marți, aprilie 30, 2024
AcasăsusPonta: România nu avea cotă unică și TVA redus la pâine cu...

Ponta: România nu avea cotă unică și TVA redus la pâine cu o abordare de contabil de CAP

Reducerea CAS este sustenabilă și poate fi păstrată în anii următori, dincolo de un calcul de „contabil de CAP” care doar adună ceva pe o hârtiuță, a declarat premierul Ponta, adăugând că România nu ar fi avut cotă unică de impozitare și TVA redus la pâine cu același mod de abordare strict contabil.

„Această măsură poate fi în mod sigur nu doar adoptată, ci și păstrată în anii care urmează și, dincolo de calculul strict contabil, sau- cum ar spune cineva – de «contabil de CAP» care doar adună pe o hârtiuță ceva, este sustenabilă din punctul de vedere al politicilor economice fiscal-bugetare promovate în ultimii doi ani și jumătate. Evident că, atunci când iei decizii importante, acestea reflectă o gândire economică. Dacă azi am fi avut același mod de abordare strict, strict numeric și contabil, niciodată România nu ar fi avut cotă unică, nu ar fi redus TVA la pâine”, a spus Ponta, într-o conferință de presă la Guvern.

El a susținut că reducerea CAS poate fi acoperită prin încasări în plus din contribuțiile sociale aferente noilor locuri de muncă create, încasări suplimentare din TVA ca urmare a noilor potențiale investiții, recuperarea datoriilor de la firme aflate în insolvență, reducerea evaziunii la CAS.

Premierul a prezentat, la Guvern, un material în care se afirmă că reducerea contribuțiilor de asigurări sociale la angajator, care implică un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperită prin încasări în plus la CAS, CASS, contribuții de șomaj și impozit pe venit din crearea de noi locuri de muncă (cu încasări estimate la 1,3 miliarde lei) și încasări în plus din TVA ca urmare a unor noi investiții pe care mizează șeful Guvernului (1,25 miliarde lei).

La acestea s-ar adăuga, în opinia premierului, alte surse, respectiv din recuperarea unor datorii de la firme în insolvență (calculul Guvernului fiind că s-ar încasa astfel 4 miliarde lei doar dacă sunt recuperate 10% din datorii), reducerea cu 10% din evaziunea fiscală estimată la CAS (1,9 miliarde lei), creșterea salariului minim în 2015 și venituri bugetare suplimentare din creșterea economică nominală mai mare din 2015.

itul bugetar, datoria publică, industrializarea, fondurile europene absorbite, investițiile în infrastructură, salariile mărite, pensiile și măsurile sociale, locurile de muncă create, taxele-politica fiscală, încasările la buget și reforma ANAF, efectul asupra CAS-trecut și viitor.

Șeful Guvernului a mai afirmat că beneficiile reducerii CAS ar urma să fie 70.000 noi locuri de muncă, cu scoaterea „la alb” a 77.000 locuri de muncă, creșterea investițiilor străine directe, recuperarea de arierate ale firmelor la buget.

Ponta a arătat astfel că reducerea contribuțiilor de asigurări sociale este sustenabilă, dincolo de calculul de „contabil de CAP”.

În urmă cu două săptămâni, președintele Traian Băsescu a declarat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale și că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca țintă acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS prin creșterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Sâmbătă, președintele Băsescu a precizat că nu va promulga legea de reducere a CAS până nu va fi convins că măsura este sustenabilă economic și a arătat că așteaptă de la Guvern o evaluare în acest sens, pentru a se convinge că reducerea nu va fi compensată cu introducerea de noi taxe.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat și Camera Deputaților.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente