joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleCentura de ocolire Satu Mare pe repede înainte cu materiale de proastă...

Centura de ocolire Satu Mare pe repede înainte cu materiale de proastă calitate! Ce zice ministrul Răzvan Cuc?! FOTO-VIDEO

        Varianta ocolitoare a municipiului Satu Mare prinde contur pe zi ce trece, dar analizand mai de aproape lucrarile, unele proceduri nu se fac chiar cum ar trebui. Intelegem ca Ministrul Cuc prin vizita dansului a dat un ultimatum constructorului si timpii de executie trebuie respectati pentru a nu se ajunge la penalizari.

Constructorul dupa cum se poate vedea si in poze, foloseste materiale de slaba calitate, piatra cu pamant amestecat la baza podului peste care vor circula sute de tiruri, iar structura podului ar trebui sa fie una solida, construita din piata, nu din ramasite provenite din Muzeul creat pentru amenajarea balastierei de la Agris. Ministru transporturilor a fost ferm pe pozitie si a spus in nenumarate randuri ca nu va accepta sub nici o forma, indiferent ca vorbim de autostrada, centura ori poduri, sa se foloseasca materiale precare, amestecaturi de sorturi, doar ca lucrarea sa fie facuta la timp si mai ieftina. Suntem curiosi ce parere are Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc referitor la materialele folosite pentru centura de ocolire a municipiului Satu Mare.

               Totusi vorbim de zeci de milioane de euro, iar lucrarea trebuie sa fie una de durata. Am incercat in zadar sa luam un punct de vedere de la constructor, dupa ce in prealabil am realizat o ancheta de unde provin materialele, am fost la fata locului, am discutat cu oameni care au confirmat ca de la balastiera Argiș s-au dus materiele, amestec de pamant cu piatra si alte sortimente la centura de ocolire. In momentul exploatarii, balastiera nu avea toate avizele necesare, dar acest lucru nu a impiedicat pe nimeni sa exploateze, executand lucrari sub pretextul punerii in functiune si creierii muzeului pentru a primi avizele.

Proiectul centurii cuprinde și al treilea pod peste Someș. Licitația lucrărilor a avut loc în luna mai 2015, dar din cauza unor contestații, începerea lucrărilor a fost amânată. Documentul prevede cinci luni pentru proiectare, 18 luni de execuţie şi 24 luni de garanţie a lucrărilor. Potrivit proiectului, traseul centurii ocolitoare a municipiului Satu Mare va începe din DN 19A, de la limita vestică a Parcului Industrial Sud după care va trece peste pârâul Homorodul Vechi – calea ferată Oradea-Halmeu, iar apoi se va intersecta cu DN19.

Apoi, centura de ocolire va traversa râul Someş cu un pod cu lungimea de 640,85 metri. După traversarea Someşului, varianta de ocolire intersectează cu DN 19A, în zona localității Botiz.

Pentru acest an, în bugetul Ministerului Transportului este prevăzută suma de 60 de milioane de lei ce va fi alocată lucărilor la Șoseaua de Ocolire a municipiului Satu Mare. Directorul CNAIR, Narcis Neaga, a dat asigurări că Șoseaua de Ocolire a municipiului Satu Mare va fi terminată în prima jumătate a anului 2020.

Alocare însemnată pentru Satu Mare
Bugetul Ministerului Transporturilor a crescut, anul acesta, cu circa 55%, la 11,6 miliarde de lei, bani care ar trebui să fie alocați către autostrăzi, poduri, rețele de cale ferată, dar și pentru studii de fezabilitate pentru variante de ocolire și drumuri de mare viteză. De asemenea, zeci de milioane de lei vor merge către Centura Sătmarului.

Astfel, ministerul va aloca 62,7 milioane de lei pentru Varianta de Ocolire Timișoara, din Fondul de Coeziune, 60 de milioane de lei pentru Varianta de ocolire Satu Mare, 20 de milioane de lei pentru Varianta de ocolire Aleșd, 40 de milioane de lei pentru Varianta de ocolire Beiuș-Ștei, 20 de milioane de lei pentru Varianta de ocolire Bârlad și 15,7 milioane de lei pentru Autostrada Transilvania, sector Gilău – Borș, sectiunea 3A, din FEDR.

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, nemulțumit de stadiul lucrărilor la Centura Sătmarului!

După vizita de la Negrești-Oaș, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a deplasat în municipiul Satu Mare, acolo unde a avut o întâlnire de lucru la Prefectură. După această întâlnire, ministrul s-a deplasat pe șantierul șoselei de ocolire a municipiului Satu Mare.

În cadrul vizitei de la centura Sătmarului, Răzvan Cuc s-a arătat nemulțumit de cum decurg lucrările și a tras un puternic semnal de alarmă. Ministrul a declarat că nu va ezita să rezilieze contractul în cazul în care lucrările nu vor avansa vizibil.

,,Nu veniți cu scuze, pentru că sprijinul îl aveți. N-am nicio ezitare să reziliez contractul, niciuna nu am în cazul în care constructorii nu-și fac treaba. Ori lucrează cum trebuie, ori pleacă acasă. Eu vreau ca în România să avem infrastructură”, a declarat ministrul Transporturilor.

Principalele probleme întâmpinate, a spus constructorul, sunt cele de natură juridică. Ministrul Răzvan Cuc nu s-a arătat impresionat de scuzele constructorului și a declarat că își dorește ca până la finalul acestui an proiectul să fie finalizat în mare măsură.

,,Vreau ca până la sfârșitul anului să ajungeți undeva la 70-80 la sută, pentru că puteți. Nu-mi rămâne decât să vă urez mult succes, mă întorc pe șantier și sper să nu fi fost doar o mobilizare de conjunctură”, a mai declarat ministrul Răzvan Cuc.

Centura Sătmarului prevăzută cu 60 de milioane de lei în bugetul Ministerului Transporturilor

Bugetul Ministerului Transporturilor a crescut, anul acesta, cu circa 55%, la 11,6 miliarde de lei, bani care ar trebui sa fie alocati catre autostrazi, poduri, retele de cale ferata, dar si pentru studii de fezabilitate pentru variante de ocolire si drumuri de mare viteza. De asemenea, zeci de milioane de lei vor merge către Centura Sătmarului.

Ministerul va aloca 62,7 milioane de lei pentru Varianta de Ocolire Timisoara, din Fondul de Coeziune, 60 de milioane de lei pentru Varianta de ocolire Satu Mare, 20 de milioane de lei pentru Varianta de ocolire Alesd, 40 de milioane de lei pentru Varianta de ocolire Beius Stei, 20 de milioane de lei pentru Varianta de ocolire Barlad si 15,7 milioane de lei pentru Autostrada Transilvania, sector Gilau – Bors, sectiunea 3A, din FEDR.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente