vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleNationaleAsiguratorii comit abuzuri împotriva șoferilor? Acestea se vor sfârși curând

Asiguratorii comit abuzuri împotriva șoferilor? Acestea se vor sfârși curând

MGD

Nu de puține ori, o banală tamponare poate duce la neplăceri și, de ce nu, la abuzuri. Asta pentru că în momentul în care te-a lovit cineva și alegi varianta constatării amiabile, când vei merge la asigurator poți avea „surpriza” ca inspectorul de daune să nu fie de acord cu dinamica accidentului și, prin urmare, să nu te despăgubească sau să primești doar jumătate din valoarea daunei. Iată la ce s-au gândit autoritățile ca soluție la această problemă.
Odată cu introducerea constatului amiabil, mulți șoferi implicați în accidente rutiere au fost surprinși să afle că vina poate fi împărțită în mod egal, scrie cugetliber.ro. Nu doar organele de poliție pot încadra un eveniment rutier ca fiind culpă comună, ci și societățile de asigurări. Asta înseamnă că unii asiguratori, din subiectivitate sau pur și simplu dintr-o altă perspectivă poate da culpă comună, adică asiguratorul RCA al celuilalt șofer implicat în accident te despăgubește cu 50% din contravaloarea reparațiilor, iar restul de 50% este suportat de tine sau de asiguratorul CASCO, în cazul în care deții o astfel de poliță.

Când stabilește asiguratorul culpa comună Asiguratorul poate stabili culpa comună în mai multe cazuri. De exemplu, dacă un autoturism oprit/staționat neregulamentar este acroșat de o altă mașină. În această situație, dacă mergeți la Politie, în majoritatea cazurilor vinovat de producerea evenimentului este cel care a acroșat autoturismul oprit. Chiar dacă cel care se afla parcat, în mod neregulamentar, este pasibil de o amendă pentru faptul că a oprit fără să aibă voie, vina nu îi aparține în caz de accident rutier. Din nefericire, în cele mai multe cazuri, asiguratorii refuză despăgubirea. O altă situație este cea în care un autoturism aflat în depășire este acroșat de un alt autoturism care circula în aceeași direcție de mers și care intenționează să vireze la stânga, sau să intre în depășire. La fel este și în cazul în care două autoturisme circulă pe două benzi diferite în același sens, iar ambele autoturisme schimbă direcția de mers, sau în situația în care depășiți o coloană de mașini, iar la un moment dat o altă mașină iese din coloană și vă acroșează. În oricare dintre situațiile de mai sus, aproape toți asiguratorii vă vor despăgubi doar cu 50% din valoarea daunei.

„Se întâmplă ca șoferii să vină la noi nemulțumiți de modul în care cei de la asigurări le rezolvă problemele”, au precizat oamenii legii.

Ce este de făcut Autoritățile vor să înființeze Corpul Experților și Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR). Acest proiect presupune ca daunele auto să nu mai fie evaluate de către inspectori de daune care sunt angajați ai societăților de asigurări. Aceștia bineînțeles că se află într-un evident conflict de interese, așa că se dorește ca evaluarea și constatarea daunelor să se facă de către experți tehnici independenți. Proiectul vine în ajutorul păgubiților care au încheiate polițe de asigurare și care nu își pot primi despăgubirile la timp sau într-un mod just.

„Se mențin abuzurile pe care asigu-ratorii le comit împotriva șoferilor. Acest proiect ar putea reforma întreaga piață românească de asigurări, dat fiind că se bazează pe un sistem care funcționează de ani de zile și cu mare succes pe piețele de asigurări mature. Noul sistem ar putea rezolva peste 70% dintre problemele cu care se confruntă în prezent păgubiții RCA sau asigurații CASCO abuzați de către societățile de asigurări. Soarta acestui proiect se va decide în curând, de aceea aș vrea să adresez următoarea întrebare clasei politice: după cele întâmplate pe 16 noiembrie, am vrea cu toții să vedem în clar care politician își permite să sacrifice cinci milioane de cetățeni cu drept de vot, doar pentru a proteja interesele financiare ale băieților deștepți din asigurări care fac legea de 25 de ani pe această piață?”, a precizat Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), care aprobă acest proiect.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente