vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCum au sărbătorit sătmărenii „Ziua Internațională a Femeii”?

Cum au sărbătorit sătmărenii „Ziua Internațională a Femeii”?

Sătmărenii au luat cu asalt localurile în acest sfârșit de săptămână, și-au scos soțiile, mamele iubitele sau rudeniile în oraș iar localurile au devenit imediat neîncăpătoare.
Forfota s-a simțit încă de vineri, când florăriile aproape că au fost devastate, prețul florilor fiind cu mult mai mare decât în zilele obișnuite.
Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.
Tradiții și obiceiuri de 8 Martie
Ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori, fiind asociată cu primăvara. Mai exact, ”mascota” internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare reprezintă primăvara și gingășia, deci trebuie oferită femeilor de ziua lor.
Dacă încă mai porți mărțișorul primit de 1 martie, continuă s-o faci! Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.
În România şi în Bulgaria se păstrează obiceiurile de dinainte căderii comunismului, când, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor. Și în prezent, se trimit cadouri și frumoase mesaje de 8 Martie femeilor. În plus, Ziua Femeii a devenit un prilej de răsfăț pentru reprezentantele sexului frumos. Multe companii oferă zile libere sau cadouri angajatelor de 8 Martie.

Ziua Mamei în istorie Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman.
În Anglia anilor 1800, a fost menţionată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paştelui. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, când mergeai în vizită şi duceai mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei“ şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea. Tradiții și obiceiuri de 8 Martie în întreaga lume 8 Martie este sărbătoare oficială în ţări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.
În ţările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri şi flori acestora. Conotaţia politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 Martie sunt oferite femeilor din întreaga ţară.
În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt daruri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania. În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş, în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos.
Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea. În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente