Acasă Locale Internationale Brexit. Ce se va întâmpla după decizia neașteptată a Parlamentului European

Brexit. Ce se va întâmpla după decizia neașteptată a Parlamentului European

O nouă amânare a Brexitului ar putea fi aprobată, dacă Londra o va cere! Asta au decis, miercuri, parlamentarii europeni.

Parlamentul European a adoptat miercuri, la Strasbourg, o rezoluție fără valoare de lege care sugerează că amânarea Marii Britanii din Uniunea Europeană este posibilă dacă va fi cerută de Londra.

Cei 544 de europarlamentari au votat, după trei ore de dezbateri, pentru a permite o eventuală nouă amânare a Brexitului, dacă Londra va cere o asemenea amânare.

Rezoluția cuprinde și condiții. Europarlamentarii spun că ar fi pentru amânare în funcție de obiectivul urmărit – de exemplu evitarea Brexitului dur, ținerea de alegeri britanice sau a unui nou referendum sau revocarea cererii britanice de ieșire din UE.

Votul din PE a avut loc după discuții la care au participat președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, și negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

„Riscul unei ieșiri fără acord rămâne foarte real. S-ar putea ca asta să fie alegerea Regatului Unit, dar în nici un caz nu este alegerea UE” , a spus Juncker în intervenția sa în fața eurodeputaților.

„După Brexit va trebui să dați socoteală cetățenilor”, a avertizat Juncker.

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat că nu trebuie subestimate consecinţele unui Brexit fără acord şi a atenţionat că problemele legate de ieşirea Marii Britanii din UE trebuie să fie rezolvate înainte să se negocieze viitoarea relaţie Bruxelles-Londra.

„La aproape trei ani după referendumul privind Brexitul nu ar trebui să ne prefacem că negociem”, a mai spus Barnier, cu referire la recentele declarații ale premierului britanic Boris Johnson.

Boris Johnson a insistat că este gata să scoată țara din UE la 31 octombrie cu sau fără acord, după ce Brexitul a fost deja amânat de două ori.

Rezoluția votată confirmă sprijinul Parlamentului European pentru abordarea existentă a UE înainte de summit-ul decisiv al șefilor de stat și de guvern din octombrie. „Orice Acord de retragere, cooperare ulterioară sau acord internațional cu Regatul Unit va trebui aprobat de către Parlamentul European”, se mai spune în comuncatul de presă al Legislativului european.

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente