joi, octombrie 10, 2024
AcasăsusCe înseamnă pentru România și UE, victoria partidului extremist din Austria?

Ce înseamnă pentru România și UE, victoria partidului extremist din Austria?

Partidul Libertății (FPÖ), care critică UE, iubește Rusia și se opune aderării depline a României la Schengen, a sosit pe primul loc la scrutinul parlamentar de duminică din Austria, dar drumul său spre guvernare e incert, ținând cont că nu are majoritatea absolută în parlament, scrie Reuters. Chiar și așa, triumful extremei-drepte reprezintă un real cutremur, au avertizat analiștii, în contextul creșterii naționalismului populist în întreaga Europă.

Partidul Libertății (FPÖ) condus de radicalul Herbert Kickl a câștigat duminică alegerile parlamentare din Austria, conform rezultatelor parțiale, fiind astfel în pole-position pentru formarea unui guvern, cel puțin teoretic, pentru prima dată în istoria postbelică a țării.

Gruparea de extremă-dreapta a venit pe primul loc, cu 28,8%, dar este departe de a avea o majoritate absolută, ceea ce înseamnă că va trebui să găsească un partener de coaliție în parlament pentru a forma un guvern stabil, dacă președintele Alexander Van der Bellen îi va cere acest lucru.

Pe locul doi s-au situat conservatorii cancelarului Karl Nehammer (ÖVP) cu 26.3%, urmați de social-democrați (SPÖ) cu 21%, de liberalii Neos cu 9.2% și de Verzi cu 8.3%.

Prezența FPÖ într-un eventual guvern ar oferi o veste proastă României. Asemenea conservatorilor cancelarului Karl Nehammer, partidul, care are un discurs dur împotriva migrației, se opune aderării depline a țării noastre și a Bulgariei la Schengen.

UE în general și Ucraina nu au nici ele motive de sărbătoare după votul din Austria.

Dar va ajunge de fapt FPÖ la guvernare? Și mai ales va fi Herbert Kickl un „cancelar al poporului”, așa cum își dorește? Este neclar deocamdată.

O veste proastă pentru România, UE și Ucraina, victoria FPÖ vine în contextul ascensiunii extremei-drepte din aproape întreaga Europă – inclusiv din Germania spre care Austria privește cu atenție.

FPÖ nu este de acord cu aderarea României la Schengen cu granițele terestre. Dacă conservatorii ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul României și Bulgariei va fi mai puțin probabil decât în cazul unei alte coaliții, de exemplu între ÖVP, SPÖ și Neos/Partidul Verde, spre exemplu.

Considerat de majoritatea elitei politice ca fiind prea apropiat de Rusia, liderul FPO Herbert Kickl s-a opus repetat trimiterii de ajutoare către Ucraina și a cerut ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Actuala coaliție guvernamentală formată din ÖVP și Partidul Verzilor are o direcție foarte clară: condamnă războiul de agresiune al Rusiei și sprijină sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, guvernul insistă asupra neutralității.

„FPÖ este în mod tradițional în favoarea Rusiei și îi este greu să numească și să condamne invazia ca atare. În cazul în care va face parte din următorul guvern, este de așteptat o schimbare în politica externă și o atenuare a solidarității cu Ucraina”, a explicat jurnalistul Der Standard Michael Völker.

Cum anume va arăta relația Vienei cu Bruxelles-ul rămâne de văzut. Anul acesta, Kickl a încheiat o alianță cu prim-ministrul ungar Viktor Orban, un alt critic al Bruxelles-ului, care dorește, de asemenea, să reducă imigrația.

Un succes electoral al FPÖ ar avea un impact asupra relației Austriei cu Bruxelles-ul doar dacă FPÖ va face parte din guvern sau îl va conduce. FPÖ respinge UE și luptă împotriva acesteia, în special împotriva birocrației.

„Prin urmare, participarea FPÖ la un guvern ar avea un impact puternic asupra relației Austriei cu Comisia Europeană de la Bruxelles și ar provoca probabil multe complicații. O coaliție foarte probabilă între Kickl și Viktor Orban ar consolida masiv axa anti-UE la nivel european și ar putea determina și alte forțe critice la adresa UE să ia avânt și să se alăture acestei axe”, a spus jurnalistul Der Standard.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare