Europa se confruntă cu amenințarea unei noi crize energetice, deoarece prețul gazelor a atins nivelul maxim din ultimii doi ani. Depozitele de gaze de pe continent se golesc rapid și nu există stimulente economice pentru ca marile companii de utilități să își facă rezerve la prețurile actuale. Astfel, îngrijorările privind capacitatea de stocare a gazelor în vara acestui an și aprovizionarea în iarna care vine au crescut.
O analiză publicată de Bloomberg și rezumată de Arina Petrovici-Matei subliniază că, după o perioadă marcată de facturi mari, inflație ridicată și scăderea activității industriale cauzată de criza energetică de acum trei ani, Europa se află din nou în pragul unei crize ce ar putea genera noi probleme economice. Luni, prețul de referință la gaze a atins cel mai mare nivel din ultimii doi ani, de 58,75 euro per MWh.
Depozitele de gaze din Europa se golesc rapid și nu există stimulente economice pentru marile companii de utilități să își facă rezerve la prețurile actuale. Drept urmare, îngrijorările legate de stocarea gazelor în vara acestui an și aprovizionarea din iarna care vine au crescut, explică publicația financiară americană.
Analiștii estimează că în această lună consumul de gaze al Europei va fi cu 17% mai mare decât în februarie anul trecut, din cauza cererii crescute din sectoarele rezidențial și comercial. În plus, nord-vestul Europei se pregătește pentru vreme geroasă, care va majora cererea de încălzire, va goli și mai mult depozitele și va alimenta creșterile de prețuri.