miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareTradiții și obiceiuri în prima zi de Paște

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște

Tradiții și obiceiuri de Paște. Duminică, 19 aprilie, creștinii sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște pe care românii le respectă, iar pe cele mai importante ți le prezentăm mai jos.
Patriarhul Daniel a oficiat slujba de Înviere la Catedrala Patriarhală din București, fără enoriași, ca urmare a restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. Pentru că anul acesta sărbătoarea Paștelui a venit la pachet cu multe restricții impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului, autoritățile au venit cu lămuriri în ceea ce privește deplasările pentru cumpărături, Paște și slujba de Înviere. Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat măsurile decise luate pentru Sărbătorile Pascale, în urma unui acord cu Patriarhia Română. Astfel, credincioșii au avut un program pentru a primi pâinea binecuvântată, dar și lumina de Înviere.
Tradiţia spune că de Paște trebuie să îți înnoiești garderoba. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea corpului şi a sufletului. Fetele şi flăcăii obişnuiesc în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi. Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint. Se spală cu apa pentru a fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani. Conform tradiției, în anumite zone ale țării, la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc din somn atunci când bat clopotele, se spală cu apă curată, își pun haine noi, iau o lumânare și merg spre biserică.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente