joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCristian Boloș este noul președinte al Crucii Rosii

Cristian Boloș este noul președinte al Crucii Rosii

Noul președinte al Crucii Rosii, filiala Satu Mare este părintele Cristian Boloș.

„Noul Presedinte al Crucii Rosii Filiala Satu Mare parintele Bolos Cristian, un om minunat si iubit de voluntarii si staful Crucii Rosii Satu Mare.Va multumim pentru daruirea si generozitatea cu care sprijiniti de multi ani activitatile si proiectele noastre” este mesajul celor de la Crucea Roșie.

Cine este Cristian Boloș?

Doctor în Teologie, autor a nouă cărţi şi a numeroase studii şi articole, preotul sătmărean Cristian Boloş povesteşte cititorilor Actualității Sătmărene despre viaţă şi spiritualitate.

Preotul paroh al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare s-a născut pe 10 septembrie 1979. Mama lui a fost cea care l-a influenţat înspre latura spirituală a vieţii, i-a fost un model de urmat şi i-a îndrumat paşii spre admiterea la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. „Ar fi multe de spus. Mama mea, Emilia, care a şi-a dorit să mă vadă preot, a murit în 2000, înainte să ajungă să îşi vadă visul împlinit. Dar sunt convins că este fericită pentru mine acolo, în împărăţia lui Dumnezeu”, povesteşte preotul. Iniţial şi-a propus să dea admitere la Liceul „Mihai Eminescu”, dar înainte cu două săptămâni a simţit o chemare puternică spre preoţie, chemare pe care nu a putut să o stăpânească.

A intrat la seminar în 1993, în urma unei admiteri riguroase care consta într-o probă de teorie, una practică, una din muzica bisericească şi una din matematică şi limba română. „Concurenţa era foarte mare, de trei candidaţi pe un loc. Cu două săptămâni înainte de admitere m-am pregătit şi în scurt timp am parcurs toată programa pentru admitere. Am fost primul admis”,îşi aminteşte interlocutorul nostru. S-a căsătorit în 2000 cu Natalia, actualmente profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, inspector de specialitate în cadrul ISJ Satu Mare şi doctor în filologie, având împreună doi copii: pe Casian Cristian (9 ani) şi Carina Maria (5 ani). „Copiii noştri reprezintă bucuria familiei noastre şi cel mai mare dar de la Dumnezeu. Consider că oricât ai accede pe scara realizării profesionale şi oricâte ai acumula în viaţă, dacă nu ai copii te simţi neîmplinit”, mărturiseşte cu convingere preotul.

Doctor în Teologie

În 2001 a fost hirotonit preot pentru biserica ortodoxă cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Satu Mare, unde a slujit până în 2009, când de la data de 1 august a devenit parohul catedralei „Adormirea Maicii Domnului”. A absolvit în 2002 Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.A urmat între anii 2002-2008 cursurile de doctorat la specialitatea „Patrologie şi literatură postpatristică” în cadrul Facultăţii de Teologie din Oradea şi a Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, sub coordonarea prof. univ. dr. Constantin Voicu. A obţinut titlul de doctor în Teologie în anul 2009 prin susţinerea la Sibiu a tezei de doctorat intitulată „Sinergia în Teologia Sfinţilor Părinţi din secolul al IV-lea”. „Îi mulţumesc în mod deosebit părintelui Coriolan Nastai, parohul bisericii “Naşterea Maicii Domnului” din Cartierul Soarelui, care m-a primit în parohia sa în anul 2000 şi m-a iniţiat în mod practic în tainele preoţiei”, îşi aminteşte preotul.

Activitate publicistică de invidiat

Pasiunea sa pentru litere o are încă de mic copil. Citea fără întrerupere, orice carte. Din dragoste pentru literatură a frecventat cursurile Facultăţii de Litere, în paralel cu cea de Teologie. Debutul său publicistic a venit odată cu publicarea articolului „Preacinstirea Maicii Domnului” în revista „Emmanuel”, în 1997. Din 2002 este colaborator permanent la rubricile de religie ale mai multor ziare şi publicaţii din Satu Mare, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, A publicat opt volume, toate având binecuvântarea ÎPS Justinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului: „Iisus Hristos – Lumina lumii contemporane” (Editura Arieşul, Satu Mare, 2004), „Şi omul modern se poate mântui!” (Editura Arieşul, Satu Mare, 2006), „Dicţionar teologic-ortodox” (Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Baia Mare, 2007), „Dicţionar şcolar de teologie ortodoxă, recomandat elevilor din clasele I-VIII” (Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Baia Mare, 2009), „Sinergia în teologia primelor trei secole ale creştinismului şi corespondenţa acesteia în gândirea contemporană” (Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Baia Mare, 2009), „Coordonate spirituale. Din Eden în contemporaneitate” (Editura Eco Print, Satu Mare, 2010), „Şapte studii în teologie” (Editura Eco Print, Satu Mare, 2011). Cea mai recentă carte a sa a văzut lumina tiparului anul acesta și se numește “În dialog cu tinerii” (Editura Citadela), volumul I. În prezent, părintele Cristian are în lucru volumul II al acestei cărți. „Vreau ca prin tot ce scriu să transmit un mesaj care să sensibilizeze inima, să atingă mintea şi să să mişte voinţa spre bine, toleranţă şi unitate”, îşi exprimă preotul Cristian „crezul” său de scriitor. De altfel, cărţile sale au fost foarte bine primite de credincioşi, pentru că oferă modele de urmat. „În ciuda tentaţiilor lumii, totuşi omul nu şi-a pierdut aspiraţia spre Dumnezeu şi nici dorinţa de a-şi mântui sufletul. În cărţile mele am accentuat dialogul dintre om şi Dumnezeu, caracterizat prin iubire care defineşte legătura dintre El şi om”, explică interlocutorul nostru.

Preocupat de educaţia creştină a copiilor

Chiar dacă biserica întâmpină greutăţi în a-şi face auzită vocea într-o societate din ce în ce mai desacralizată, părintele Cristian nu este descurajat. El face tot posibilul să se implice în viaţa socială, în primul rând prin programul iniţiat în urmă cu câţiva ani de Patriarhie, intitulat „Hristos împărtăşit copiilor”. În cadrul acestui program, copiii din parohia sa au parte de ore de catehizare (pregătire) în vederea primei spovedanii, fără ca acestea să substituie orele de religie din şcoală. „Biserica are datoria să colaboreze cu şcoala şi invers, pentru a avea pe viitor o societate sănătoasă din punct de vedere etic şi moral. Eu personal am dorit să sădesc în sufletele elevilor principii sănătoase cu care să rămână întreaga viaţă, îndemnându-i să se iubească, să se înţeleagă, să se respecte, să ierte şi să fie toleranţi pentru că toţi sunt fraţi şi surori în Hristos. De asemenea îi indemn să se ferească de egoism, invidie, mândrie, răutate şi răzbunare şi să fie adevăraţi creştini şi membri verticali ai societăţii şi ai bisericii”, spune părintele Cristian.

Dedicat celor ce suferă

Preotul Cristian Boloş are la activ colaborări cu Asociaţia „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului”, constând în colecte pentru ajutorarea unor oameni cu suferinţe grave precum leucemie sau cancer, sau care au nevoie de operaţii costisitoare pe creier sau inimă. Este alături de Casa de copii „Maria”, Centrul „Caritas”, Asociaţia „Dăruind vei dobândi” din Baia Mare, filiala Satu Mare a organizaţiei de Cruce Roşie, secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Satu Mare şi clinica privată „O nouă viaţă”, prin activităţi constând în sfinţiri, daruri şi asistenţă socială. A încheiat o colaborare cu Grădiniţa cu Program Prelungit „Voinicelul”, proiect intitulat „Micul creştin”. „Am fost foarte impresionat de bucuria cu care am fost primit”, spune Cristian.

Planuri pentru viitor

Chiar dacă și-a asumat o misiune extrem de grea, preotul Cristian Boloș ştie că drumul spre desăvâşire nu este decât înainte. În primul rând, doreşte ca alături de soţia lui Natalia să îşi crească cei doi copii în autenticul spirit creştin, dar să nu uite nici de copiii din parohia sa. De asemenea, va continua lucrările de restaurare a Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, pe care le-a continuat de la începutul mandatului său. De atunci, a fost restaurată pictura interioară, cea exterioară, faţada, acoperişul şi curtea catedralei, părintele Cristian dorind ca lăcaşul de cult să fie complet restaurat, cât de curând.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente