marți, decembrie 3, 2024
AcasăEditorialEditorial - Cui îi bate ceasul?

Editorial – Cui îi bate ceasul?

Alegerile europarlamentare de la sfârșitul acestei primăveri vor reprezenta nu doar un test politic european, cât mai degrabă o oglindă internă a forței politice de care dispun partidele intrate în această competiție.

Desigur, aceste alegeri sunt cele mai dificile și asta din cauza masivului absenteism. Românii nu au nici acum – după șapte ani de Uniune Europeană – o imagine exactă a rostului și sensului real al Parlamentului European.

Și apoi se știe că alegătorul nostru – dacă nu este stimulat cu o găleată, o bere sau doi mici, plus un cântecel de inimă albastră – nu prea iese din bârlog.

Pentru un candidat eurparlamentar este foarte greu să bată toți coclaurii țării pentru a-și propovădui proiectul său european, așa că sarcina aceasta este lăsată – în mare parte – la mâna filialelor care, dacă au vreun interes direct, poate că mai mișcă puțin, dacă nu, mimează și ei acolo, ceva.

Primarul sau consilierul local care alerga înnebunit la alegerile locale, smulgându-i pur și simplu din case pe alegători, cu siguranță că pentru ziua alegerilor europarlamentare au un alt program, mult mai interesant decât goana electorală pe străzile satului sau printre blocuri.

Toate partidele cunosc această stare de lucruri și caută febrile, noi strategii de ademenire, care – de regulă- nu prea au vreo legătură cu oferta doctrinară.

Până la urmă, alegerile parlamentare reflectă extrem de fidel, capacitatea de mobilizare a activiștilor din teritoriu, așa că votul acesta poate fi considerat unul exclusiv ”politic”.

Rezultatele finale vor fi extrem de concludente pentru fiecare partid. Acum vor avea cu toții, o cunatificare exactă a forței de penetrare în teritoriu a formațiunii lor politice, despre capacitatea propiilor ”partizani” de a convinge cetățenii să iasă la vot și apoi să pună ștampila, acolo unde și-o dorește fiecare.

A două zi după, va începe fierberea în partdiele care vor obține mai puțin decât au visat Se vor face reproșuri crunte și cu siguranță că vor cădea și niscaiva capete, așa că activiștii prudenți se vor ține departe de aceste alegeri, atât de atipice.

PSD pare a se culca pe lauri și nu obosește să tot amintească faptul că la ora actuală este cea mai tare formațiune politică din România. Faptul că merge singur în alegeri este un excelent prilej de a verifica foarte exact potențialul real al partidului, băgat puțin în ceață, de exercițiul electoral de tip USL.

O misiune mai dificilă o are PNL, deoarece de rezultatele europarlamentarelor va depinde soarta alegerilor prezidențiale din pragul toamnei.

Ținta electorală este foarte pretențioasă, 25 %, așa că activiștii liberali au cea mai grea misiune dintre toate partidele care vor intra în ringul alegerilor.

Un scor liberal bun în primăvară va asigura victoria la prezidențialele din pragul iernii, însă un eșec va duce grabnic la ruperea USL.

PDL se află într-o situație oarecum stranie. Prezența găștii Elenei Udrea în partid, mai mult încurcă decât ajută demersurile politice ale acestui partid.

Ar fi riscant ca PDL să aibă acum încredere în trupa înfrântă. Aceasta, de abia așteaptă să dovedească incapacitatea actualei conduceri pentnu a o mătura și a pune apoi partidul, la picioarele cotrocene.

Cu toate acesta, sondajele crediteayă PDL cu un procent destul de bun, undeva pe la 20 %, dar cu sigurnață că la europarlamentare scorul va fi mai mic, tocmai din motivele pe care le-am expus la începutul acestui editorial.

Aventurile de tip ”Forța Civică” ori ”Mișcarea Populară” nu cred că mai au timp să contureze o ofertă politică atractivă, unde mai pui, că în teritoriu aceste formațiuni politice nu prea au mare lucru, așa că un fiasco este cât se poate de credibil.

UDMR își va lua și el tainul etnic și va specula orice fisură în corpul fragil al Puterii. Misiunea agenților electorali udemriști este ceva mai ușoară, deși în ultima vreme s-a observat o oarecare slăbire a spiritului civic a electoratului maghiar care nu se mai înghesuie la secțiile de vot, așa cum o făcea în vremurile bune.

Vom avea un adevărat examen politic în această primăvară care va reconfigura cu siguranță și balanța poltică internă.

Multora le va bate ceasul. Pentru unii, cel al victoriei iar pentru alții, ultimul…

 

Felician POP

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare