Fondul Monetar Internațional a redus estimarea privind creșterea economică a României la 2,4% anul acesta, față de un avans de 2,8% anticipat în luna iunie, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marți.
Pentru 2015, prognoza FMI a rămas neschimbată, 2,5%.
Inflația anuală este estimată la 2,5% în decembrie, față de o proiecție de 3,5% anticipată în precedenta ediție a raportului din aprilie.
FMI a îmbunătățit prognoza privind deficitul de cont curent, la 1,2% din PIB anul acesta și 1,8% din PIB anul viitor. Estimările anterioare indicau un deficit de 1,7% și respectiv 2,2% din PIB.
Rata șomajului este antipată să scadă ușor, de la 7,3% anul trecut la 7,2% în 2014 și la 7,1% în următorul an.
România a reintrat în recesiune tehnică la finele primului semestru, având două trimestre consecutive de contracție a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%.
In semestrul I, produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 2,4% pe seria brută și cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.
România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI și Uniunea Europeană, din care nu intenționează să acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare și de a ajuta la reducerea costurilor de finanțare.
Guvernul anticipează un avans economic de 2,5% anul acesta, după o expansiune de 3,5% în 2013.