joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleNationaleGreșeli gramaticale des întâlnite

Greșeli gramaticale des întâlnite

Greșeli gramaticale des întâlnite – Cu și despre gramatica limbii române

Celebrul status pe Facebook – moartea pasiunii. Mă termină psihic, îmi zgârie retina și îmi piuie în urechi.

1. Se știe deja că frumoas-o nu este un compliment, ci frumoaso. (știți voi, se dă share la o fotografie în care se spune asta).

2. Dragele/ dragile mele: dacă vă doriți să vorbiți frumos doamnelor/domnișoarelor, vă rog să nu le mai numiți drage (conform DEX, dragele sunt niște instalații pentru a săpa sub apă și nu cred că femeile sunt niște intalații plutitoare). Corect este dragile mele.

3. Ce faci păpușe? Ei bine, eu sunt moldoveancă. În tinerețile mele am învățat că accentul nostru nu este tocmai corect gramatical, însă ă-ul din păpușă nu este țărănesc, deci folosiți cu încredere „Ce faci păpușă?”.

4. Servici/serviciu (despre job vorbim): corect gramatical este serviciu. Serviciul poate fi și serviciul de cafea, de exemplu, dar tot serviciu se numește :).

5. Aibă/aibe: corect gramatical este să aibă voință să învețe limba română. Ah, și în vorbire am mai auzit să aive. Mai este necesar să spun să aibă?

6. Voiam/vroiam: corect gramatical este voiam, însă există anumiți „lingviști” care urlă-n gura mare că atâta vreme cât cei mai mulți români folosesc forma vroiam, putem considera o greșeală tolerată.

7. Decât/doar/numai: decât nu înlocuiește doar sau numai. Decât se folosește atunci când vrei să spui: X cunoaște gramatica limbii române mai bine decât Y. Al doilea caz când trebuie folosit decât: Nu am decât 10 lei. Când dispare marele NU, putem spune: Am doar 10 lei.

8. A fi sau a nu fi! Asta-i întrebarea! Probabil una dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale, deși este relativ simplu. Mie profa mi-a zis că dacă nu pot să rețin formele la infinitiv, condițional perfect, prezent și conjunctiv, să îmi ascult minunata ureche muzicală.

Exemplu:

– viitor: Voi fi o mamă bună. (un singur i, dacă spuneți cu voce tare voi fi, nu se aude un i scurt?)

– condițional prezent: Aș fi încântată dacă mi-ai fi făcut niște clătite. (același i scurt, nu-i așa?). A doua formă îngroșată este condiționalul perfect al verbului a fi.

– conjunctiv prezent: asta înseamnă că începe cu „Să”: Să fii cuminte! ( observați că avem deja un i mai lung?)

– imperativ afirmativ: se folosește pentru persoana a II-a singular (din memoria mea, discutăm despre tu): Fii atent! (tu să fii) – i lung

– imperativ negativ: Exemplu: Nu fi obraznic! Întotdeauna când apare NU în față se scrie cu un singur i. „Nu fii” este greșit!

Și încă o regulă, că e complicat a fi sau a nu fi:

Se scrie cu Fii la imperativ afirmativ (Fii atent!) și la conjunctiv prezent (chiar dacă apare un Nu în față): Să nu fii obraznic!

Exemple:

– Nu fi aiurit, să fi fost altcineva, să fii pe fază, o fi bine, o fi rău?, dacă ar fi fost acolo, te-ar fi salvat.

9. Crează/creează: am discutat despre problema aceasta când cei de la Kanal D au dat-o cu mucii-n fasole! Crează se scrie numai atunci când vrei să spui: S-o crează el! (vine de la a crede). Totuși, dacă vorbim despre creativitate, mă gândesc că trebuie să scriem așa: Kanal D creează cuvinte noi.

10. Trebuie/trebuiesc. Trebuie este corect, deși este semnalată prezența minunatului trebuiesc în DEX, în DOOM2 – dicționarul normativ, cel ce înglobează formele corecte în prezent, nu se menționează “trebuiesc”.

Sper că nu am irosit peste 500 de cuvinte degeaba și să reușiți să postați statusuri și comentarii corect din punct de vedere gramatical.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente