Semnarea contractului pentru construirea Drumului Expres Satu Mare – Oar, cu o lungime de 11 kilometri, este amânată după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a admis contestația depusă de compania turcă Onur. Inițial, constructorul fusese exclus din procesul de selecție din cauza unei neconformități în oferta tehnică privind expertul propus pentru funcția de șef de șantier. În schimb, CNSC a respins contestația Automagistral din Ucraina.
În urma acestei decizii, CNAIR trebuie să reevalueze oferta depusă de Onur, proces care ar putea dura câteva săptămâni și ar putea genera noi contestații, în funcție de rezultatul evaluării.
„Antreprenorul român dispune de un buget de 720,48 milioane de lei (fără TVA) și are la dispoziție 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor. Drumul Expres Satu Mare – Oar va asigura conexiunea cu Varianta Ocolitoare Satu Mare și DN19 din România, precum și cu Drumul Expres M49 din Ungaria.
Pe traseu sunt prevăzute următoarele construcții:
- două noduri rutiere,
- două parcări,
- un Centru de Întreținere și Control (CIC).
Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, ar putea fi semnat în aproximativ 10 zile, cu condiția să nu fie depuse alte contestații”, a precizat Cristian Pistol pe 13 martie 2025.
Drumul se desprinde din Centura Satu Mare, finalizată în vara lui 2022, și se va conecta la Oar cu Drumul Expres M49 din Ungaria. Din cei 15 kilometri ai traseului, 11 kilometri vor avea profil de Drum Expres, iar restul de 4 kilometri vor fi parte dintr-o șosea de legătură.
Contractul este unul de tip FIDIC roșu, ceea ce înseamnă execuție directă, și are o durată estimată de 2 ani, cu o valoare cuprinsă între 738 și 832 milioane lei, fiind finanțat în proporție de 40% prin Programul Transport.