Joi, 6 iunie, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc lansarea cărții istoricului american Larry L. Watts, „Cei dintâi vor fi cei din urmă. România și sfârșitul Războiului Rece”, carte apărută la Editura Rao. Lansarea a fost onorată de prezența prefectului județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram, a viceprimarului dr. Radu Roca, a dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare și a fostului senator, avocatul Vasile Moiș. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Satu Mare, Ciprian Fabian a transmis cuvântul de salut din partea președintelui CJ, Adrian Ștef.
Istoricul Larry L. Watts este absolvent cu masterat al Universităților din Washington, Seattle și UCLA, cu doctoratul obținut la Umea University din Suedia. Între 1990-1991 a condus Biroul IREX din capitală. Până în 1997 a fost Senior Consultant al Project on Ethnic Relation și director al Biroului PER din România. Din 1990 Larry Watts a fost consilier în preobleme de reformă democrată și control asupra instituțiilor statului, ocupându-se și de înființarea Colegiului Național de Apărare și a Consiliului pentru Minorități Naționale. Printre cărțile publicate se numără „Reforma militară românească și integrarea în NATO”, „O casandră a României. Ion Antonescu și lupta pentru reformă 1918-1941”.
În cuvântul său, prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram a făcut o scurtă dar cuprinzătoare prezentare a istoriei județului Satu Mare, continuitatea populației pe aceste meleaguri, din preistorie până în epoca modernă. Dr. Eugeniu Avram a mulțumit istoricului că a ales să-și lanseze cartea la Satu Mare, o carte deosebit de interesantă care tratează epoca Războiului Rece și relațiile din blocul sovietic. Cartea dezvăluie aspecte politico-diplomatice din perioada rivalității dintre cele două sisteme politico-militare, NATO și Pactul de la Varșovia. La rândul său viceprimarul dr. Radu Roca a transmis salutul primarului municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica și al său personal. L-a felicitat pe istoricul american pentru cartea pe care a scris-o, o carte care caută să corecteze percepția internațională cu privire la politica externă a României în perioada Războiului Rece.
Avocatul Vasile Moiș a făcut o analiză a principalelor probleme care fac obiectul cărții. A ținut să sublinieze faptul că istoricul are un stil personal de a scrie istoria. Cărțile lui demontează o mare intoxicare practicată de cercurile de la Moscova la adresa României. De aici s-a acreditat ideea că România în timpul lui Ceaușescu a făcut o dizidență de fațadă în cadrul blocului sovietic. Această intoxicare a semănat cu intoxicarea care a fost lansată la adresa Spaniei, o mare putere în Evul Mediu, considerată ca fiind țara tuturor relelor. Cartea istoricului Larry Watts este o carte de excepție și tot pe atât de șocantă. Explică cu probe atitudinea de ură a bolșevicilor față de România Mare. Aflăm pentru prima oară că fondatorul socialismului științific, Karl Marx, considera că poporul român face parte din rândul popoarelor gunoaie ale istoriei care trebuie să dispară. Șochează cititorul și aprecierile la adresa lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Istoricul consideră că acesta a promovat principii de politică externe corecte, de independență față de Moscova. Surprind și aprecierile la adresa lui Emil Bădnăraș considerat doar ca un agent sovietic în conducerea României. Nu mulți știu că primul vapor reținut de americani, trimis să spargă blocada impusă în jurul Cubei, a fost vaporul „București”, se urmărea oare atragerea României într-un război? Se face referire și la o scrisoare a lui Gheorghe Gheorghiu Dej prin care acesta se pronunță împotriva amplasării rachetelor sovietice în Cuba. Istoricul probează că nu toți liderii din țările Pactului de la Varșovia au fost prieteni sinceri ai României. Alte referiri ne introduc în mecanismul funcționării Tratatului de la Varșovia dirijat de sovietici, apoi pregătirea loviturii de stat care a avut loc în România, în decembrie 1989. Meritul istoricului este că reușește să prezinte evenimentele fără părtinire, cele 695 de pagini ale cărții sunt fundamentate pe o vastă bibliografie care trece de 800 de titluri.
În fața unei săli arhipline, istoricul Larry Watts a împărtășit motivele care l-au determinat să scrie această carte. De la bun început el a considerat că opoziția antisovietică a României a fost reală, dar și surprinzătoare în același timp deoarece România avea cea mai lungă graniță dintre țările socialiste cu Uniunea Sovietică, ceea ce comporta pericolul unei posibile intervenții militare. Politica externă a României a avut o înfluență și asupra întregii zone din sud-estul europei. România a jucat și un important rol de mediere, atât în conflictul arabo-israelian cât și în încercarea de a limita influența sovietică asupra partidelor comuniste din Spania sau Portugalia. România a urmat o politică consecventă de dezarmare, de reducere a armamentului nuclear. Chiar s-a pronunțat pentru desființarea blocurilor militare, transformarea lor în alianțe cu caracter social și economic. România nu agrea ideea monopolizării de către sovietici a posturilor de conducere în cadrul Pactului de la Varșovia și a propus deținerea acestor funcții prin rotație, de către reprezentații statelor membre.
Cartea istoricului Larry Watts este a doua parte a unei trilogii, prima parte a fost publicată în 2011 cu titlul „Ferește-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România”. Lansarea celei de a doua cărți la Satu Mare s-a făcut cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, a Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, a Editurii Rao, a Asociației Holocaustului din Ardealul de Nord și al Asociației Refugiaților, Strămutaților și Deportaților Satu Mare. Istoricul Larry Watts a fost invitat să-și lanseze tot la Satu Mare și cea de-a treia carte din trilogia amintită.