joi, octombrie 10, 2024
AcasăsusAvertisment! Substanțele chimice de prelucrare a alimentelor cauzează cancer și alte boli...

Avertisment! Substanțele chimice de prelucrare a alimentelor cauzează cancer și alte boli grave

Se precizează că peste 3.600 de substanțe chimice, care se infiltrează în alimente în timpul fabricării, procesării, ambalării și depozitării alimentelor, la nivel mondial, ajung în corpul uman – iar unele dintre ele provoacă probleme grave de sănătate, a constatat un nou studiu.

Astfel, „Acesta este un număr uluitor și arată că materialele care intră în contact cu alimentele sunt o sursă semnificativă de substanțe chimice la om”, a declarat Martin Wagner, profesor de biologie la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie din Trondheim, pentru CNN.

În plus, „Studiul este primul care stabilește o legătură sistematică între substanțele chimice pe care le folosim în materialele pentru ambalarea și prelucrarea alimentelor și expunerea umană”, a declarat Wagner, care nu a fost implicat în cercetare.

79 dintre substanțele chimice de prelucrare a alimentelor găsite în organism cauzează cancer și alte boli grave

În precizările studiului publicat luni în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, se știe că 79 dintre substanțele chimice de prelucrare a alimentelor găsite în organism cauzează cancer, mutații genetice, probleme endocrine și reproductive și alte probleme de sănătate.

Iar multe alte substanțe chimice pot fi dăunătoare în moduri pe care știința nu le cunoaște încă, a declarat autorul principal al studiului, Jane Muncke, director general și director științific la Food Packaging Forum, o fundație non-profit cu sediul în Zurich, Elveția, care se concentrează pe comunicarea și cercetarea științifică.

În geclaraţiile sale, „Măsurăm nu numai substanțele chimice despre care se știe că au fost utilizate în procesul de fabricație a alimentelor, ci și toate reziduurile – subprodusele și impuritățile pe care le numim substanțe adăugate neintenționat”, a declarat Muncke.

Companiile nu sunt obligate prin lege să declare cantitatea și tipul de chimicale pe care le introduc în ambalajele alimentare

În opinia sa, „Aceste substanțe sunt întotdeauna prezente în plastic, în acoperirea cutiilor și ambalajelor, în cernelurile de tipar și așa mai departe. Poate că nu au o funcție tehnică în procesarea alimentelor, dar sunt acolo indiferent și migrează în oameni, iar noi le măsurăm.”

În momentule de faţă, „Nu știm exact care este cantitatea care a fost utilizată în ambalajele alimentare sau în alte materiale care intră în contact cu alimentele față de cantitatea care este utilizată pentru cosmetice, produse de îngrijire personală, textile și așa mai departe, nu-i așa? Mi-ar plăcea să am aceste informații”, a spus ea.

În viziunea sa, „Cred că ar fi fantastic să se impună companiilor obligația de a declara cantitatea și tipul de substanțe chimice pe care le introduc în produsele mele alimentare sau în sticla mea de apă din plastic.”

Chimicale toxice bine studiate au fost găsite în alimente

O substanță chimică detectată de studiu atât în alimente, cât și în corpul uman este bisfenolul A sau BPA, care a fost utilizat pentru a crea biberoane, căni și recipiente pentru lapte praf pentru sugari până când părinții speriați au boicotat aceste produse în urmă cu mai bine de un deceniu.

Astfel, BPA este un perturbator endocrin care a fost asociat cu anomalii fetale, greutate mică la naștere și tulburări cerebrale și de comportament la sugari și copii. La adulți, această substanță chimică a fost asociată cu apariția diabetului, a bolilor de inimă, a disfuncției erectile, a cancerului și cu un risc cu 49% mai mare de deces prematur în decurs de 10 ani.

Se spune că Bisfenolul A se poate infiltra în alimente din căptușeala alimentelor conservate, a veselei din policarbonat, a recipientelor de depozitare a alimentelor și a sticlelor de apă, potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului.

În opinia sa, „Studiul arată, de asemenea, că materialele care intră în contact cu alimentele pot conține substanțe chimice mutagene care dăunează ADN-ului nostru, cum ar fi metalele grele”, a declarat Wagner. „Există dovezi puternice că oamenii sunt expuși la PFAS, așa-numitele substanțe chimice veșnice, din ambalajele alimentare, care sunt foarte persistente, se bioacumulează și provoacă toxicitate la nivelul organelor.”

Din informaţiile Academiei Naționale de Științe, Inginerie și Medicină, substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice, sau PFAS, sunt prezente în sângele a aproximativ 98% dintre americani. Substanțele chimice care perturbă hormonii sunt atât de îngrijorătoare încât, în iulie 2022, Academiile au stabilit niveluri de îngrijorare de „nanograme” și au solicitat testarea persoanelor cu risc ridicat, inclusiv a sugarilor și a adulților în vârstă. (Un nanogram este echivalent cu 1 miliardime dintr-un gram).

Un alt grup chimic din ambalajele produselor alimentare care a ajuns la oameni este cel al ftalaților, a arătat cercetarea. Găsiți în șampoane, farduri, parfumuri și jucării pentru copii, precum și în recipientele alimentare, ftalații au fost asociați cu malformații genitale și testicule nedescendate la băieți și cu scăderea numărului de spermatozoizi și a nivelului de testosteron la bărbații adulți.

Studiile anterioare au asociat, de asemenea, ftalații cu obezitatea infantilă, astmul, problemele cardiovasculare, cancerul și moartea prematură a persoanelor cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani.

Doar câteva substanțe chimice din alimente sunt urmărite la om

În noul studiu, cercetătorii au comparat 14.000 de substanțe chimice despre care se știe că intră în contact cu alimentele în timpul procesului de ambalare cu baze de date mondiale care monitorizează expunerea oamenilor la potențiale toxine chimice. Toate datele cercetării au fost încărcate într-o bază de date deschisă pentru utilizare științifică.

Concret, „Avem, să zicem, 60 de ani de cercetare privind migrarea substanțelor chimice în alimente de la echipamentele de prelucrare și ambalare a alimentelor. A fost studiată foarte amănunțit”, a declarat Muncke.

„Și, în același timp, apar studii din ce în ce mai bune și mai puternice privind bisfenolul A, ftalații, PFAS, substanțele ignifuge bromurate și așa mai departe, care sunt asociate cu boli la oameni.”

Ceea ce lipsea din literatura de specialitate era o comparație între ceea ce se găsea la oameni și substanțele chimice despre care se știa că migrează în alimente în timpul procesării alimentelor. Pentru a face legătura, Muncke și colegii săi au analizat bazele de date naționale și regionale de biomonitorizare care urmăresc substanțele chimice din sângele uman, urină, lapte matern, mostre de țesut și alți biomarkeri.

Programele de biomonitorizare nu au capacitatea de a testa toate chimicalele la care suntem potențial expuși
Pentru studiu, cercetătorii au folosit date din US National Health and Nutrition Examination Survey, sau NHANES, care adună anual date privind sănătatea și nutriția americanilor. Alte baze de date au inclus Canadian Health Measures Survey, Human Biomonitoring for Europe, Korean National Environmental Health Survey și Biomonitoring California, o bază de date de stat.

Din datele studiului, din cele 14 000 de substanțe chimice despre care se știe că migrează în alimente în timpul procesării și ambalării, doar câteva sute sunt măsurate la oameni prin aceste programe. De exemplu, numai 172 de substanțe chimice detectate în materialele care intră în contact cu alimentele sunt monitorizate în Statele Unite de către National Health and Nutrition Examination Survey – 144 dintre aceste substanțe chimice au fost detectate în unele populații, a declarat Muncke.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare