiscal? De câte ori ați cumpărat legume ori fructe de la sutele de tarabe care au împânzit orașul și ați primit bon? Sau la frizer, de câte ori ați apelat și vi s-a dat, la plecare, bonul? Desigur, nu includem în această listă propunerile aberante prin care la capitolul evazioniști sunt incluse băbuțele care vând câte cinci legături de pătrunjel la colțul pieței.
Înființată încă de anul trecut, Direcția Regională Antifraudă Fiscală Constanța (D.R.A.F.C.) este încă în plin proces de organizare. Numeroasele concursuri organizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală au fost, în mare parte, niște rateuri, întrucât candidații au picat pe capete, iar între timp, Antifrauda trebuia să funcționeze. Organizată pe scheletul fostei Gărzi Financiare, dar și cu structura Vămii și a Direcției de Control Fiscal, D.R.A.F.C. ar trebui să se ocupe de tot ceea ce înseamnă evaziune fiscală, de mică sau mare dimensiune. Inclusiv de comercianții pentru care casa de marcat fiscală este un accesoriu ignorat.
Potrivit unei analize realizate la solicitarea „Observator de Constanța“, de la începutul anului 2014 și până la mijlocul lunii aprilie, D.R.A.F.C. a efectuat 852 de controale fiscale în județul Constanța, ceea ce reprezintă mai puțin de nouă verificări în fiecare zi. Acestea s-au soldat cu 900 de amenzi , a căror valoare totală este de 3.306.300 de lei, dar s-au confiscat și mărfuri și numerar în valoare totală de 3.776.157 de lei, pentru imposibilitatea justificării provenienței acestora. De asemenea, inspectorii fiscali au dispus suspendarea activității a 44 de agenți economici.
În afară de amenzile aplicate, mărfurile și banii confiscați,    Antifrauda a mai constatat un prejudiciu total adus bugetului de stat în valoare de 14.629.862 de lei, motiv pentru care au fost sesizați procurorii. Legal, procedura de recuperare a acestor prejudicii este foarte greoaie, deoarece suspecții ajung în instanță, iar procesele pot dura și câțiva ani.
Nici la a menzi situația nu este deloc roz, puțin peste jumătate din cuantumul aplicat fiind plătit de către contravenienți. Potrivit D.R.A.F.C., procentul de încasare din amenzile aplicate este de 54% din total, restul sancțiunilor fiind contestate deja în instanță.
„Cele mai frecvente nereguli constatate de către inspectorii Antifraudă sunt lipsa dotării sau utilizării de aparate de marcat electronice fiscale, încălcarea reglementărilor legale cu privire la întocmirea și utilizarea documentelor justificative și contabile, efectuarea de acte de comerț cu ridicata și comerț cu amănuntul în aceeași structură de vânzare“, ne-a transmis Serviciul comunicare, relații publice și mass-media din cadrul A.N.A.F.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente