joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareDeșeuri periculoase din Ungaria ajung în România

Deșeuri periculoase din Ungaria ajung în România

Anchetă de proporţii după ce tiruri cu câteva sute de tone de deşeuri periculoase preluate din Germania, Austria ori Ungaria, care urmau să ajungă la gropi de gunoi din Buzău şi din alte patru judeţe, au fost întoarse la graniţă, a dezvăluit pentru presă centrală, Ministrul Mediului, Cristina Pască Palmer. Autorităţile au descoperit luna trecută 16 camioane pline cu gunoi menajer, care conţinea şi deşeuri medicale extrem de toxice, dar care urmau să intre în ţară sub formă de marfă reciclată.

Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că astfel de operaţiuni par a fi o practică uzuală, astfel că ministrul Mediului a cerut controale mai stricte la graniţă. Transporturile ilegale pot fi însă, doar vârful icebergului scrie opiniabuzau.ro

„E o bună realizare a autorităţilor, pentru că am reuşit să stopăm 16 transporturi, nu din Italia, ci din Germania, Austria şi Ungaria. Cele mai multe din Germania. A fost o surpriză pentru noi. Au fost 16 transporturi, aproape 300 de tone de deşeuri ilegale care s-a încercat să se introducă în ţară, sub codul de deşeu verde, deşeu valorificabil, dar de fapt, printr-o colaborare foarte bună pe care am solicitat-o între Garda Naţională de Mediu şi autorităţile vamale, transporturile au fost oprite, au fost verificate şi s-a văzut că, de fapt, în acei peleţi nu era ceea ce era declarat în hărţii”, a spus Palmer, la Digi FM.

Ministerul Mediului a prezentat câteva poze cu deşeurile aduse cu TIR-ul în România. În imagini se pot vedea chiar şi deşeuri medicale, extrem de periculoase. În acte, însă, acestea erau trecute ca produse reciclate, numai bune de folosit în producţia textilă.

Garda de mediu şi poliţia de frontieră au stabilit şi traseul acestor deşeuri periculoase. 13 au venit din Germania, 2 din Ungaria şi 1 din Austria. Urmau să ajungă la 6 gropi de gunoi din 5 judeţe: Hunedoara, Ilfov, Buzău, Constanţa şi Prahova.

Ministrul Mediului a refuzat să spună care sunt operatorii economici la care ar fi ajuns aceste gunoaie, dar sugerează că transportul de gunoaie menajere din Uniunea Europeană în România pare o activitate obişnuită.

Reţinerea celor 16 tiruri cu deşeuri a avut loc în perioada 17 -24 iunie, iar documentele prezentate la vamă nu erau conforme cu descoperirea ulterioară a vameşilor. Autorităţile din România au făcut publică situaţia abia acum.

„Cam 40% dintre ele mergeau la un singur operator. Acolo am trimis garda în control, s-a dovedit că există ilegalităţi şi că era deja un „pattern“ de a se proceda aşa şi am solicitat o anchetă penală. Aş vrea să se înţeleagă foarte clar pentru operatorii economici că România nu este o ţară care poate fi groapă de gunoi a Europei“, a mai spus Cristiana Pască Palmer, ministrul Mediului.

Din păcate, în realitate lucrurile stau altfel. Taxele de la gropile de gunoi din România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Cel mult 10 euro pentru o tonă, faţă de 180 în Germania. În aceste condiţi, la fiecare TIR, importatorii de gunoaie economiseau mai bine de 3000 de euro. Nu este de mirare că România a ajuns extrem de atractivă pentru cei care vor să scape de deşeuri, potrivit protv.

Oficialul a susţinut că România nu trebuie să devină groapă de gunoi a Europei, iar firmele din domeniu care vor încerca să eludeze legea vor suporta consecinţele.

„Aş vrea să se înţeleagă foarte clar pentru operatorii economici că România nu este o ţară care poate fi groapă de gunoi a Europei. Acele tiruri au fost întoarse de la graniţă, iar 13 dintre ele veneau din Germania, restul până la 16, din Austria şi Ungaria. Vreau să se înţeleagă că România nu este groapă de gunoi Europei, iar orice firmă care încearcă să treacă peste lege, prin tot felul de chichiţe birocratice, va răspunde“, a subliniat Cristiana Pască Palmer.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente