miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCine plătește pentru apa geotermală din Carei ?

Cine plătește pentru apa geotermală din Carei ?

România este cunoscuta ca o țară cu un potențial deosebit în domeniul resurselor minerale, în special țiței, gaze naturale, sare, aur, argint și metale feroase și neferoase dar sa nu uitam nici de apele geotermale,cu mare  potential turistic.

Atât cadrul legal stabilit de legislația de exploatare  din România, precum și  regimul fiscal din țara noastră s-au dovedit atractive pentru companiile românești și străine active în sectorul de explorare și exploatare a resurselor naturale. Acest interes s-a materializat în acordarea a numeroase licențe pentru desfășurarea de activități de explorare și exploatare, precum și încheierea mai multor acorduri de concesiune , în urma rundelor de licitație organizate de către Agenția Natională pentru Resurse Minerale.

La o consultare mai atenta a listei firmelor care detin licenta de la ANRM am observat că pe raza municipiului Carei nimeni nu deține o  licență de exploatare a apelor geotermale,in conditiile in care de ani de zile aceasta este exploatată de societatea care administrează bazinele detinute de primăria orașului. Conform contractului,primăria Carei  a concesionat ștrandul unei firme private, pentru fabuloasa sumă de 1.ooo ( o mie)  euro anual.

Reprezentantul Agenției Naturale pentru Resurse Minerale (ANRM) în teritoriu ( ag. Bihor),dl Miron,a confirmat pentru Buletin de Carei că nu există  până la aceasta dată nicio  societate  din Carei  care să dețină licență de exploatare apă geotermală. Nici măcar  primăria. Cu alte cuvinte,apa termală din Carei e la liber.

Situatia nu este unicat in zonă, tentatia profitului rapid si mai ales scutit de orice taxă fiind mai mare decât orice urmă de înțelepciune.

In zona renumitelor statiuni Baile felix si 1 Mai din judetul vecin, in urma controalelor desfășurate timp de  trei săptămâni de o comisie specială formată din specialiști ai  instituțiilor abilitate (Prefectura,Primăria și Poliția Sânmartin, Agenția pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu Bihor, Muzeul Țării Crișurilor și Agenția pentru Resurse Minerale),, pentru depistarea exploatărilor ilegale de apă geotermală,s-au depistat numeroase nereguli adica foraje si exploatari ilegale.

Furturile de apă termală au  afectat  iremediabil rezervele de apă din cea mai celebră stațiune balneo-climaterică din țară si este pusa in pericol insasi existenta  nufărului  termal din Băile 1 Mai. Urmare a controalelor efectuate  în arealul celor două stațiuni, Agenția va sista acordarea de noi licențe pentru exploatarea apelor geotermale și nu va mai permite nici activitățile de explorare.

Din acest an, taxele percepute pentru exploatarea resurselor naturale au fost majorate cu 25%. Astfel, un ștrand cu încasări de 50.000 de euro pe an plătea până acum 2.000 de euro statului pentru că exploatează apa termală. Din acest an, patronul ar trebui să achite  cu 500 de euro mai mult,in cazul în care se incadrează in cadrul legal.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente