Cele câteva monumente românești din municipiul Carei care au reușit să fie amplasate înainte de instaurarea dictaturii UDMR în oraș,sunt supuse degradării pe zi ce trece datorită lipsei totale de întreținere din partea primăriei, spre deosebire de toate celelalte care beneficiază de fonduri alocate acestui serviciu dar și de personal din cadrul primăriei.
Dacă de pe Monumentul Ostașului Român și al lui Simion Bărnuțiu,plăcile cad datorită lipsei de întreținere a acestora,nu la fel stau lucrurile când vine vorba de monumentul închinat memoriei eroului nostru național,Avram Iancu.
Evenimentul petrecut în urma cu câteva zile la ansamblul monumental pe care este montat bustul eroului național Avram Iancu era de așteptat a avea loc în condițiile în care apar tipărituri ca “Traseul legendelor Sătmărene” girate de conducerea UDMR a orașului sau în condițiile în care consilierul personal al primarului din Carei incită la ură interetnică săptămână de săptămână.
Cu toate încercările de a cosmetiza și a îndulci evenimentul de distrugere a plăcii de sub bustul lui Avram Iancu,rămân afirmațiile martorilor care au dorit să descrie oficial cele văzute dar și a celor care au declarat doar în cercurile apropiaților despre drumul grupului de vandali,convinși fiind că și așa o depoziție oficială nu va duce la depistarea și înfierarea autorilor pentru a preveni pe viitor astfel de acțiuni.
Este de înțeles până la un punct această atitudine blazată a martorilor care preferă să stea pe margine,văzând cum evenimentele ce au loc la Carei și nu contribuie la cultul personalității celui primar al orașului,nu sunt oglindite în presă de parcă nici nu ar avea loc sau de parcă Careiul nu ar mai face parte din comitat,pardon,județ.
Și când te gândesti că cele 23 de camere de supraveghere au fost obiectul unui proiect transfrontalier prin care vecinii maghiari reușesc depistarea tuturor infractorilor din localitățile unde le au amplasate iar in Carei până și hoții de locuințe le știu rostul și își râd de Poliția Locală care…le monitorizează strict,dar nu se știe,oficial, în ce scop și în al cui interes. Observati si faptul ca parcul din jurul bustului lui Avram Iancu este lasat de izbeliste de DSPL Carei ,muncitorii fiind adusi la intretinere doar inaintea evenimentului de comemorare a eroului national.
Nici faptul că degradarea Monumetului Ostașului Român pe zi ce trece se datorează și lipsei de vigilență a gardienilor de la Poliția Locală, plătiți din banii orașului,nu este observată deși ansamblul monumental este și vizibil și amplasat central și înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.
De fapt, primăria orașului Carei nu numai că nu se interesează de soarta lui ci îl transferă în curtea Muzeului Județean din subordinea CONSILIULUI JUDETEAN ,pentru a fi renovat,punând și condiții ,adică “să nu dureze mai mult de 2 ani renovarea”.Curat murdar ce gândire perversă au unii.
Nu am uitat nici de împodobirea obeliscului monumentului, cu luminițe de Crăciun, de administrația careieană la finele anului 2012.
Lucrările de amenajare a parcului din jur și de schimbare a dalelor ce făceau parte din proiectul inițial al lui Gheza Vida și al arhitectului Anton Dâmboianu,fără nici un fel de autorizație,au grăbit și mai mult degradarea lui.
E și normal ca la un moment dat plăcile de pe soclu să cedeze.La fel cum ar ceda și bustul lui Petofi sau al lui Karoly dacă cineva s-ar cățăra mereu pe el …din joacă,desigur.
Si dacă tot am ajuns la busturi de oameni de seamă,nu putem să nu reamarcăm că și aceștia sunt supuși discriminării: pe ai noștri îi întreținem și îi supraveghem din bugetul local,al tuturor,iar pe cele ale românilor…să se descurce,că oricum dările le plătesc la primărie că nu au ce face.
Renumitul istoric,filozof,profesor universitar Simion Bărnuțiu, unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania,are un bust în fața liceului unde și-a desăvârșit studiile în a doua decadă a anilor 1800,acum liceu maghiar.
Bustul,evident lăsat în paragină, a ajuns subiect de troc potrivit discutiilor de la una din sedintele CL : “am putea fi de acord cu amplasarea bustului lui Ferdinad și Brătianu în Carei dacă ați fi deacord să îl mutați în altă parte pe Simion Bărnuțiu” ( în care parte deja se lucrează la amenajarea unui locșor pentru bustul spin al lui Simion Bărnuțiu).
Vă reamintesc că în municipiul Carei din România,consilierii UDMR au votat împotriva amplasării unui bust al lui Ionel Brătianu iar bustul regelui Ferdinand al României este refuzat a fi amplasat pe locurile vizitate în mai 1919,consilierii maghiari dorind să îl lipească doar de Monumentul Ostașului Român.
Urmare a evenimentului din 20 august 2014,organizat cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea artizanului Marii Uniri de la 1918,câțiva dintre participanții la protestul tăcut au fost deja ținta unor controale din partea Poliției Locale pe diferite motive,la fel ca în cazul protestului pașnic din cursul anului trecut pentru protejarea arborilor din centrul orașului. Și atunci,ca și acum, se încearcă intimidarea celor care au curajul de a își afirma deschis crezul și mândria de a fi român,de a-și cinsti înaintașii așa cum se cuvine.
Daniela Ciută