vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareAtenție la trichineloză. Duce-ți carea la analiză

Atenție la trichineloză. Duce-ți carea la analiză

Existența și apariția unor noi cazuri de trichineloză atât la porcul domestic cât și la vânatul sălbatic, inspectorii de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, atrag din nou atenția crescătorilor și consumatorilor de carne de porc, obținută în urma sacrificărilor tradiționale, asupra gravului pericol la care se expun, în urma consumului de carne de porc neexaminată sanitar veterinar.

Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, înainte și după sacrificarea porcilor domestici sau a împușcării vânatului sălbatic – mistreț, urs – proprietarul, consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea ante mortem, ulterior post-mortem a porcului sau a vânatului, iar carnea să fie examinată obligatoriu, în direcția diagnosticării trichinelozei.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinței omului, cum ar fi : șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice – câinele și pisica- , animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreți, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăvește numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreț, urs, crocodil,etc la care nu sa efectuat examen de specialitate în direcția depistării trichinelozei, de către medicul veterinar și care este ,sau nu a fost suficient preparată termic prin frigere, fierbere. Boala apare și prin consumul de preparate crude, prin sărare sau afumare, cârnați, caizer, șuncă afumată și alte specialități obținute din carnea de porc.

Cum se poate preveni trichineloza

Pentru a se preveni apariția acestei boli nedorite, care uneori poate duce și la decesul consumatorilor, crescătorii sau consumatorii au obligația de a:

– Achiziționa carne de porc numai din abatoare, carmangerii, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, și pe care este aplicată marca de sănătate/identificare.

Existența și apariția unor noi cazuri de trichineloză atât la porcul domestic cât și la vânatul sălbatic, inspectorii de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, atrag din nou atenția crescătorilor și consumatorilor de carne de porc, obținută în urma sacrificărilor tradiționale, asupra gravului pericol la care se expun, în urma consumului de carne de porc neexaminată sanitar veterinar.

Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, înainte și după sacrificarea porcilor domestici sau a împușcării vânatului sălbatic – mistreț, urs – proprietarul, consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea ante mortem, ulterior post-mortem a porcului sau a vânatului, iar carnea să fie examinată obligatoriu, în direcția diagnosticării trichinelozei.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinței omului, cum ar fi : șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice – câinele și pisica- , animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreți, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăvește numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreț, urs, crocodil,etc la care nu sa efectuat examen de specialitate în direcția depistării trichinelozei, de către medicul veterinar și care este ,sau nu a fost suficient preparată termic prin frigere, fierbere. Boala apare și prin consumul de preparate crude, prin sărare sau afumare, cârnați, caizer, șuncă afumată și alte specialități obținute din carnea de porc.

Cum se poate preveni trichineloza

Pentru a se preveni apariția acestei boli nedorite, care uneori poate duce și la decesul consumatorilor, crescătorii sau consumatorii au obligația de a:

– Achiziționa carne de porc numai din abatoare, carmangerii, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, și pe care este aplicată marca de sănătate/identificare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente