marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocaleInternationaleComisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de refugiați

Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de refugiați

imigranti

Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de imigranți dintr-un total de 160.000 sosiți în Grecia, Italia și Ungaria, potrivit unei propuneri de repartizare a acestora, publicată miercuri pe site-ul CE.

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranți sosiți în Italia (15.600), Grecia (50.400) și Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranți, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia și 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranți din Grecia și Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranți, dintre care 682 din Grecia și 1.023 din Italia.

Schema de repartizare are la bază o cotă obligatorie care s-a stabilit ținând cont de criterii precum populația țării, Produsul Intern Brut, numărul de cereri de azil din trecut și rata șomajului.

Dacă, din motive obiective și justificate – de exemplu în cazul unui dezastru natural -, un stat membru nu poate participa temporar la mecanismul obligatoriu de solidaritate sau cel de repartizare, statul respectiv va trebui să aducă o contribuție financiară la bugetul UE în valoare de până la 0,002% din PIB-ul său.

CE va analiza motivele prezentate de statul respectiv și va decide dacă acestea justifică sau nu neparticiparea țării la mecanism pentru maximum 12 luni. Contribuțiile financiare vor fi folosite pentru a finanța eforturile depuse de celelalte state UE pentru a face față situației.

Bugetul UE va prevedea fonduri în valoare de 780 de milioane de euro pentru aplicarea acestei scheme. Statele membre vor primi câte 6.000 de euro pentru fiecare imigrant găzduit. Italia, Grecia și Ungaria vor primi câte 500 de euro pentru fiecare persoană transferată, pentru a acoperi costurile cu transportul.

Comisia Europeană propune de asemenea crearea unei liste cu țări de origine sigure, care va permite procesarea mai eficientă a solicitărilor de azil și repatrierea mai rapidă a imigranților originari din aceste țări. Astfel, Comisia propune ca lista cu țări sigure să includă Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Serbia și Turcia.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente