Acasă sus Exercițiu de salvare pe gheață al ISU - ”Someș”

Exercițiu de salvare pe gheață al ISU – ”Someș”

exercitiu

În baza planului de relații internaționale, activități bilaterale, precum și a programului de implementare a proiectului transfrontalier „START – Strenghtening cross border and inter-sectorial operability”, în luna februarie, în Ungaria, urma să se desfășoare un exercițiu având ca temă Intervenția comună a echipelor româno-ungare în acțiuni de salvare a persoanelor din lacuri înghețate.
Avându-se în vedere încălzirea bruscă a vremii, leader-ul proiectului, în colaborare cu partenerii din Ungaria, a propus schimbarea locației, respectiv lacul Bodi din județul Maramureș.
La această activitate, desfășurată în data de 26 februarie a.c.,au participat :
un ofițer și opt subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SOMEȘ” al județului Satu Mare;
un ofițer și trei subofițeri din cadrul Direcției de Catastrofe Szabolcs – Szatmar – Bereg;
Echipe de la Crucea Roșie din Ungaria;
Echipe de salvare din cadrul Asociației de Salvări Speciale „MULTISALVA” –Leader de proiect;
Echipe de salvare de la Asociația „SONAR” din Ungaria.
Exercițiul a fost condus de către ofițerul desemnat din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SOMEȘ” al județului Satu Mare – Lt.col. Constantin Ganea.
Scenariul exercițiului a presupus salvarea a trei victime care, în urma spargerii gheții, au căzut în apă.
La sosirea echipelor de salvare, doar două victime se aflau în poziție de imersie, acestea ținându-se de gheața din jurul lor, iar cea de-a treia era scufundată.
De urgență, au fost constituite două echipe mixte româno-maghiare (cu câte doi salvatori din partea română și un salvator din partea maghiară), care au acționat cu o barcă gonflabilă și o targă plutitoare.
Pentru acțiunile de căutare a celei de-a treia victime, s-a constituit o echipă de scafandri din cadrul Asociației de Salvări Speciale „MULTISALVA”, care au recuperat corpul acesteia.
Activitatea a avut un pronunțat caracter practic-aplicativ, prin care s-au urmărit, dobândirea cunoștințelor referitoare la acțiunile de căutare – salvare din medii ostile; exersarea și dezvoltarea cunoștințelor și abilităților pentru intervenție, în circumstanțe reale; sporirea și dezvoltarea capabilităților de cooperare și relaționare dintre participanți – interoperabilitatea structurilor, cât și aplicarea la scară extinsă a lecțiilor învățate.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente