Acasă Politica National Florin Cîţu este noul președinte al Partidului Naţional Liberal

Florin Cîţu este noul președinte al Partidului Naţional Liberal

Premierul României, Florin Cîțu, este noul președinte al Partidului Naţional Liberal – PNL după ce a câștigat alegerile de sâmbăta , 25 septembrie 2021, în fața lui Ludovic Orban. Premierul Florin Cîţu a câştigat mandatul de preşedinte al Partidului Naţional Liberal obținând 2.877 de voturi „pentru”. Celelalte 1.898 de voturi din partea delegaţilor prezenți la Congresul PNL, au mers către fostul președinte, Ludovic Orban. Procentual vorbind Florin Cîțu a câștigat șefia PNL cu un procent de 60,2% iar contracandidatul său cu 39,7,%. 72 dintre voturile exprimate au fost nule.

„Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Nu mă surprinde alegerea dvs, am spus din primul moment că echipa câștigătoare e singura soluție pentru PNL. Suntem un partid unit și vom folosi toate resursele împotriva PSD, adversarul nostru politic. Împreună construim România liberală. Invit pe scenă toată echipa mea. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor. Nu a fost doar o campanie, a fost o mișcare care va schimba România în bine”, a declarat Florin Cîţu în urma anunțării rezultatului.
În urma rezultatului, Ludovic Orban a anunțat că luni va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților, spunând că din acest moment între el și președintele Iohannis nu mai există niciun parteneriat.
„Le mulțumesc celor aproape 1.900 de colegi care mi-au dat încrederea. Îl felicit pe Florin Cîțu. (…) De-a lungul carierei mele de 31 de ani, am apărat valorile liberale. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile pentru apărarea valorilor liberale. Voi continua să acționez așa cum am făcut-o și până acum. Demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni pe masa președintelui ales, Florin Cîțu. Vă anunț acum că între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”, a declarat Ludovic Orban.

Discursul președintelui Iohannis

Prezent la alegeri, președintele României, Klaus Iohannis, a admis că alegerile nu au decurs așa cum și-ar fi dorit, acesta făcând referire la atacurile la persoană și puținele dezbateri de idei ce au avut loc între cei doi candidați.

„(…) Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. Partidul Național Liberal este un partid viu, competiția deschisă a fost mereu posibilă și încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate, pe moțiuni și pe proiecte.
Să nu ne amăgim, sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană, ca cele la care am asistat în ultimele luni.
Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată nu doar în interiorul PNL, ci la niciun partid din România. Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat. Un partid care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă extrem de dificilă, fiind astfel oricum expus criticii. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior”, a declarat Klaus Iohannis.
În continuare președintele țării a îndemnat membri partidului la unitate.

„Cel mai important argument pentru necesitatea unității partidului este că România are nevoie de un liberalism puternic, care să acționeze ca un adevărat vector de modernizare și construcție pentru națiunea noastră.
Partidul Național Liberal se află în fața unui test de maturitate. Sunt convins că are capacitatea să arate că este un partid care își înțelege rolul în societatea românească, într-un moment când este mare nevoie de dovezi de responsabilitate, de înțelepciune, de unitate în jurul unor valori comune și de solidaritate în fața unor crize multiple. Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lider cu un alt lider. Alegerile interne sunt despre proiecte mai bune, despre eficiență, despre înnoire și despre reconectare cu oamenii”, a mai spus președintele.

Nu în ultimul rând președintele a făcut referire la retragerea alianței USR PLUS de la Guvernare, spunând că nu există niciun motiv pentru ca premierul să își dea demisia.
Actuala guvernare trebuie fără doar și poate să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia.

„(…) Cu atât mai mult, când prim-ministrul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, întregul Partid Național Liberal ar trebui să dea dovadă de solidaritate și să îi susțină cu toate forțele. Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne. Nu numai că Partidul Național Liberal trebuie să rămână în continuare la guvernare, dar eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru să fie posibil, este însă nevoie de fapte, de acțiuni concrete care produc beneficii palpabile pentru cetățeni, nu doar de discursuri și promisiuni”, a mai spus Klaus Iohannis.

- Advertisment -

Cele mai populare

Nicolae Ciucă – desemnat pentru funcția de premier

Nicolae Ciucă este propunerea Partidului Național Liberal pentru funcția de premier, propunerea a fost acceptată și de președintele...

Legea consumatorului vulnerabil explicată de liderii PNL Satu Mare

În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 21 octombrie 2021, la sediul Partidului...

Austria a donat României medicamente pentru tratarea bolnavilor COVID aflați în stare gravă

România a primit 1.075 de cutii cu diferite tipuri de medicamente utilizate în tratarea pacienților grav bolnavi...

Noi restricții începând de luni. Iohannis: Dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă!

La finalul ședinței de miercuri, 20 octombrie 2021, cu premierul, miniștrii cu atribuții în domeniul combaterii pandemiei...

Comentarii recente