Donatorii de sânge din România primesc bonuri de masă și o zi liberă pentru gestul care poate salva o viață. Atenție, însă, cei care nu respectă anumite reguli pot rămâne fără aceste drepturi oferite drept răsplată de către stat.
Bonuri de masă pentru donatorii de sânge. Conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial, în al doilea semestru al anului, dar și în primele două luni din 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă va crește cu patru bani față de actuala valoare și va ajunge la 40,04 lei. De asemenea, cei care donează sânge primesc o zi liberă de la muncă.
Bonuri de masă pentru donatorii de sânge. Beneficii pentru cei care merg la centrele de transfuzii
Statul îi răsplătește pe cei care merg la centrele de transfuzii și salvează vieți prin donarea de sânge. Aceștia primesc șapte tineche de masă, o zi liberă de la muncă, decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu sau de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge. De asemenea, dacă persoana care donează sânge locuiește în zona în care se află și centrul de donare, aceasta are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lună.
Prin astfel de beneficii, autoritățile încearcă să convingă cât mai mulți români să doneze sânge. De asemenea, donatorii români primesc și:
- Un set complet de analize
- Adeverință pentru transport, cu reducere de 50% pe metrou și STB
- zi liberă plătită de la muncă sau o adeverință pentru școală/facultate
- Bonuri de masă valabile până la finalul anului.
Drepturile donatorilor includ primirea rezultatelor analizelor de laborator după fiecare donare, inclusiv grupa sanguină, RH, hemoleucograma, glicemia, markerii pentru hepatită și HIV, iar la cerere, o dată pe an, se poate beneficia de un set complet gratuit de analize de biochimie.
Condițiile pentru a putea dona sânge
- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- greutate peste 50Kg
- puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine