marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareMihail Neamțu și Adrian Papahagi dezbatere incendiară la Satu Mare

Mihail Neamțu și Adrian Papahagi dezbatere incendiară la Satu Mare

Miercuri, 17 aprilie la Satu Mare a avut loc dezbaterea intitulată ”Europa Christiana” avându-i ca invitați pe Mihail Neamțu și Adrian Papahagi, la inițiată de avocatul Adrian Cozma și găzduită, de Filarmonica de stat Dinu Lipatti din Satu Mare, constituindu-se într-o adevărata sărbătoare a conservatorismului rafinat, contemporan, intelectual…

Cu o doză de simplitate și firesc, ce trădează o constanță a excelenței, cei doi intelectuali școliți în universități prestigioase din Occident au ”filtrat” lumea contemporană, cu esența sa improvizată, de tip util-tehnologică, prin viziunea proprie, structurată în jurul unorvalori creștine, în jurul unor valori definitorii pentru un conservatorism inteligent, oarecare/superior, în raport cu fleacurile de respirație tehnologică, învârtite, minuscul-obsesiv, în jurul categoriei ”noului”.

Ce au propus cei doi actori ai dezbaterii a fost o viziune care ambiționează spre o societate melioristă, egal accesibilă, prin democrație, majorității, o viziune ce-și propune, dezinhibat-firesc, o certă tindere ideală spre perfecțiunea la care a ambiționat, constant, civilizației occidentale.

Cu firescul ce a caracterizat dezbaterea, s-au enunțat sentințe ce merg până la esență. Ne-a rămas o astfel de sentință în minte, o sentință care stă în centrul perspectivei structurate a celor doi și pe care o reluăm aici – ”Cel mai important aspect al civilizației este tocmai inutilul”.

Cu șarm și profunzime, cavalcada ideilor de esență – spuse cu firescul celor care privesc dincolo de fixația de tip ”nou”, de a sugruma, cu neologisme, cuvinte ”vechi”, cu sonorități netehnologizate, precum cea a jovialului ”vorbălău”, improvizat ex abrupto, de Papahagi, în momentul unei replici – a definit superba seară de la filarmonică…

S-a dezbătut despre vechi și nou, despre bun și rău, despre trecut și prezent, la modul strălucit, la modul unui pragmatism inteligent/intelectual și nu ”util”.

S-a militat pentru o viziune clasicist updatată, în care vechiul de calitate nu trebuie considerat perimat, doar de dragul unui nou, fără esență, dar obsesiv-întru-util.

Ce a propus Papahagi, în dezbaterea cu Mihail Neamțu, este o viziune socio-civilizațională de tip conservator – occidental, în care contemporaneitatea să nu însemne o schimbare haotică, lipsită de structură și argument…

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente