sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocaleInternationaleCum a ajuns coronaviruslul în Italia?

Cum a ajuns coronaviruslul în Italia?

Pacientul nr. 1
Un bărbat de 38 de ani, supranumit de presă „Pacientul nr. 1” a fost internat pe 19 februarie, în Codogno, un oraș locuit de circa 15 mii de persoane, aflat la 60 km S-E de Milan. El a fost diagnosticat cu virus joi noaptea, iar orășelul în care a fost internat și altele din regiune au fost izolate în încercarea de a opri răspândirea virusului.

Pe 21 februarie, vineri dimineața, deja trei persoane erau diagnosticate cu coronavirus în Codogno. Până seara, Italia a devenit și prima țară europeană care anunța decesul primei victime a virusului.

După acea zi, numărul persoanelor infectate a crescut drastic. Sâmbăta, la amiază, erau 130 de cazuri, iar duminică după-amiază – peste 200. Astfel, Italia a ajuns pe locul trei în topul celor mai afectate țări din lume, după China și Coreea de Sud. Chiar dacă procesul încetinește, numărul cazurilor de infectare continuă să crească, iar motivele pentru îngrijorare nu dispar.

Ce a cauzat creșterea bruscă a nr. cazurilor?
Se presupune că soția însărcinată a „Pacientului nr. 1”, doctorii acestuia și angajații spitalului din Codogno s-au molipsit de la bărbatului de 38 de ani. Totuși, autoritățile nu au reușit să identifice „Pacientul zero”, de la care a pornit totul.

Singura pistă era un prieten de-al „Pacientului nr.1”, care a revenit recent din Shanghai. Totuși, acesta a fost testat la prezența viruslui, iar rezultatele au fost negative. Astfel, sursa originală a Covid-19 în Italia nu a fost depistată și rămâne un mister.

Absența „Pacientului zero” a îngreunat sarcina autorităților de a identifica persoanele care au intrat în contact cu virusul. De altfel, este complicat de stabilit dacă situația din Lombardia are vreo legătură cu cazurile din celelalte regiuni italiene afectate.

Poliția a pornit o anchetă

Astfel încât identitatea „Pacientului zero” continuă a fi necunoscută, autoritățile italiene nu pot spune cu exactitate cum s-a răspândit virusul. Miercuri seara (26 februarie) poliția a început o anchetă pentru a cerceta felul în care au fost soluționate primele cazuri de infectare din regiunea Lombardia, centrul focarului. Investigația a fost lansată după ce prim-ministrul Giuseppe Conte a acuzat un spital din regiune de management prost al focarului de infecție.

Comisarul pentru situații excepționale Angelo Borrelli a declarat că „lucrătorii din domeniul sănătății au puține cunoștințe despre virus și din această cauză aceștia nu au putut recunoaște imediat simptomele virusului”. „În acest moment, știm doar că felul în care a fost administrat un anumit spital nu a fost în totalitate adecvat, iar acest lucru, cu siguranță, a contribuit la răspândirea virusului”, a declarat Conte pentru presa italiană.

Pe 22 februarie dimineața, autoritățile italiene au raportat prima moarte cauzată de coronavirus. Adriano Trevisan, 78 de ani, a murit la spital în Padua, regiunea Veneto. Testat la coronavirus, după 10 zile de la internare pentru alte motive, rezultatul a fost pozitiv. La acel moment erau deja înregistrate șapte decese din cauza Covid-19 în Italia.

O altă victimă a fost un bărbat de 62 de ani, aflat în dializă în regiunea Nord-vestică a Lombardiei. Alți trei bărbați au murit pe 24 februarie, toți trecuți de vârsta de 80 de ani și din Lombardia. Cel puțin trei dintre cei decedați aveau alte probleme grave de sănătate, iar majoritatea aveau peste 75 de ani.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 5% din toate cazurile sunt considerate critice și doar 2% au ca urmare moartea.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente