Comisia Europeană a publicat Planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice (PNIESC) al României. „Acest plan reflectă angajamentul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic înainte de 2045”, spune, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Acest plan reflectă angajamentul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic înainte de 2045 și de a contribui la un viitor mai sigur, mai competitiv și mai verde pentru România și Europa — în această ordine de priorități”, afirmă Burduja.
În baza solicitării României, Comisia Europeană a publicat Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2025-2030. PNIESC include 89 de politici și măsuri suplimentare care vizează creșterea ponderii surselor regenerabile de energie (SRE), reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și implementarea unor soluții inovatoare în toate sectoarele economice.
Scenariul „With Additional Measures” (WAM) propus în acest plan prevede ținte mai ambițioase decât cele stabilite anterior.
Printre obiectivele-cheie ale planului se numără reducerea emisiilor nete de GES cu 85% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, și atingerea neutralității climatice înainte de 2045, devansând astfel termenul anterior stabilit pentru anul 2050.
De asemenea, până în 2030, România își propune ca 38% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, având ca principale motoare energia eoliană, solară și biomasa.