Între traficanții descoperiţi prin judeţul Neamţ, dincolo de „consacraţii“ în ale transportului şi comerţului ilegal cu tutun, alcool sau alte mărfuri, au apărut în peisaj şi cei cu o activitate mai specială.
Este vorba despre traficanţii de trufe negre, ciuperci cărora li se mai spune şi „diamantele pământului“, din cauza preţului foarte mare cu care se comercializează prin restaurante. Prin România sunt mai puţin consumate, exportându-se în Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.
Diverse preparate din această ciupercă sunt nelipsite în meniurile unor luxoase restaurante, dar preţurile nu sunt pentru oricine. În România, se bănuieşte că sunt filiere, începând cu simplii culegători, apoi transportatorii şi alţi intermediari, astfel că un kilogram ajunge să se vândă, la „ultima mână“, cu câteva sute de euro.
Trufele nu sunt o raritate, deoarece judeţul are mari suprafeţe împădurite, astfel că au apărut şi culegătorii ilegali de astfel de ciuperci (unii folosind câini special dresaţi), şi traficanţii, iar în ultimul timp, poliţiştii au realizat câteva capturi consistente, ultima fiind pe 2 decembrie 2023, în localitatea Ion Creangă.
În urma controlului efectuat asupra unui autoturism, poliţiştii au descoperit cantitatea de 27,59 kg de trufe negre, în valoare de 15.400 de lei, care ar fi fost recoltate din fondul forestier, fără a deţine autorizaţie. Poliţiştii au confiscat cantitatea de trufe şi au predat-o Ocolului Silvic Roman“, a declarat inspector Ramona Ciofu.
Persoana în cauză a fost sancţionată, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 R privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu o amendă de 2.000 de lei. Pe 1 noiembrie 2023, poliţiştii au avut de furcă cu un alt traficant. La Tupilaţi, pe E 85, au vrut să oprească un şofer, dar acesta i-a ignorat. A fost prins după o urmărire, aflându-se şi de ce a procedat astfel.
În maşină erau 89 kilograme de trufe, în valoare de circa 66.000 de lei (13.000 de euro). Cel în culpă a primit o contravenţie de 5.000 de lei.
Culegerea trufelor se face în condiţii speciale, în urma licitaţiilor organizate de către Romsilva. Pentru găsirea lor se folosesc, în general, câini antrenaţi din rasa Lagotto Romangnolo.
Aceste ciuperci nobile cresc pe sau în apropierea rădăcinilor unor arbori precum stejar, alun, pin sau fag, la o adâncime de aproximativ 10-15 centimetri. Datorită acestui lucru, se află în simbioză cu copacul, luând de la el gustul, mirosul şi culoarea specifică. Nicolae Racolţa, autorul cărţii „Ghidul culegătorului de trufe“, a exemplificat cât costă unele preparate.
Pizzeria Margo din Malta servea 100 de grame de trufe în foiţă de aur la preţul de 2.400 de dolari, în timp „Pizza lui Domenico Corolla“, preparată cu homar marinat în coniac, caviar înmuiat în şampanie, somon scoţian afumat, medalioane de vânat, prosciutto, trufe albe şi oţet balsamic învechit era oferită clienţilor cu 4.200 de dolari.