marți, iulie 1, 2025
AcasăLocaleNationaleGata cu fumatul. Legea care INTERZICE fumatul în toate spațiile publice închise...

Gata cu fumatul. Legea care INTERZICE fumatul în toate spațiile publice închise a fost adoptată

fumat

Legea care interzice fumatul în toate spațiile publice închise a fost adoptată, marți, de plenul Camerei Deputaților, cu 164 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” și 26 de abțineri, urmând să fie transmisă președintelui spre promulgare.

Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun interzice complet fumatul în toate spațiile închise, în spațiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unități sanitare, precum și cele de învățământ.

În cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților, deputatul PNL Horia Cristian a declarat că PNL va vota legea antifumat, transmitându-le colegilor săi că doar 28% dintre alegătorii acestora fumează, potrivit statisticilor.

„Avem în România o lege veche de 15 ani care a dovedit că este absolut inutilă. Nu a limitat în niciun fel fumatul în spațiile publice și, în continuare, cei 72% dintre români care nu fumează sunt supuși unei minorități de 28% care fumează. Este momentul ca România să intre și ea în normalitate, să intre rândul țărilor care au limitat în mod drastic fumatul în spațiile publice. Doar 28% dintre români fumează, 28% dintre alegătorii dumneavoastră”, a declarat deputatul PNL Horia Cristian.

La rândul său deputatul UDMR Mate Andras a anunțat că grupul minorității maghiare din Camera Deputaților va susține, de asemenea, legea antifumat, afirmând că și nefumătorii au dreptul la sănătate, așa cum fiecare cetățean are acest drept.

„Fiecare cetățean are dreptul la sănătate și cred că atunci când lucrăm aici, în Parlament, și cei care suntem nefumători avem dreptul la sănătate. (…) Foarte mulți colegi nu respectă nici măcar dreptul nostru la sănătate, atunci când fumează în fața ușii de la intrare. De asemenea, când mergem cu copiii noștri la cafenea sau să mănânce o prăjitură, copilul meu sau al dumneavoastră, al cetățenilor, sunt puși în pericol pentru că este obligat să inhaleze fumul de țigară”, a declarat deputatul UDMR Mate Andras.

Inițiatoarea legii, deputatul PSD Aurelia Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea și să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene.

„De 8 luni, aproape 9 luni m-ați auzit vorbind continuu despre această lege și despre nevoia de protecție a sănătății, a noastră, dar în special a copiilor și copiilor copiilor noștri. Această lege a pornit de la doamna deputat Manuela Mitrea. Nu am făcut decât să amendez această lege și împreună cu 250 de ONG să facem un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene”, a declarat inițiatoarea legii.

Legea antifumat a fost adoptată, vineri, în unanimitate, de Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților, membrii comisiei hotărând retragerea amendamentului care interzicea afișarea produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere.

Deputații din Comisia pentru sănătate au ținut cont de adresa venită din partea Consiliului Concurenței și au eliminat amendamentul care prevedea interzicerea afișării produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere, pentru ca legea adoptată să nu fie considerată neconcurențială, a precizat deputatul Rodica Nassar.

Potrivit legii, fumatul este interzis în „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.

Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță. Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».

Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere.

Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare