sâmbătă, mai 3, 2025
AcasăEconomico-socialComisia Europeană va recomanda statelor membre să reducă taxele pe electricitate

Comisia Europeană va recomanda statelor membre să reducă taxele pe electricitate

Comisia Europeană a lansat miercuri un plan prin care speră să reducă costurile la energie pentru consumatori, să atragă investiții și UE să fie mai bine pregătită pentru potențiale crize energetice.

Astfel, Comisia va aborda toate cele trei componente ale facturilor de energie, și anume costurile de rețea și de sistem, taxele și impozitele și costurile de furnizare.

Prin una dintre măsuri, Comisia Europeană va recomanda statelor membre să reducă taxele naționale pe electricitate și să le permită consumatorilor să schimbe mai ușor furnizorii pentru a alege oferte de energie mai ieftine.

De asemenea, Comisia va sprijini în continuare adoptarea contractelor de furnizare pe termen lung care, în cele din urmă, contribuie la ruperea legăturii dintre facturile cu amănuntul la energie electrică și prețurile ridicate și volatile ale gazelor.

Pentru a reduce tarifele de rețea care fac parte din factura de energie, Comisia va propune o metodologie care să garanteze că tarifele de rețea reflectă costurile sistemului energetic, stimulând utilizarea cât mai eficientă a rețelei.

Comisia va sprijini adoptarea mai largă a soluțiilor de eficiență energetică, care poate duce la economii de până la 162 de miliarde de euro pe an în 2030.

Un sistem de garantare al UE va fi dezvoltat în cooperare cu Banca Europeană de Investiții, având scopul de a reduce riscul investițiilor în servicii de eficiență energetică și de a facilita accesul la aparate și produse mai eficiente și durabile.

Pe piața gazelor din UE, Comisia Europeană va intensifica examinarea piețelor de gaze cu ajutorul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și autorităților naționale de reglementare. Comisia consideră că prețurile ridicate afectează competitivitatea industriei europene.

Comisia va colabora cu furnizorii de GNL de încredere pentru a identifica importuri suplimentare de GNL care să fie competitive din punct de vedere al costurilor.

De asemenea, Comisia Europeană se va strădui să finalizeze uniunea energetică, prin crearea unor interconectări mai numeroase, consolidarea rețelei și promovarea schimburilor comerciale transfrontaliere. În plus, va lansa inițiative pentru a stimula electrificarea și decarbonizarea sectoarelor de încălzire și răcire, pentru a mobiliza capital privat și pentru a continua digitalizarea sistemului energetic.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare