vineri, martie 29, 2024
AcasăsusCNA respinge acuzațiile lui Macovei

CNA respinge acuzațiile lui Macovei

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) spun, într-un comunicat de presă, că dezmint categoric orice fel de implicare a instituției în anularea unei emisiuni ce urma să fie transmisă online pe site-ul stirileprotv.ro, respingând acuzațiile aduse în acest sens de Monica Macovei.

Consiliul a transmis joi agenției MEDIAFAX un comunicat de presă referitor la acuzațiile aduse CNA de Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidențiale, cu privire la anularea unei emisiuni ce urma să fie transmisă online pe site-ul stirileprotv.ro în data de 29 octombrie.

„Membrii Consiliului Național al Audiovizualului dezmint categoric orice fel de implicare a instituției în anularea unei emisiuni ce urma să fie transmisă online pe site-ul stirileprotv.ro. În acest sens, Consiliul a avut în vedere informațiile vehiculate în presă în zilele de 28 și 29.10.2014, ca urmare a afirmațiilor doamnei Monica Macovei, candidat independent la alegerile pentru Președinția României, potrivit cărora CNA ar fi intervenit la postul de televiziune Pro TV pentru anularea unei emisiuni transmise online pe site-ul stirileprotv.ro, emisiune la care domnia sa urma să participe”, se spune în comunicatul CNA.

Potrivit comunicatului, „atribuțiile și competențele CNA sunt strict stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, Consiliul neavând niciun fel de posibilitate de a interveni asupra conținutului unui site de internet, inclusiv în ceea ce privește site-ul unui radiodifuzor licențiat în România”.

„Trebuie menționat, în același context, faptul că postul Pro TV a avut o poziție fermă cu privire la afirmațiile doamnei Monica Macovei, precizând atât într-un comunicat remis presei în data de 29.10.2014, cât și în ședința publică a CNA din data de 30.10.2014 că «nu a existat nicio intervenție a unei autorități publice sau a CNA de a stopa acest demers, ci a fost o decizie editorială internă a Pro TV», postul menționând că a decis să renunțe complet la a mai organiza acele emisiuni online «pentru a nu crea impresia unui partizanat politic»”, se mai spune în comunicatul CNA.

Un membru CNA spune că va sesiza Parchetul în urma acuzațiilor aduse Consiliului de Monica Macovei

Valentin Jucan, membru al CNA, a declarat, în ședința de joi, într-o discuție cu staff-ul Monicăi Macovei, că va sesiza Parchetul în urma acuzațiilor aduse CNA de Macovei, care a spus că CNA a intervenit la Pro TV pentru ca televiziunea să anuleze o emisiune online.

La ședința Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de joi au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai Monicăi Macovei, între care Daniel Șerban, managerul campaniei acesteia la alegerile prezidențiale, și Mihai Politeanu, membru în staff-ul de campanie al acesteia.

Aceștia au fost audiați în legătură cu un mesaj publicat de Monica Macovei, candidat independent la președinție, în data de 28 octombrie, pe pagina sa de Facebook, potrivit căruia: „CNA îl slugărește pe Ponta și vrea să cenzureze internetul”. „Mâine ar fi trebuit să particip la o emisiune online pe site-ul stirileprotv.ro. Am fost anunțată de reprezentanții ProTV că emisiunea a fost anulată ca urmare a unui telefon din partea CNA. Mai mult, emisiunea la care a participat astăzi contracandidatul Johannis a fost ștearsă de pe site. Orice intervenție a CNA asupra conținutului unui site de internet reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a legislației române și europene. CNA are atribuții doar în audiovizual și funcționează într-o țară UE, nu în Rusia sau China. Suntem în fața unui precedent periculos pentru democrație. Internetul este un spațiu liber de comunicare în afara reglementărilor CNA, iar asta sperie un partid cu valențe totalitare, așa cum este Partidul Social Democrat”, a scris Monica Macovei pe pagina sa de Facebook.

În ședința CNA de joi, Daniel Șerban, managerul campaniei Monicăi Macovei la președinție, a spus că Marius Tian de la Pro TV a fost cel care l-a informat telefonic că CNA a intervenit în cazul respectivei emisiuni online.

„În timpul emisiunii online cu domnul Klaus Iohannis, am primit un telefon de la realizatorii emisiunii (…), că s-a primit un telefon de la CNA prin care se solicită sistarea acestei emisiuni”, a spus Daniel Șerban.

La întrebările membrului CNA Florin Gabrea, Daniel Șerban a spus că nu a întrebat cine este persoana de la CNA care a solicitat sistarea acelei emisiuni online.

„Am rămas uimit știind că CNA nu reglementează activitatea online”, a spus Daniel Șerban, precizând că a cerut clarificări Pro TV și, la scurt timp, a fost informat că poziția Pro TV este să scoată de pe site emisiunea cu Klaus Iohannis, ca urmare a solicitărilor depuse de doi contracandidați și de susținătorii acestora la CNA și la Pro TV. „Pro TV ne-a comunicat că nu mai continuă acest demers cu emisiunile următorilor candidați. Următoarea persoană (invitată la emisiunea online, n.r.) era Monica Macovei”, a spus Daniel Șerban.

Laura Georgescu, președintele CNA, a spus că CNA are atribuții foarte limitate în online, respectiv în privința serviciilor media audiovizuale la cerere. „CNA are atribuții de reglementare pentru furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere (…) Dar niciodată nu intervenim în independența editorială, ci pe protecția de minori și pe legislația pe care Comisia Europeană a impus-o prin directiva serviciilor media audiovizuale”, a spus Georgescu.

Valentin Jucan a spus că acuzația adusă de Monica Macovei privind faptul că CNA ar fi intervenit pentru anularea unei emisiuni online a Pro TV este o „acuzație de ordin penal”. El a invocat articolul 6 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „(1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă. (2) Independența editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută și garantată de prezenta lege. (3) Sunt interzise ingerințe de orice fel în conținutul, forma sau modalitățile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităților publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine”.

„Eu iau act de declarația clară pe care dânșii (reprezentanții Monicăi Macovei, n.r.) au făcut-o într-un spațiu oficial, într-o ședință a CNA. Cred că se constituie într-o declarație cel puțin la fel de valoroasă din punct de vedere juridic ca și punctul de vedere în scris al Pro TV (…) Mie nu-mi rămâne altceva de făcut decât să sesizez niște organe competente. După aceste audieri, voi sesiza Parchetul. Este inadmisibil să se aducă astfel de acuzații unei instituții de ingerințe în conținutul editorial de la un pupitru al unei instituții publice și noi să ne prefacem că nu se întâmplă nimic (…) Voi sesiza Parchetul în legătură cu aceste acuzații”, a spus Jucan.

El a făcut referire la faptul că Pro TV a negat într-un punct de vedere scris transmis CNA faptul că ar fi transmis staff-ului de campanie al Monicăi Macovei că ar fi anulat acea emisiune online (un video chat online) la intervenția CNA.

Totodată, prezent în ședința CNA de joi, Cristian Leonte, jurnalist al Pro TV, a spus: „Nu am primit niciun telefon de la niciun membru al CNA pentru a opri acel videochat online al nostru. În timpul desfășurării videochat-ului cu invitatul Klaus Iohannis, la redacție au început să vină sesizări, proteste din partea altor candidați, care s-au uitat pe lista noastră de invitați, candidați care nu se regăseau pe acea listă și mai ales din partea susținătorilor acelor candidați, care au amenințat că, în cazul în care nu le vom da și lor spațiu de emisie online în cadrul videochat-urilor electorale, vor depune plângere la CNA, vor face plângere penală, ne vor da în judecată. Exact acest mesaj i-a fost transmis staff-ului de campanie al doamnei Monica Macovei de către colegul nostru Marius Tian. Le-a explicat că am primit aceste proteste, însoțite de aceste luări de poziție ale candidaților care au fost nemulțumiți, dar în niciun caz, sub nicio formă nu am primit vreun telefon de la vreun membru al CNA și evident comunicatul nostru cred că a spus foarte clar acest lucru. Cu toții știm că CNA nu reglementează aceste producții online și am precizat acest lucru susținătorilor și membrilor staff-urilor candidaților care au fost nemulțumiți că nu au fost prezenți la videochatul nostru”.

Totodată, membrul CNA Monica Gubernat i-a întrebat pe reprezentanții Monicăi Macovei de ce a fost necesar să acuze CNA „fără probe” și dacă își vor cere scuze public și Pro TV și CNA.

„Nu avem de ce să ne cerem scuze, pentru că nu am adus acuzații nefondate. Dacă reprezentantul Pro TV care a vorbit cu noi n-a mințit, avem de-a face cu un caz penal. Dacă reprezentantul Pro TV a mințit în discuția cu noi, atunci responsabilitatea aparține Pro TV. Noi plecăm de la prezumția de bună-credință a reprezentantului Pro TV, care ne-a dat motivul real al anulării emisiunii”, a spus Mihai Politeanu.

El a mai spus că CNA ar trebui să își ceară scuze de la consumatorul media în această campanie. „Ce sancțiuni s-au dat posturilor de televiziune care nu au respectat timpii egali de antenă pentru candidați? (…) La Antena 3, în timpul campaniei, timp de o lună, nu a existat niciun reprezentant al doamnei Monica Macovei, iar Monica Macovei nu a primit nicio invitație. La România TV nu a existat decât o singură invitație pentru doamna Monica Macovei și nicio altă invitație pentru vreun reprezentant al ei”, a spus Politeanu.

Însă Valentin Jucan i-a spus că, deși știe la ce se referă Mihai Politeanu, subiectul discuției este altul. „Nu doresc să asist la așa ceva (…) Știu foarte bine la ce vă referiți, dar nu suntem în situația acum de a ne trage la răspundere, ci de a clarifica și de a dezbate un alt subiect (…) Este vorba de o acuzație, poate nu înțelegeți rolul dumneavoastră nici în fața CNA, nici în staff-ul unui candidat (…) Vă rog să purtați mai departe stindardul bunului simț al doamnei Macovei și dumneavoastră”, le-a mai spus Valentin Jucan reprezentanților Monicăi Macovei.

Pe de altă parte, Laura Georgescu le-a spus reprezentanților Monicăi Macovei că nu există sesizări în legătură cu emisiunea online a Pro TV, așa cum au spus ei că ar fi fost informați de televiziune. „Aceste sesizări nu există până la momentul întâlnirii noastră”, a mai spus Laura Georgescu.

Pe de altă parte, membrul CNA Radu Călin Cristea i-a întrebat pe reprezentanții Monicăi Macovei dacă aceasta a fost sunată personal de cineva de la Pro TV în legătură cu acea presupusă intervenție a CNA..

„Doamna Macovei a fost informată de acest telefon de staff-ul de campanie”, au spus reprezentanții Monicăi Macovei.

Ulterior, aceștia au ieșit din sala de ședințe a CNA, provocând nemulțumirea membrilor CNA, care au considerat ca fiind „o sfidare” părăsirea bruscă a audierilor de către reprezentanții lui Macovei.

„Abuzați de timpul nostru. Noi vă tratăm cu toată seriozitoatea”, a spus Radu Călin Cristea în timp ce reprezentanții Monicăi Macovei ieșeau din sala de ședințe a CNA.

Dezbaterile pe acest subiect au continuat ulterior între membrii CNA.

„E foarte grav dacă cineva de la CNA, fie membru, fie funcționar a sunat pe cineva de la un radiodifuzor și i-a interzis acest lucru e foarte grav. Cel care a acceptat, adică radiodifuzorul, dacă a acceptat, nu cred că e ilegal, dar e ceva neprofesional. Eu nu presupun că acest lucru s-a întâmplat, pentru mine e un lucru absud ca cineva să sune la Pro TV «opriți, vă rog, acces gen de emisiune pe online». E și mai absurd ca Pro TV să accepte așa ceva. Dar, dacă totuși s-a întâmplat, trebuie cercetat”, a spus Lorand Turos.

La rândul său, membrul Florin Gabrea a spus că aceasta „nu este o speță oarecare”. „Suntem toți cei 11 membri, în afară de staff-ul tehnic (al CNA, n.r.), aruncați într-o bănuială care este foarte gravă. Plutește asupra mea, asupra noastră, o acuzație extrem de gravă pe care eu sunt dispus să o cercetez până la ultima consecință”, a spus Gabrea.

La rândul său, Valentin Jucan a spus din nou că va sesiza Parchetul în legătură cu aceste acuzații aduse CNA, o instituție a statului, în timpul campaniei electorale.

„Cred că ar trebui să facem din partea instituției o sesizare către Parchet, iar noi separat să avem o poziție sub forma unui comunicat de presă în legătură cu acuzațiile venite din partea doamnei Macovei, care nu au nicio susținere decât pur și simplu niște declarații, și să ne referim în comunicat la atitudinea fără precedent – sunt mai mult decât revoltat – pe care a avut-o staff-ul de campanie în condițiile în care tocmai acest staff de campanie aduce acuzații de ordin penal acestei instituții. E inadmisibil să vii și să arunci în spațiul public astfel de acuzații. Noi să avem buna credință de a-i invita aici pentru a-și spune punctul de vedere pe cei care au adus aceste acuzații și tot ei sunt aceia care aduc astfel de sfidări în momentul în care trebuie să probeze aceste acuzații”, a mai spus Jucan.

Radu Călin Cristea a spus însă că este o perioadă de campanie electorală „în care se lansează zilnic tone de acuzații lipsite de orice probă”. „Părerea mea este că aceste acuzații foarte urâte la adresa CNA trebuie tratate în acest context. Eu, personal, nu m-aș repezi la Parchet și la alte lucruri”, a spus Cristea. El a spus că ar susține mai degrabă transmiterea unui comunicat de presă din partea CNA „foarte radical și tranșant”.

La rândul său, Florin Gabrea a spus că reprezentanții Monicăi Macovei s-ar putea să fi plecat brusc de la CNA în mod „intenționat”. „Să spună că nu au fost lăsați să vorbească, că au fost cenzurați”, a mai spus Gabrea.

În cele din urmă, CNA a votat să prezinte poziția Consiliului în acest caz „printr-un comunicat de presă dur”, după cum a precizat Monica Gubernat.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente