Autoritățile nu dispun în acest moment de suficienți experți electorali care să conducă secțiile de votare pentru alegerile prezindențiale și parlamentare din acest an, după ce peste 3.300 de persoane s-au retras în acest an din Corpul experților electorali.
Drept urmare, pentru a evita blocajele instituționale, administrative sau financiare, Guvernul vrea să adopte prin OUG mai multe măsuri de maximă urgență.
Autoritatea Electorală Permanetă (AEP) a scos în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an, iar în nota de fundamentare se arată că statul are nevoie de măsuri de maximă urgență. Proiectul se află în analiză în ședința de Guvern de astăzi.
„În anul 2024, ca urmare a formulării de cereri de retragere din Corpul experților electorali, calitatea de expert electoral a încetat pentru un număr de 3332 de persoane. Prin urmare, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Național de Statistică, Serviciul de Telecomunicații Speciale, instituțiile prefectului, autoritățile administrației publice locale și organismele electorale nu dispun de cadrul juridic, resursele și garanțiile necesare pentru a asigura evitarea unor blocaje instituționale, administrative sau financiare.
Prin urmare, în prezența acestei situații extraordinare, Guvernul are obligația de a lua măsuri în regim de maximă urgență care să asigure desfășurarea democratică și eficientă a alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 și a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024”, se arată în nota de fundamentare.
Coaliția PSD-PNL a convenit calendarul alegerilor din 2024. Scrutin pe 1 decembrie
PSD și PNL s-au înțeles la începutul acestei luni ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 1 decembrie, iar cele două tururi ale prezidențialelor pe 24 noiembrie și 8 decembrie, au anunțat cele două partide într-un comunicat comun.