vineri, aprilie 26, 2024
AcasăsusCavalerii și domnițele au „invadat” Ardudul

Cavalerii și domnițele au „invadat” Ardudul

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Medieval Ardud Mediev Art Fest a debutat vineri, 19 iulie, în centrul municipiului Satu Mare, acolo unde cavalerii și domnițele au prezentat o paradă de zile mari cu scopul de a-i invita pe sătmăreni la Ardud.

Noua ediție a festivalului medieval stă sub semnul alchimiei, magiei și astrologiei, iar organizatorii au pregătit publicului o mulțime de spectacole, dar și câteva surprize. În această după-masă, sătmărenii au primit o bucățică din magia Mediev Art Fest.
Cavalerii și domnițele au defilat în centrul Sătmarului, pornind din fața Catedralei Romano-Catolice, traversând Pasajul Corneliu Coposu și oprindu-se în cele din urmă în Piața 25 Octombrie.
Festivalul MedievArtFest Ardud 2019 a continuat și sâmbătă, 20 iulie. Programul a fost unul menit să scoată ardudenii din case și să-i facă să ia parte în număr mare la programul oferit în aceste zile. ca la sărbătorile din marile orașe. Publicul a fost numeros, s-a văzut o creștere a numărului celor care au ales Ardudul ca loc inedit de petrecere a acestui sfârșit de săptămână, în atmosferă de poveste medievală.
Începând cu ora 10.00, în curtea interioară a Cetății Ardud și în apropiere s-au desfășurat: Animație medievală la taberele cavalerilor, Zborul din Școala Stegarilor cu Stegarii de Mureș, Lupta medievală și spiritul cavaleresc – Ordinul Cavalerilor Cetății Roșii – Sibiu, Școala Scutierilor cu Scutierii de Muhlbach – Sebeș, Dansuri medievale interactive cu domnițele de Muhlbach – Sebeș, pași de dans din ținuturi îndepărtate cu domnițele Străjii Cetății Sucevei, jocul ielelor cu trupa de dans Dracones – Târgu Mureș, ”Apărarea neamului și spiritului uman” cu Straja Cetății Sucevei, ”Legenda cavalerului din ținutul Leului de Aur” – Scutierii de Muhlbach, Sebeș, cântare despre Oameni și Sufletul Locului cu Focul Viu – Maramureș, Muzica medievală, o hrană a sufletului, cu Nomen est Omen.
După ora 21.00, a început cel mai așteptat moment din program, Spectacolul ”Omul și Piatra Filosofală”, o producție MedievArtFest Ardud 2019, coordonat de directorul artistic Liviu Pancu și pus în scenă exemplar de: Teatrul Scena, Lăncierii de Ardud, Arcașele Cetății Ardud, Ordinul Cavalerilor Deus Vult Oradea, Garda de Mureș, Scutierii de Muhlbach, Stegarii de Mureș, Lupii de Foc, Ordinul Cavalerilor Cetății Roșii, Straja Cetății Sucevei, Ordinul Solomonarilor, trupa de dans Dracones, Medieval Art.
Spectacolul a fost despre moartea în luptă, adusă de săbiile călite în foc, despre reînnoirea tot prin foc, dar și prin iubire. A fost despre invocarea puterii divine asupra celor păcătoși sau fără speranță. Despre iubirea și credința care ard în cele mai aprige flăcări sufletul omului, pentru a-l purifica. O punere în scenă demnă de cele mai mari festivaluri medievale.
De când omul a descoperit focul, acesta l-a apărat de pericole, l-a salvat de la moarte, i-a oferit o hrană mai bună trupului, dar i-a încălzit și sufletul deprimat, înfrigurat. ”A te juca cu focul” poate fi cea mai sublimă formă de artă. Dacă nu-l stăpânești arde totul, la fel ca pornirile rele ale ființei umane, care pot distruge totul.

În jurul cetăţii Ardud s-au ţesut multe legende legate de figura istorică a lui Francisc Rakoczi al II-lea, printre care şi tunelul sau pivniţa întunecată, cum i se spune în legenda care făcea legătura între Cetatea Ardud şi Castelul din Carei. Pentru că nu-şi puteau explica modul în care curuţii reuşeau să-i învingă pe austrieci, aceştia au recurs la un şiretlic: după multe consultări au trimis familiei Francisc Rakoczi al II-lea un ofiţer chipeş care să o seducă pe fata principelui.
La scurt timp prinţesa Vilma s-a îndrăgostit de ofiţer şi i-a divulgat taina tunelului. Cuprinsă de remuşcări fata i-a povestit a doua zi tatălui ei ce s-a întâmplat, dar era prea târziu fiindcă soldaţii austrieci au venit să-l aresteze pe tatăl fetei. Ca printr-o minune principele a reuşit să intre în tunel nu înainte de a-şi blestema fiica. Fata princepelui trăieşte şi astăzi în tunel. Legenda spune că tânărul care vrea să o dezlege de blestem trebuie să sărute de trei ori toate cele trei chipuri ale fantomei ce apare în prima fază în chip de şarpe apoi în chip de broască şi în final în chip de mireasa plângând. În continuarea legendei se spune că tânărul după ce a trecut examenul cu cele trei fantome trebuie s-o urmeze în pivniţă. După care prinţesa îi arată tot tezaurul compus din arme, aur, argint şi nestemate .În tot acest timp de la începutul ritualului şi până la sfârşit tânărul nu are voie să privească înapoi pentru că se preface în stâncă de piatră. Legenda mai spune că până nu va fi dezlegată de vreun tânăr fata principelui nu are voie să se pieptene şi să se spele decât o dată pe an (în noaptea de Înviere –Paşti).Vilma nu poate să se mărite până când nu-şi va coase rochia de mireasă (cămaşa) dar într-un an nu poate coase mai mult de şapte împunsături. Din legenda care circulă azi în zona Codrului se spune că fata principelui i-a divulgat ofiţerului secretul pivniţei cum că tatăl ei şi-a inversat potcoavele calului cu care circula prin tunel pentru a nu fi prins de duşmani. Această legendă circulă prin viu grai până în zilele noastre.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente