vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareChiriile cresc cu 15-30% în majoritatea marilor orașe, odată cu venirea studenților

Chiriile cresc cu 15-30% în majoritatea marilor orașe, odată cu venirea studenților

Odată cu venirea studenților, chiriiile cresc cu 15-30%. Sunt însă și orașe, precum Arad, unde prețurile rămân neschimbate sau chiar scad întrucât sunt mai puțini studenți față de alți ani. Oferta include și minicămine private amenajate în vile, unde o cameră costă între 350 și 550 de lei.

În Arad, piața chiriilor este în scădere, pe fondul reducerii numărului de studenți din ultimii ani, în oraș fiind 3.000 de locuințe goale, iar o creștere de cel mult zece procente a prețurilor va avea loc doar în zonele din proximitatea facultăților. Și la Oradea numărul studenților ar putea să scadă, însă chiriile se mențin la nivelul anului trecut, la fel ca la Târgu Mureș, unde prețurile rămân neschimbate, însă studenții preferă, mai nou, să cumpere locuințe în loc să închirieze. De asemenea, la Brașov prețurile rămân neschimbate față de anul trecut, iar aici unii studenți se pot caza și în vile transformate în minicămine.

În schimb, la Cluj-Napoca, chiria crește, din luna septembrie, cu 15 la sută față de iunie și iulie, indiferent de zonă, ca și la Sibiu, în condițiile unei cereri ridicate și a ofertei scăzute. Și la Iași, chiriile cresc cu până la 20 de procente, întrucât la venirea studenților cererea depășește de trei, patru ori oferta, în timp ce la Timișoara majorarea este de până la 30 la sută față de lunile de vară.

Prezentăm o situație din mari orașe care sunt centre universitare:

ARAD – 150-200 de euro chiria unui apartament cu două camere; 100 de euro garsoniera

Experții imobiliari din Arad spun că este al doilea an în care nu se așteaptă la o creștere importantă a chiriilor odată cu începerea anului universitar, pentru că numărul studenților a scăzut constant în ultimii ani, iar multe locuințe au rămas neocupate.

Potrivit expertului imobiliar Marius Sălăjan, oferta medie în municipiu este de 6.000 de locuințe închiriabile, din care jumătate rămân constant neocupate, fiind goale și în acest moment, din cauza scăderii cererii.

Sunt însă câteva zone din Arad în care locuințele se închiriază fără probleme când revin studenții, fiind vorba despre zonele Confecții, UTA, Intim și Micălaca 300, în proximitatea cărora există facultăți ale celor două universități din oraș.

„Acestea sunt și zonele în care vor exista creșteri de prețuri din octombrie, dar de cel mult de zece procente. În Arad, piața chiriilor a scăzut pentru prima dată anul trecut, dar trendul se va menține pe fondul reducerii numărului de studenți”, adaugă Sălăjan.

El afirmă că multe proiecte imobiliare au avut de suferit din cauza scăderii pieței chiriilor.

„Avem o stradă în cartierul Bujac unde opt vile ale unor italieni au fost modificate astfel încât să primească studenți. Fiecare are 24 de camere, dar sunt goale. Avem și blocuri de garsoniere complet nelocuite”, spune Marius Sălăjan.

De asemenea, reprezentanții unei alte agenții imobiliare spun că chiriile au scăzut la unul dintre cele mai mici niveluri din țară.

„Acum trei ani, un apartament cu două camere era minimum 250 de euro, dar se mergea pe 300. Acum chiria este 150-200 de euro. Sunt închiriate de patru-cinci studenți sau chiar mai mulți, ca să iasă mai ieftin. La garsoniere, prețul mediu este de 100 de euro, în funcție de suprafața disponibilă și zona în care este situată. Acest preț este cu mult sub cel de acum doi-trei ani și unul dintre cele mai mici din țară”, spune unul dintre experții imobiliari ai firmei.

Cele două universități din Arad – Universitatea „Aurel Vlaicu” și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” – au împreună aproape 20.000 de studenți. În urmă cu zece ani, însă, numărul acestora se apropia de 30.000. Dintre studenții aflați în Arad, 3.500 sunt străini, în special arabi, francezi și italieni. Majoritatea sunt înscriși la Facultatea de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

Referitor la chirii, președintele Consilului Academic al Universității „Aurel Vlaicu”, Lizica Mihuț, afirmă că a fost realizat un studiu social care arată că o mare parte dintre studenții români aflați în Arad preferă să stea în gazdă la pensionari.

„În Arad chiriile sunt foarte mici și pentru că studenții stau în gazdă la pensionari. Dintr-un studiu social realizat de noi reiese că mulți tineri închiriază o cameră cu 50 de euro sau există situații în care chiar mai mulți stau într-o singură cameră, în special fete, și împart cheltuielile, astfel că ies cu 20-25 de euro pe lună”, explică Lizica Mihuț.

Universitatea oferă 800 de locuri de cazare în cămine modernizate, cu 90 de lei pe lună, la care se adaugă 80 de lei pentru mese. Chiar și în aceste condiții, nu toate locurile au fost ocupate anul trecut.

BRAȘOV – Chiria în minicăminele private amenajate în vile include utilitățile

La Brașov, studenții care nu găsesc un loc în căminele facultăților pot opta pentru minicămine private, amenajate în vile, unde prețurile pentru un loc încep de la 350 de lei și ajung la 550 de lei, cu toate utilitățile incluse.

Astfel, un brașovean și-a construit în urmă cu trei ani încă un etaj la vila sa din cartierul Florilor, amenajându-l în regim de cămin studențesc, cu cinci camere mobilate, cu duș propriu și bucătărie comună, utilată. Chiria este de 350 de lei pe lună de persoană, în acest tarif fiind incluse costurile energiei termice, internet și cablu TV, studenții urmând să plătească o parte din factura la energia electrică, în funcție de consum. Bărbatul spune că în prezent mai are liberă o singură cameră, însă este convins că și aceasta va fi ocupată în scurt timp. El își face publicitate în principal prin cunoscuți.

Proprietarul unei alte vile, aflate pe strada Horia, în apropierea complexului studențesc Memorandumului, oferă studenților 14 camere de 1, 2, 3 sau 4 persoane. Camerele sunt decomandate, mobilate cu paturi și dulapuri, iar imobilul are opt băi, bucătarie utilată, bucătarie pentru fumători, frigider, mașină de spălat. Chiria lunară este de 478 de lei de persoană, sumă în care sunt incluse toate utilitățile – energie electrică, gaz, internet, cablu TV.

Un alt brașovean care și-a transformat vila în minicămin studențesc primește în chirie doar fete. Imobilul este situat în centrul istoric, este renovat și mobilat, are centrală termică nouă, terasă, și dispune și de internet și cablu TV. Chiria lunară este de 550 de lei de persoană. Pentru perioada verii, chiria este mult mai mică, dar și așa vila rămâne aproape goală până în toamnă, când se întorc studenții.

”Singura problemă este că, în general, camerele rămân goale în perioada verii, dar există posibilitatea închirierii lor în regim hotelier. Sunt însă studenți care se angajează și rămân și pe perioada verii, dar mai puțini“, spune proprietarul imobilului.

Studenții care învață la Brașov pot alege și varianta închirierii unei garsoniere sau a unui apartament de bloc.

Diferența între chiria pentru o garsonieră și cea pentru un apartament cu două camere este mică. Astfel, prețurile pentru o garsonieră încep de la 120 de euro pe lună și pot ajunge la 300 de euro în locuințe de lux, aflate în zone centrale, iar pentru două camere chiria variază între 150 de euro pe lună, în cartierul Florilor, de exemplu, și 300 de euro în centrul istoric.

Apartamentele cu trei camere sunt închiriate la prețuri cuprinse între 230 și 300 de euro, în funcție de zonă și dotări.

Totuși, o problemă a studenților care vor să locuiască într-un apartament este aceea că mulți proprietari nu primesc studenți de teamă că aceștia fie nu au bani să plătească lunar chiria sau cheltuielile curente, fie nu întrețin locuința și mobilierul.

”Oferta este foarte slabă pentru studenți. Foarte mulți nu acceptă studenți pentru că aceștia, în general, nu au grijă de bunurile proprietarului. Mai sunt acceptați doar dacă vin cu părinții. Studenții caută în principal apartamente cu două camere, unde să stea trei-patru persoane, dar proprietarii acceptă foarte greu atâtea persoane. Am avut însă și un caz recent, în cartierul Răcădău, unde proprietara nu a acceptat o familie cu copil și a spus că preferă studenți. Prețurile pentru două camere sunt între 180-250 de euro, la același nivel ca anul trecut“, spune Alin Negoț, agent imobiliar.

La Universitatea ”Transilvania“ Brașov, care are 17 facultăți, sunt aproximativ 20.000 de studenți și masteranzi, din care în jur de 9.000 sunt din afara Brașovului. Universitatea brașoveană are 13 cămine situate în două campusuri universitare, Memorandumului și Colina Universității, în total fiind disponibile 4.233 de locuri de cazare. Prețurile pentru un loc în cămin variază între 130 și 165 de lei, iar în cazul studenților care plătesc taxă de studii tarifele de cazare sunt între 210 – 230 de lei lunar.

CLUJ-NAPOCA – Chirie de 300 de euro pentru o garsonieră

La Cluj-Napoca, chiriile cresc, în această lună, cu 30-50 de euro, indiferent de zona în care se află locuințele.

„Față de lunile de vară, iunie și iulie, chiriile apartamentelor au crescut în septembrie cu 15 la sută, fiind vorba despre o majorare cu 30-50 de euro, indiferent de zona în care se închiriază. Situația este datorată studenților care încep anul universitar de la 1 octombrie și care caută chirii cu o lună, chiar două înainte. Cel mai mult se caută apartamente cu două sau trei camere. Se găsesc mai greu apartamente bune, majoritatea ofertelor fiind slabe din punctul de vedere al calității și confortului”, spune Vlad Nistor, agent imobiliar.

Potrivit acestuia, dacă în lunile iunie-iulie o garsonieră se putea închiria cu 250 de euro, la începutul lunii septembrie chiria ajunge la 300 de euro.

Pentru un apartament cu două camere, în iunie-iulie se cerea o chirie de 300 de euro, iar acum ajunge la 330 de euro, în timp ce în cazul unui apartament cu trei camere chiria a crescut de la 350 la 400 de euro.

Pe de altă parte, sunt și cazuri în care studenții caută apartamente cu patru camere, unde, pentru o cameră, chiria poate ajunge la 100-120 de euro.

„Dacă se grupează patru studenți, fete sau băieți, pot închiria un apartament cu patru camere cu prețuri cuprinse între 400-450 de euro în cartierele Mănăștur sau Zorilor și fiecare va avea o cameră la dispoziție. E cea mai ieftină variantă. Sunt și apartamente de lux, care ajung și la 1.000 de euro, dar pentru studenții pretențioși”, spune Mihaela Rus, de la o altă agenție imobiliară.

Ea adaugă că în anii trecuți se putea observa o diferență în funcție de cartierul unde se află locuința, în zonele din apropierea universităților chiriile fiind mai mari, însă acum prețurile sunt similare.

„În cartierul Mănăștur, aproape de Universitatea de Medicină Veterinară, se cerea mai mult, la fel și în Zorilor, unde sunt Universitatea Tehnică și Universitatea de Medicină, iar în Gheorgheni erau chirii mai mici, pentru că în zonă este doar Facultatea de Științe Economice a UBB. Dar se constată în ultima vreme un fel de egalizare a chiriilor, nu prea mai contează zona de amplasare a apartamentului. Sunt cam aceleași prețuri”, spune Rus.

În cele cinci universități de stat și patru private din Cluj-Napoca învață peste 75.000 de studenți, cei mai mulți, aproximativ 40.000, fiind înscriși la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB). Aproximativ 12.000 de locuri de cazare sunt disponibile în căminele studențești, cele mai multe, peste 5.000, aparținând UBB.

IAȘI – Chiriile pentru garsoniere pornesc de la 150 de euro

Agenții imobiliari din Iași spun că odată cu venirea studenților cererea depășește de trei, patru ori oferta, iar chiriile cresc cu până la 20%.

În funcție de cartier, o garsonieră cu centrală termică, mașină de spălat și mobilată integral se închiriază la Iași, în medie, cu prețuri cuprins între 150 și 170 de euro. Apartamentele cu două camere, cu condiții similare, se închiriază în general cu prețuri cuprinse între 180 și 200 de euro, ajungând și la 230 de euro. Aceste prețuri sunt însă valabile pentru cartierele Podu Roș, Tătărași sau Tudor Vladimirescu, pentru care este cererea cea mai mare, fiind considerate zone bune, aflate la o distanță relativ mică de centru.

În cartierele considerate premium, cum este cartierul Copou sau zona rezidențială din jurul Complexului Palas, de lângă Palatul Culturii, chiria ajunge să depășească 350 de euro pentru un apartament cu două camere. În zona Palas, există apartamente cu două camere unde chiria lunară este de 400 de euro.

„Studenții nu aleg însă să stea în imediata apropiere a centrului, unde prețurile sunt foarte mari, ci la distanță de zece minute, în Podu Roș, Tătărași sau zona Tudor Vladimirescu. Ultima, spre exemplu, este foarte aproape de centrul studențesc și este preferată zonei Copou, la care apelează studenții cu potențial financiar mai mare. Oricum, Iașiul este un centru strategic pe închirieri în această perioadă, din august până în octombrie. La Iași vin cam tot ce înseamnă studenți, în această perioadă, din județele Vaslui, Botoșani, Neamț, Brăila, Galați”, spune Ciprian Iovu, managerul unei agenții imobiliare din Iași.

El consideră însă că, deși cererea este mare, chiriile nu cresc cu mai mult de 20% în această perioadă față de începutul lunii iunie, fiindcă mulți dintre studenții care stau în chirie fie își păstrează cazarea, fie vin din luna iulie și închiriază garsonierele sau apartamentele pe care le păstrează toată vara, chiar dacă nu locuiesc în ele.

Paul Avătăji, dezvoltator imobiliar local , remarcă faptul că în acest an există mult mai multe apartamente noi, cumpărate în cartierele de blocuri rezidențiale ridicate la Iași, multe dintre aceste locuințe fiind date în chirie întrucât proprietarii lor sunt plecați să muncească în străinătate.

Chiria pentru un astfel de apartament, cu două sau trei camere, este în medie cu 50 de euro mai mare față de chiria pentru locuințele din blocurile vechi, ajungând între 230 și 280 de euro pentru cartierele Podu Roș, Tătărași sau Tudor Vladimirescu.

„Este bine știut faptul că luna septembrie este cea mai bună lună a închirierilor. În acest an au fost date în folosință mai multe blocuri noi de locuințe, iar multe dintre aceste apartamente au fost cumpărate de români care muncesc în străinătate și aleg să le închirieze. Chiria pentru o garsonieră poate ajunge și la 200 de euro dacă este utilată și mobilată modern, chiar dacă zona nu este centrală. La apartamentele cu două camere, care sunt foarte căutate, prețul mediu pe cartier este de 200 de euro, în timp ce în centru este de 300-500 de euro”, explică Paul Avătăji.

Potrivit acestuia, chiriile au crescut față de anul trecut, dar în general cu un procent mic, între 5 și 10.

„Noi estimăm că în următorii ani se vor mai înregistra astfel de creșteri mici care vor duce la o aliniere cu prețurile practicate în Europa”, a conchis Paul Avătăji.

În Iași există cinci instituții de învățământ superior de stat: Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza“, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi“, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa“ , Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad“ și Universitatea de Arte ”George Enescu“. Toate acestea au peste 55.000 de studenți înmatriculați atât la buget, cât și la taxă. Fiecare dintre cele cinci universități dispune de propriile cămine pentru cazarea studenților, însă toate locurile puse la dispoziție nu ajung, în total, la 20.000. Cel mai mare campus este cel din Tudor Vladimirescu, al Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi“, unde sunt cazați aproape 10.000 de studenți în cele 22 de cămine.

ORADEA – Chiria începe de la 85 de euro pentru o garsonieră și ajunge la 200 de euro în zona UMF

La Oradea, chiar dacă numărul studenților ar putea fi mai mic în acest an, nivelul chiriilor va fi același față de anul trecut, dar nu se înregistrează nicio creștere față de lunile anterioare, spune agentul imobiliar Marcian Ursan.

„Avem în portofoliu garsoniere în diverse cartiere ale orașului la 85 de euro pe lună sau între 100 și 160 de euro în centru, ba chiar 200 de euro în apropierea Facultății de Medicină și Farmacie. Pentru apartamentele cu două camere chiria va fi între 100 și 250 de euro pe lună, în funcție de gradul de mobilare și dotare cu aparatură electrocasnică și electronică”, explică el.

Potrivit acestuia, posibila scădere a numărului de studenți nu va influența nici celelalte condiții de închiriere a locuințelor.

„Niciun proprietar care și-a pus la punct locuința nu acceptă să o închirieze fără plata prealabilă a unei garanții, care constă în suma echivalentă cu prețul chiriei între o lună și trei luni”, adaugă Ursan.

Reprezentanții altor agenții imobiliare consideră și ei că nivelul chiriilor va rămâne același.

„Chiriile au rămas aceleași, nu avem clienți care să ceară mai puțin de 100 de euro pentru o garsonieră în cartierele Decebal, Dragoș Vodă sau Rogerius, iar un apartament cu două camere nu va costa mai puțin decât anul trecut, când au fost la 200 de euro”, spune un reprezentant al altei agenții.

Universitatea din Oradea estimează că în noul an de învățământ va avea aproximativ 17.000 de studenți, în condițiile în care la admiterea din iulie abia 41 la sută din locuri au fost ocupate, iar sesiunea din toamnă va începe în 8 septembrie.

Pe de altă parte, universitatea nu poate asigura integral nevoile de cazare, cele trei cămine având o capacitate totală de 1.392 de locuri, dintre care unul, cu 300 de locuri, este închiriat de la Primărie.

În cele două cămine proprii, situate în campusul universitar, chiria variază – în camerele cu patru-cinci paturi, tariful este de 80 de lei pe lună de persoană (pentru studenții care învață pe locurile bugetate) și 140 de lei pe lună de persoană (pentru studenții care învață pe locurile cu taxă), iar în camerele cu trei locuri tariful este de 100 de lei pe lună de persoană pentru studenții pe locurile bugetate și de 150 de lei pe lună de persoană pentru studenții care plătesc taxă. În căminul închiriat de la Primărie, tarifele variază între 60 de lei pe lună pentru studenții pe locurile bugetate și 110 lei pe lună pentru studenții pe locurile cu taxă.

Un cămin nou situat în campusul universității se află încă în construcție, urmând să aibă o capacitate totală de 402 locuri. O aripă a clădirii, totalizând 200 de locuri de cazare, găzduiește în prezent studenți, băieți, în camere de trei locuri, tarifele fiind de 130 de lei pe lună de persoană (pentru studenții de la buget) și 180 de lei pe lună de persoană (pentru studenții pe locuri cu taxă).

SIBIU – Chirii între 120 și 200 de euro pentru garsonieră

La Sibiu, chiriile au crescut, în ultimele două-trei săptămâni, cu 20-30 de euro pentru un apartament sau pentru o garsonieră, iar reprezentanții agențiilor imobiliare spun că acest lucru se datorează cererii extrem de mari și ofertei foarte mici.

„Cererea este foarte mare față de ofertă în această perioadă, inclusiv pentru garsoniere. Noi cam de trei săptămâni am început să închiriem cu 20-30 de euro mai mult decât înainte. Una dintre probleme este că nu toți proprietarii acceptă studenți. Când dau locuințele spre închiriere, foarte mulți precizează că nu vor studenți, animale de companie sau copii. Adevărul este că am văzut apartamente de-a dreptul distruse de studenți și oamenii nu vor să riște”, afirmă Mirela Lipovețchi, managerul unei agenții imobiliare din Sibiu.

Potrivit acesteia, o altă problemă este că studenții sunt dispuși să dea 100-110 euro pentru chirie, iar în acest moment nu se mai găsesc locuințe de închiriat la acest preț.

„Studenții vor apartamente de două-trei camere și se cuplează câte patru. Ei vor apartamente la 100-110 euro, or, nu am ce să le ofer. Din 1.600 de locuințe câte am avut spre închiriere mai am două apartamente, dar care costă 250-270 de euro. Sunt apartamente dotate cu tot ce trebuie. La 80-100 de euro mai am foste camere de cămin, dar care nu au nicio dotare”, spune Mirela Lipovețchi.

Prețul de închiriere variază și în funcție de zona în care este situată locuința, cele mai scumpe fiind zona centrală și cartierele aflate în preajma facultăților.

„Studenții sunt foarte comozi. Nici nu-mi vine să cred că tinerii din ziua de azi preferă o locuință modestă de pe Mihai Viteazu (cartier de blocuri situat relativ aproape de centru și de majoritatea facultăților – n.r.), în locul unui apartament super dotat din Terezian (cartier mărginaș – n.r.). Cele două se închiriază la același preț din cauza diferenței de zonă”, explică Mirela Lipovețchi.

Potrivit site-urilor cu anunțuri imobiliare, o garsonieră se închiriază în Sibiu cu prețuri cuprinse între 120 și 200 de euro, în funcție de zona în care se află, de suprafață și dotări. De aceleași criterii depinde și prețul de închiriere a unui apartament, care pornește de la 180 de euro și poate ajunge la 270 de euro. La aceste prețuri se adaugă cheltuielile lunare de întreținere, dar și o garanție de valoarea unei chirii, care se plătește la început.

Mai ieftin pot ieși studenții care sunt dispuși să locuiască în gazdă: o cameră se închiriază cu prețuri cuprinse între 300 și 550 de lei pe lună, unii proprietari fiind dispuși să accepte două persoane în această încăpere.

Ioana și Mihaela sunt din județul Vâlcea, studente la Facultatea de Drept din Sibiu, și încearcă să închirieze o garsonieră. Având în mână un ziar cu anunțuri imobiliare și notate pe o foaie de hârtie alte câteva anunțuri preluate de pe site-uri, cele două stau la o terasă din centrul orașului și dau telefoane. Amândouă spun că preferă să vorbească direct cu proprietarii, pentru a evita comisioanele agențiilor imobiliare. Nu vor să dea foarte mulți bani, dar au constatat că nu vor reuși să închirieze garsoniera la prețul pe care și-l propuseseră de acasă.

„Speram să găsim o garsonieră mare, cu un pat dublu sau două paturi, cu un birou, o bucătărie mică și baie la 100-120 de euro. Nu găsim așa ceva. Cele care sunt așa de mari ajung și la 180 de euro. Nu știm încă ce vom face, dar mai avem câteva anunțuri de parcurs. Apoi vom merge să și vedem câteva garsoniere”, spune Ioana.

Sunt și proprietari care postează singuri anunțurile pe site-urile de profil, tot pentru a nu plăti comisioane agențiilor imobiliare, mai ales că în această perioadă oamenii nu-și fac probleme că nu pot închiria.

„Întotdeauna înainte de 1 octombrie se închiriază foarte repede apartamentul. Eu am un apartament la casă, de două camere. Cer 170 de euro pe lună, plus cheltuielile la utilități. Am dat anunțul luni dimineața și în mai puțin de 24 de ore am găsit doi studenți care l-au închiriat. Aș fi preferat două fete pentru că sunt mai liniștite, dar băieții ăștia păreau cuminți, sper să nu avem proleme”, spune Bogdan Marcu, proprietarul unei locuințe închirate.

În municipiul Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” are circa 15.000 de studenți, dintre care peste 3.000 sunt în anul întâi. Universitatea le pune la dispoziție 2.000 de locuri în căminele proprii și luate în administrare. Reprezentanții universității spun că locurile sunt suficiente pentru că, oricum, majoritatea tinerilor preferă să stea în chirie împreună cu prietenii.

TIMIȘOARA – Cameră în cămin de nefamiliști, cu baie la comun, minimum 150 de euro

Directorul unei agenții imobiliare din Timișoara, Corina Eva, spune că prețul de închiriere a apartamentelor a crescut, comparativ cu lunile de vară, însă a rămas la fel față de perioada similară a anului trecut.

„Este cunoscut faptul că piața chiriilor are un caracter sezonier. În funcție de evoluția cererii, chiriile scad în general în trimestrul al doilea, în perioada aprilie-iunie, pentru a reveni în creștere în a doua jumătate a lunii august și septembrie. Toamna, interesul pentru chirii este cu până la 50 la sută mai ridicat decat în lunile de primăvară-vară. Prețul imobilelor este dictat însă și de zona în care sunt amplasate”, afirmă Corina Eva.

Potrivit acesteia, în această perioadă chiriile sunt mai mari cu 20-30 la sută față de lunile de vară.

În luna septembrie, chiria pentru o garsonieră variază între 150 și 300 de euro, în funcție de gradul de confort. În zona Complexului Studențesc, cea mai căutată în această perioadă, o cameră într-un cămin de nefamiliști, cu minime dotări și cu o baie la comun, nu se poate închiria fără 150 de euro.

În cazul apartamentelor cu două camere, în această perioadă situația este similară. Astfel, un apartament cu două camere, indiferent de gradul de confort, zonă sau dotări, nu se poate închiria fără 200 de euro. Nici apartamentele cu trei camere nu trec mai greu, în condițiile cererii ridicate, prețul acestora plecând de la 250 de euro pe lună.

În Timișoara sunt aproximativ 40.000 de studenți, iar posibilități de cazare oferă și universitățile. În total, sunt peste 13.000 de locuri în cele 38 de cămine. Universitatea Politehnica are 16 cămine, iar Universitatea de Vest are zece cămine, majoritatea situate în Complexul Studențesc. Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” are șapte cămine situate în zona centrală a orașului, lângă sediul universității, iar Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului are cinci cămine în propriul campus universitar.

TÂRGU MUREȘ – 100-130 de euro chiria în garsonieră, 150-200 pentru două camere

Mircea Prozan, manager al unei agenții imobiliare din Târgu Mureș, spune că nivelul chiriilor este același ca anul trecut și nu variază în funcție de sezon.

„Chiriile sunt cam la același preț ca anul trecut, depinzând și de amenajări și de zonă. O garsonieră este undeva la 100-120, chiar 130 de euro, un apartament de două camere cam 150-200 de euro, iar cel de trei camere, undeva la 250-300 de euro. Sigur, mobilate, utilate, întreținute, întrucât chiriașii au pretenții. Am observat un fenomen în ultimul timp – studenții, mai nou, nu mai caută să închirieze, preferă să cumpere prin programul «Prima casă». Îi mai ajută și părinții… Ceea ce arată că mai sunt bani pe piață. Și eu mai bine vând decât închiriez”, spune Prozan.

Potrivit acestuia, sezonul de închirieri pentru studenți începe în jur de 15 august și se încheie cam prin 20-25 septembrie. Cele mai căutate locuințe sunt în cartierele 7 Noiembrie și Cornișa, mai apropiate de universitățile de stat, urmate de Aleea Carpați și zona centrală, însă în ultimul caz nu prea sunt apartamente de închiriat pentru persoane fizice, fiind preferate firmele.

„Mai puțin căutate de către studenți sunt cartierele Tudor și Dâmbu. E interesant, pentru cartierul Unirii nu prea sunt cereri, deși ar fi totuși aproape”, explică el.

Cei aproximativ 9.000 de studenți care învață în Târgu Mureș la cele trei universități de stat – Universitatea de Medicină și Farmacie, „Petru Maior” și cea de Arte – au la dispoziție, în acest an, circa 1.500 de locuri de cazare în cămine, plus încă aproximativ 500 la internatele unor licee.

Potrivit rectorului Leonard Azamfirei de la UMF Târgu Mureș, cea mai mare dintre aceste universități, numărul de locuri de cazare oferite este de aproximativ 1.100, pe care le vor obține studenți bugetari, în ordinea mediilor.

„Avem studenți care au drept la cămin, dar nu stau prea mult, ci caută alternative, pe parcursul anului universitar. Deci merg în chirie și eliberează locuri pentru alții”, spune Azamfirei.

De obicei, situația se stabilizează abia prin luna ianuarie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente