marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocaleInternationaleNATO va construi în 2015 centre de comandă în șase țări, inclusiv...

NATO va construi în 2015 centre de comandă în șase țări, inclusiv în România

Alianța Nord-Atlantică va construi, anul acesta, centre multinaționale de comandă în România, Bulgaria, Polonia și în țările baltice, anunță Ministerul lituanian al Apărării, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Am reușit să atingem obiectivele stabilite de Comitetul militar NATO – crearea unor centre multinaționale de comandă în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România și Bulgaria”, a declarat șeful Statului Major lituanian, generalul Jonas Vytautas Zukas, la revenirea de la o reuniune NATO desfășurată la Bruxelles.

Centrele multinaționale de comandă și control din cele șase țări central și est-europene ar urma să fie construite anul acesta.

„Centrul multinațional din Lituania nu va fi doar un element de disuasiune, ci și o capabilitate de comandă și control pentru forțele aliate din Lituania, în caz de necesitate, contribuindu-se astfel la consolidarea apărării noastre”, a explicat generalul Zukas, conform Business Standard.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică intenționează să suplimenteze prezența militară în Europa de Est, în contextul crizei ucrainene. „Avem deja o prezență sporită a NATO în Bulgaria și în alte țări partenere din estul Europei. Am suplimentat numărul militarilor care participă la exerciții terestre. Am pus la dispoziție mai multe avioane și mai multe nave, sporind prezența militară NATO pe teritoriile aliaților noștri est-europeni. Vom încuraja această tendință”, a spus Stoltenberg, conform Bloomberg.

Stoltenberg a reiterat intenția materializării planului care prevede desfășurarea unei forțe de reacție rapidă și crearea unor centre de comandă și control în cel puțin șase țări din Europa de Est – Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, România și Bulgaria.

Țările membre NATO au adoptat pe 5 septembrie 2014 un plan care prevede consolidarea apărării colective și crearea unei forțe de reacție rapidă. În contextul crizei ucrainene, NATO a adoptat o serie de măsuri pentru garantarea securității aliaților est-europeni. Alianța a intensificat patrulele aeriene deasupra țărilor baltice, consolidând prezența în Marea Baltică și în Marea Mediterană.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente