Cercetătorii Katalin Kariko și Drew Weissman au primit distincția, pentru descoperirile care au permis dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid pe baza tehnologiei ARN mesager.
Cei doi cercetători au publicat în 2005 o lucrare care, deși la vremea aceea nu a primit multă atenție în lumea medicinei, a pus bazele dezvoltării vaccinurilor anti-Covid pe baza tehnologiei ARN mesager, folosite în timpul pandemiei și care antrenează sistemul imunitar să recunoască și să lupte împotriva virușilor și bacteriilor. Comitetul care a decernat premiul alăudat “descoperirile revoluționare” ale celor doi oameni de știință, care “au schimbat fundamental înțelegerea noastră despre modul în care ARN interacționează cu sistemul nostru imunitar”.
“Laureații au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă”, a adăugat comisia. Aceeași tehnologie ARNm este în prezent folosită pentru dezvoltarea unor tratamente destinate altor boli, inclusiv pentru cancer.
Premiul din acest an a fost majorat cu un milion de coroane, la 11 milioane de coroane (950.000 de euro) pe fondul deprecierii monedei suedeze. Premiul Nobel este considerat cel mai prestigios premiu în domeniile în care este acordat. Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat de 113 ori, din 1901 până în prezent. 225 de oameni de știință au fost premiați, dintre care doar 12 au fost femei.
Câștigătorul de anul trecut a fost omul de știință suedez Svante Pääbo, premiat pentru descoperirea sa “aparent imposibilă” – cercetătorul a secvențiat primul genom de neanderthal și a descoperit că a avut loc un transfer de gene de la acești hominizi dispăruți la Homo sapiens.