marți, aprilie 30, 2024
AcasăsusPonta: Mesajele SUA transmise societății românești pe combaterea corupției, rezonabile și binevenite

Ponta: Mesajele SUA transmise societății românești pe combaterea corupției, rezonabile și binevenite

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la recepția de Ziua Independenței de la Ambasada SUA, că mesajele pe care administrația americană le-a transmis societății românești privind importanța respectării statului de drept, a transparenței și a combaterii corupției sunt „rezonabile și binevenite”.

„Este al treilea an când reprezint Guvernul și poporul român la recepția de Ziua Independenței și pot să spun că, față de anul 2012, anul acesta este mai însorit”, a spus Ponta în debutul discursului său, pe care l-a susținut în limba engleză.

Premierul a ținut să promită că va fi prezent și anul viitor la această sărbătoare și și-a exprimat convingerea că și Duane Butcher va fi prezent, în ciuda noului job pe care îl începe.

Premierul a declarat că România a dovedit, prin sacrificiile soldaților săi, că este un parter de încredere.

El a spus că îndrăznește să spună că „Parteneriatul special cu SUA a fost întotdeauna important pentru România” și se bucură să vadă și să simtă „că acum este foarte important de asemenea și pentru Statele Unite”.

Ponta a mulțumit oficialilor SUA pentru sprijinul acordat Republicii Moldova și a dat asigurări că România va fi un partener de încredere și devotat pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia, dar și pentru toate țările care au decis să meargă pe drumul proeuropean.

Premierul s-a referit și la declarațiile pe care însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, le-a făcut, recent, într-un interviu, și în care spunea că este convins de faptul că următorul președinte al României va fi un politician proamerican și proeuropean.

„Trebuie să fiu de acord, nu știu cine va fi viitorul președinte, dar toți liderii politici importanți din România sunt devotați, proamericani și proeuropeni”, a afirmat premierul.

Ponta a vorbit și despre mesajul americanilor prinvind statul de drept și combaterea corupției în România.

„Mesajele pe care administrația americană le-a transmis întotdeauna societății românești, legat de importanța respectării statului de drept, a transparenței și a combaterii corupției, cred că sunt rezonabile și binevenite, pentru că este în primul rând interesul României să aibă o societate transparentă și în care să domnească statul de drept”, a declarat premierul României.

El a spus că se bucură să vadă că vicepreședintele Joe Biden și alți reprezentanți ai Statelor Unite și ai ambasadei au vorbit despre îmbunătățiri în toate aceste domenii și și-a exprimat convingerea că România va putea urma acest trend pozitiv.

Victor Ponta i-a transmis și un mesaj lui Duane Butcher, aflat la final de mandat. „Îmi va lipsi”, a spus premierul, mulțumindu-i acestuia pentru colaborarea excelentă și precizând că au avut foarte puține „neînțelegeri” și foarte multe puncte comune de vedere.

„Sunt sigur că, lucrând împreună, a făcut ca România să fie o țară mai bună”, a mai declarat Victor Ponta, adăugând că Duane Butcher a fost mereu „un prieten adevărat al României” și speră că va reveni în țara noastră.

El i-a transmis lui Butcher: „Ați lăsat țara într-o situație mult mai bună și sunt sigur că o veți găsi într-o situație și mai bună”.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, a declarat, joi, în cadrul recepției organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Indepedenței, că România a înregistrat progrese extraordinare în lupta împotriva corupției și în asigurarea existenței unor instituții independente.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente