vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleAlte trei persoane au fost reținute în cazul ”vaccinărilor la chiuvetă” de...

Alte trei persoane au fost reținute în cazul ”vaccinărilor la chiuvetă” de la Petea

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au extins urmărire penală și au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 noiembrie 2021 a altor trei suspecți în cazul ”vaccinărilor la chiuvetă” de la centrul de vaccinare împotriva COVID-19 deschis în PTF Petea.

“BARTA PATRICIA-DIANA, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Două persoane fără calitate specială, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată”, se arată într-un comunicat transmis de Direcția Națională Anticorupție.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care arată faptul că cei trei noi suspeci ar fi fost, de fapt, intermediari, între asistentele medicale și registratorii de la centrul de vaccinare. “Cei trei suspecți figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale și registratorii din centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea certificatelor false de vaccinare și cei interesați de obținerea acelor certificate false”, spun procurorii DNA.

Anchetatorii au dat publicității și modul în care erau transmiși banii către asistenții implicați.

“Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând și primind în schimb sume de bani (250 -300 euro).

Banii le erau transmiși asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați în activitățile infracționale descrise în comunicatul anterior, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate”. Din probele administrate a reieșit că, în perioada 08 septembrie – 02 noiembrie 2021 (supusă analizei până în acest moment) la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) un număr de 5495 de persoane ca fiind vaccinate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.

Peste 3.500 de vaccinări fictive în centrul de la Vama Petea

Noile date dezvăluite de anchetatori relevă faptul că la centrul de vaccinare împotriva COVID-19 de la Petea, funcționa cea mai mare rețea de eliberare de certificate de vaccinare false din țară. În urma analizelor efectuate până în prezent procurorii suspectează că mai mult de jumătate dintre persoanele vaccinate într-o singură lună, nu ar fi fost imunizate de fapt.

“Din probele administrate a reieșit că, în perioada 08 septembrie – 02 noiembrie 2021 (supusă analizei până în acest moment) la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) un număr de 5.495 de persoane ca fiind vaccinate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin”, explică anchetatorii.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Vă reamintim că în urma perchezițiilor efectuate marți, 16 noiembrie 2021 la Centrul de Vaccinare din Vama Petea și în alte 12 locații din Satu Mare și Bihor au fost reținute cinci persoane. Este vorba despre două asistente, una din Satu Mare și una angajată la DSP Bihor, doi registratori de la Centrul de vaccinare Petea și un intermediar care a fost eliberat ulterior. În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit sume mari de bani: 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline. Autoritățile s-au sesizat după ce mai mulți pacienți cu COVID care au ajuns în spital au recunosct că nu sunt vaccinați, deși dețin certificate de vaccinare.

Citiți și:

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente