miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăsusExercițiu de salvare pe gheață al ISU - ”Someș”

Exercițiu de salvare pe gheață al ISU – ”Someș”

exercitiu

În baza planului de relații internaționale, activități bilaterale, precum și a programului de implementare a proiectului transfrontalier „START – Strenghtening cross border and inter-sectorial operability”, în luna februarie, în Ungaria, urma să se desfășoare un exercițiu având ca temă Intervenția comună a echipelor româno-ungare în acțiuni de salvare a persoanelor din lacuri înghețate.
Avându-se în vedere încălzirea bruscă a vremii, leader-ul proiectului, în colaborare cu partenerii din Ungaria, a propus schimbarea locației, respectiv lacul Bodi din județul Maramureș.
La această activitate, desfășurată în data de 26 februarie a.c.,au participat :
un ofițer și opt subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SOMEȘ” al județului Satu Mare;
un ofițer și trei subofițeri din cadrul Direcției de Catastrofe Szabolcs – Szatmar – Bereg;
Echipe de la Crucea Roșie din Ungaria;
Echipe de salvare din cadrul Asociației de Salvări Speciale „MULTISALVA” –Leader de proiect;
Echipe de salvare de la Asociația „SONAR” din Ungaria.
Exercițiul a fost condus de către ofițerul desemnat din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SOMEȘ” al județului Satu Mare – Lt.col. Constantin Ganea.
Scenariul exercițiului a presupus salvarea a trei victime care, în urma spargerii gheții, au căzut în apă.
La sosirea echipelor de salvare, doar două victime se aflau în poziție de imersie, acestea ținându-se de gheața din jurul lor, iar cea de-a treia era scufundată.
De urgență, au fost constituite două echipe mixte româno-maghiare (cu câte doi salvatori din partea română și un salvator din partea maghiară), care au acționat cu o barcă gonflabilă și o targă plutitoare.
Pentru acțiunile de căutare a celei de-a treia victime, s-a constituit o echipă de scafandri din cadrul Asociației de Salvări Speciale „MULTISALVA”, care au recuperat corpul acesteia.
Activitatea a avut un pronunțat caracter practic-aplicativ, prin care s-au urmărit, dobândirea cunoștințelor referitoare la acțiunile de căutare – salvare din medii ostile; exersarea și dezvoltarea cunoștințelor și abilităților pentru intervenție, în circumstanțe reale; sporirea și dezvoltarea capabilităților de cooperare și relaționare dintre participanți – interoperabilitatea structurilor, cât și aplicarea la scară extinsă a lecțiilor învățate.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente