vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareDNA a început anchetarea retrocedărilor controversate

DNA a început anchetarea retrocedărilor controversate

clubul-elevilor-cladire-episcopie

Direcția Națională Anticorupție a declanșat o anchetă fără precedent în România. Procurorii DNA au luat în vizor retrocedările de imobile și terenuri de care a beneficiat în ultimii 20 de ani Biserica Romano-Catolică în Transilvania. Ancheta a fost declanșată de DNA Alba și vizează mai multe județe din Ardeal.

În urma acestor retrocedări, Biserica Romano-Catolică a ajuns să fie proprietara unui adevărat imperiu imobiliar în toate județele din Transilvania.

Doar din 2004 încoace, Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare i-au fost retrocedate 19 clădiri și terenuri, evaluate la multe milioane de euro. Majoritatea clădirilor retrocedate sunt școli sau instituții publice pentru care acum autoritățile locale plătesc acum chirii de sute de mii de euro.

DNA a cerut primăriilor din Satu Mare, Hodod și Medieșu Aurit toate dosarele de retrocedare întocmite în perioada 1995-2013 pentru Biserica Romano-Catolică, fie că vorbim de Episcopie sau de diverse asociații sau ordine catolice.

Tot lunar Episcopia a mai primit 15.541 lei chirie pentru imobilul în care funcționează Liceul Ham Janos.

Din materialul de mai sus  lipsesc imobilele retrocedate în municipiul Carei, pentru care primăria Carei plătește lunar chirii uriașe.  Pentru fostul Grup Agricol Simion Bărnuțiu, evacuat pentru că imobilul a fost retrocedat și acum funcționează acolo  liceul Calasantius, Primăria Carei plătește lunar 14.000 lei. Deși Grupul Agricol deținea mai multe clădiri, doar cea principală a fost solicitată de  biserica romano-catolică  iar celelalte  au fost solicitate de alte  fundații  și sunt în curs de  dezbatere.

Și Clubul Elevilor a fost evacuat, copii scoși afară,  pentru că imobilul a fost retrocedat iar acum, în  clădirea respectivă, găsim comercianți de haine second-hand. Clădirea stă goală  după retrocedare și se află în stare de degradare.

Nu este singura  clădire din municipioul Carei  pentru care modalitatea de retrocedare ridică semne de întrebare. Am fost curioși să aflăm cine din primăria Carei face parte din  Comisia de retrocedare imobile , cea care analizează și aprobă toate solicitările depuse.

Misiunea grea, când persoanele abordate  nu cunosc  toți membrii comisiei deși fiecare dintre ele figurează pe lista componenților comisiei de retrocedări. Singurul jurist din cadru primăriei careiene, nominalizat ca fiind membru al Comisiei de retrocedări, afirmă hotărât că nu a făcut parte niciodată din această comisie! Cu alte cuvinte, din Comisia de retrocedări nu face parte niciun jurist!

Fostul secretar Sroth Clara, acum consultant juridic contractual, după ieșirea la pensie, a afirmat că din Comisia de retrocedări pe Legea 10, fac parte primarul Kovacs, Francisc Schrepler de la Spațiul Locativ , juristul Victor Iuga și domnul Sălăjan.

Domnul Sălăjan e pensionat de aproape 10 ani de zile iar domnul Iuga ne-a declarat că nu a făcut parte niciodată din această comisie, el fiind desemnat doar să se ocupe de eventualele reprezentări în caz de proces. Deci presupusa comisie se reduce la primar, Sroth Clara și Schrepler Francisc.

Acesta din urmă declară că după cunoștința dumnealui, din comisia de retrocedări fac parte alături de primarul Kovacs și de doamna Sroth Clara, și fostul șef al Biroului de Urbanism, Kertesz Panna  și juristul Iuga Victor. Pentru cei care nu cunosc  situația din primăria Carei, le aducem la cunoștință că doamna Kertesz s-a pensionat și a plecat din cadrul primăriei în anul 2005.

Nu trebuie nici o comisie pentru retrocedări…să  tot facem  ședințe….doamna Sroth are un registru unde notează tot ce trebuie, are o situație și apoi eu verificam care imobil cui aparține , unde apare în Cărțile funciare….și apoi, cu dispoziție de primar se aproba retrocedarea  în natură, a declarat telefonic Francisc  Schrepler.

Dacă luăm  de bune cele declarate de domnul Schrepler de la biroul de Urbanism, din Comisia cu pricina fac parte primarul Kovacs și doamna Sroth Clara. Ca în povestea cu  negrii mititei  care scad mereu numeric.

Potrivit celor declarate de Sroth Clara, mai sunt în lucru 35 de dosare de solicitări pentru retrocedare în baza Legii 10 dar restituirile în natură  au fost încheiate și momentan se pot acorda doar despăgubiri.

Aprobările pentru retrocedări în natură au fost încheiate în anul 2002. Potrivit celor declarate de  domnul  Schrepler, a existat și o solicitare a Episcopiei  romano-catolice  sătmărene pentru terenul pe care acum este cartierul de blocuri Republicii.  Solicitarea din 2001 a fost avizată favorabil, solicitanta primind la schimb teren în extravilanul localității Carei, în baza unei dispoziții a primarului.  Am aflat că pentru clădirea  ce a aparținut de grupul agricol Simion Bărnuțiu  ca sală de sport și alte dependințe, a fost depusă o solicitare de retrocedare din partea FDG Carei, dar de această problemă se va ocupa Comisia specială de Retrocedări de la București.  În  revendicări intră și internatul grupului agro, construit în jurul anilor 70.

În municipiul Carei, deși clădirea castelului și parcul înconjurător  aparțin  de  domeniul public, primarul care este și președinte al UDMR Carei, interzice amplasarea de busturi românești în incinta acestuia, pe motiv că urmașii grofilor nu sunt de acord. Nici mormintele eroilor români din cel de-al doilea război mondial, din municipiul Carei,  nu au fost întreținute și îngrijite până la intervenția autorităților de la București. La ora actuală, în municipiul Carei, sunt trasate perimetre etnice pentru amplasarea de busturi, conform mentalităților locului…. iar  moștenitorii români de imobile din municipiul Carei, trebuie să își caute dreptatea prin instanțe pentru a-și recupera bunurile ce au aparținut familiilor lor.  Să  aibă relevanță și  componența  etnică a Comisiei de retrocedare?

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente