miercuri, mai 21, 2025
AcasăEconomico-socialFacturile la energie vor crește după liberalizarea pieței, în iulie

Facturile la energie vor crește după liberalizarea pieței, în iulie

Începând cu 1 iulie, piața de energie electrică din România va fi complet liberalizată, marcând sfârșitul unei perioade de trei ani în care prețurile au fost plafonate. Unii furnizori au început deja să trimită oferte, iar estimările arată că, pentru consumatorii cu un consum redus, facturile s-ar putea chiar dubla.

Doar persoanele cu venituri reduse vor beneficia de sprijin din partea statului. Decizia finală privind mecanismul de protecție aparține viitorului Guvern, însă planurile actualului Executiv au fost detaliate de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul emisiunii iBani.

Cei care anticipează dificultăți în achitarea facturilor vor trebui să completeze un formular pentru a primi ajutor financiar începând din vară. Ceilalți consumatori vor suporta integral noile costuri.

Sebastian Burduja a explicat:
„Trebuie să fim sinceri cu oamenii și să le spunem că aceste plafoane sunt în vigoare de aproape trei ani. Costurile energiei și ale gazelor nu au fost ajustate nici măcar în funcție de inflație. Între timp, prețurile au crescut, la fel și veniturile — poate nu în același ritm, dar totuși. E firesc ca statul să ajute persoanele aflate în vulnerabilitate, dar cei care își permit ar trebui să plătească prețul real al energiei.”

În ceea ce privește producția internă de electricitate, datele arată o scădere în primul trimestru al anului, ceea ce ridică întrebări legate de impactul asupra prețurilor.

„România nu mai este un mare producător de energie. În perioadele de consum maxim, seara, apelăm frecvent la importuri, la fel ca alte state din regiune”, a declarat Burduja.
„Dacă importurile au loc seara, e posibil să provină din surse scumpe, cum sunt termocentralele pe cărbune din alte țări. În schimb, ziua putem importa energie mai ieftină din surse regenerabile, precum parcurile solare sau eoliene. Așadar, importul nu înseamnă automat scumpire. Soluția reală este să investim în capacități de producție și să punem în funcțiune noi unități, pentru a ne crește autonomia energetică și a reduce astfel costurile în mod sustenabil.”

Referitor la temerile privind o posibilă pană de curent generalizată, mai ales în urma incidentelor recente din Spania și Portugalia, Burduja a transmis un mesaj clar:

„Nu există un risc real de blackout. Am auzit de aceste zvonuri și în trecut, mai ales în perioadele electorale, dar ele nu s-au confirmat. Sistemul nostru energetic este flexibil, avem un mix divers de producție și am făcut progrese inclusiv în zona stocării energiei, prin baterii. Avem profesioniști foarte bine pregătiți, în special în Dispeceratul Energetic Național. În acest moment, nu există motive de îngrijorare.”

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare