joi, ianuarie 23, 2025
AcasăEconomico-socialNationalCum va arăta viitorul Guvern și noua arhitectură de putere din Parlament

Cum va arăta viitorul Guvern și noua arhitectură de putere din Parlament

Liderii coaliției pro-europene au stabilit liniile directoare pentru viitoarea structură de putere din România. În prezent, PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale au ajuns la un acord, dar rămâne de văzut dacă USR va face parte din Guvern.

Conform stiripesurse.ro, premierul viitorului Guvern va fi de la PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu, dacă nu intervine o schimbare majoră. În acest moment, nu se prevede nicio schimbare, iar Marcel Ciolacu se pregătește să continue la Palatul Victoria.

Noul Guvern va avea mai multe funcții de vicepremieri, câte una de la fiecare partid. PNL, UDMR și USR (dacă vor fi cooptați) vor avea câte un vicepremier. Este posibil ca vicepremierii să aibă și portofolii, nu doar funcții de reprezentare politică. Potrivit sursei citate, USR va fi propus să rămână în opoziție, pentru a nu lăsa doar partidele suveraniste în acest bloc. Noua alianță PSD-PNL, UDMR și Minoritățile Naționale vor discuta cu USR și le vor oferi garanții că vor avea și ei o „felie”, chiar dacă vor fi în opoziție.

Ministerele care nu sunt negociabile
Fiecare partid are o listă de ministere cheie pe care nu le vor negocia:

PSD dorește Ministerul Muncii și Ministerul Transporturilor, posibil cu continuitate pentru actualii miniștri, Simona Bucura Oprescu și Sorin Grindeanu.

PNL vrea să păstreze Finanțele și Ministerul Fondurilor Europene sau Ministerul de Externe, fără probleme majore la negocieri.

UDMR dorește să revină la ministerele „clasice”: Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Culturii.

Restul ministerelor vor fi negociate, iar structura actuală a Guvernului cu cel puțin 17 ministere va fi păstrată. De asemenea, în loc de 2 funcții de vicepremier vor fi 3.

Structura de putere în Parlament
În Parlament, puterea va fi redistribuită, iar PSD va solicita funcția de președinte al Camerei Deputaților, în timp ce PNL va solicita funcția de președinte al Senatului. În Birourile Permanente de la Senat și Camera Deputaților, calculul se va face în funcție de ponderea fiecărui partid. Noua coaliție va căuta să răsplătească USR cu șefi de comisii parlamentare, iar PSD, PNL și UDMR ar putea ceda mai mult către USR.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare