joi, martie 28, 2024
AcasăSanatateCriză pe piața medicamentelor pentru copii. În plin sezon de viroze și...

Criză pe piața medicamentelor pentru copii. În plin sezon de viroze și răceli, unele medicamente sunt tot mai greu de găsit

Asociația Farmaciilor Independente Ethica din România, atrage atenția asupra faptului că, în plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii.

Potrivit comunicatului emis de asociație, de pe piață lipsesc ori se găsesc în cantități insuficiente mai multe medicamente de uz pediatric (în special sub formă de sirop sau suspensie orală). Exemplu: amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar și ibuprofen sirop.

Comunicatul Asociației Farmaciilor Independente Ethica

„În ultimii ani, Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) a sesizat constant autoritățile despre lipsa medicamentelor de pe piață, multe dintre ele fără un produs similar pe piață (generic).

Astăzi însă tragem un semnal public de alarmă deoarece situația din această toamnă este fără precedent în țara noastră și autoritățile nu se implică în rezolvarea acestei crize. În plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii.

„Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic.

Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolva”, a declarat farm. Cristina Pavel, președinte al Asociației Farmaciilor Independente Ethica.

Farmaciile comunitare fac constant eforturi pentru a se aproviziona corespunzător cu medicamentele necesare – și prin eforturi înțelegem faptul că o foarte mare parte a timpului unui farmacist este ocupată cu procurarea de medicamente – fie discutând cu fiecare distribuitor în parte, fie direct cu producătorii, fie întrebând alți colegi farmaciști, fie chiar prin sesizări către Agenția Națională a Medicamentului”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente