Mai multe centre de transfuzii din țară nu mai fac față valului de donatori de sânge și au fost nevoite să respingă candidați sănătoși pentru că s-a depășit deja capacitatea de stocare a sângelui. Numărul record de donatori de sânge care s-au prezentat de la începutul anului apare după ce Guvernul a majorat de la 67 de lei la 280 de lei valoarea tichetelor de masă pe care donatorii le primesc la fiecare donare, pe lângă ziua liberă și reducerea de 50% la transportul în comun.
Dacă autoritățile sanitare avertizau constant că spitalele sunt în criză de sânge din cauza numărului infim de români care merg să doneze sânge, situația a luat o nouă turnură de la începutului anului.
Numărul donatorilor de sânge a ajuns la cel mai mare nivel din istoria Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, spune conducerea unităţii, care a fost nevoită să nu mai accepte donatori noi pentru că a fost depăşită capacitatea de stocare a componentelor sanguine.
Directoarea centrului din Arad, Laura Păcurariu, a declarat, joi, pentru Agepres, că până recent centrul se confrunta adesea cu lipsa stocurilor de sânge, dar acum nu mai există loc unde să fie depozitat, pentru că sunt foarte mulţi donatori.
Vechimea are prioritate
Același val de donatori de sânge se înregistrează și la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti, unde s-a trecut la prioritizarea donatorilor în funcție de vechime.
„E nevoie de sânge, dar trebuie folosit judicios, nu să recoltăm şi să nu-l folosim. Trebuie să facem o analiză a stocurilor, a mişcărilor pe grupe de sânge şi ne pare rău că vom pune condiţii la donare, când stocul pe o grupă de sânge e prea mare şi nu e solicitat, deşi noi facem livrări şi la Bucureşti. Trebuie să avem în vedere o recoltă eficientă, să nu rebutăm sânge”, a declarat directoarea Georgeta Onorfei de la Centrul de transfuzii sanguine din Tulcea.