miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareGrevă. Activitatea din primării și consilii județene, blocată joi, din cauza grevei...

Grevă. Activitatea din primării și consilii județene, blocată joi, din cauza grevei generale

grevaprofesorilor_4_b

Activitatea din primăriile și consiliile județene din toată țara va fi blocată joi, din cauza grevei generale, care începe la ora 08.00, funcționarii din administrația publică locală cerând majorarea salariilor cu 10 la sută și acordarea tichetelor de masă sau a normei de hrană.

Acțiunea de protest începe la ora 8.00 și se încheie la ora 16.00, funcționarii urmând să meargă la serviciu, însă fără să lucreze, fiind eliberate doar certificate de deces.

Tot joi, aproximativ 600 de funcționari publici vor participa, între orele 10.00 și 12.00, la un miting în fața Primăriei Capitalei.

Greva generală de joi este organizată de Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), acțiunea de protest fiind sprijinită de Confederația „Cartel Alfa”.

Potrivit secretarului general al FNSA, Bogdan Șchiop, acțiunea de protest este declanșată ca urmare a nepăsării și dezinteresului manifestate de Guvern față de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaților din administrația publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariați din sistemul bugetar.

„Au fost colectate aproape 18.000 de semnături din partea membrilor de sindicat care susțin declanșarea grevei. Activitatea în instituțiile publice va fi întreruptă aproape în totalitate, urmând să asigurăm în ziua grevei generale doar serviciile de decese și de plată a amenzilor care trebuie achitate în 24 de ore”, a spus Suciu.

Sindicaliștii din administrația publică locală cer reglementarea și liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică, începând cu anul 2015, în limita bugetelor aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituții sunt finanțate parțial și din venituri proprii.

De asemenea, sindicaliștii cer majorarea cu aproximativ 10 la sută a salariilor pentru angajații din administrația publică locală sau aplicarea, din acest an, a Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În grevă generală vor fi aproximativ 30 la sută din totalul salariaților din administrația publică locală, respectiv aproximativ 29.000 de persoane, cele care au făcut, în februarie, o grevă de avertisment, a declarat Petru Dandea, vicepreședintele „Cartel Alfa”, confederație sindicală la care este asociată Federația Națională a Sindicatelor din Administrație.

După greva generală de o zi, va fi organizat un miting la București, în 27 mai, la care sunt așteptate să participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acțiune de strângere de semnături pentru a fi declanșată greva generală pe termen nelimitat în administrația publică, în septembrie sau octombrie.

Petru Dandea a mai spus că sindicaliștii nu înțeleg de ce președintele Klaus Iohannis a chemat sindicatele la discuție joi, exact când ei declanșează greva generală de o zi, dar că vor merge la discuții și îi vom comunica problemele cu care se confruntă.

El mai spune că reprezentații Guvernului acuză FNSA de faptul că ar organiza ilegal acțiunea de protest de joi, însă a precizat că sindicatele nu au voie să facă grevă pentru a cere aprobarea unui act normativ, dar în acest caz confederația sindicală cere aplicarea unei legi deja aprobată, respectiv Legea salarizării unitare.

„Am încercat să găsim soluții prin dialog cu Guvernul României la problemele grave din administrația publică, generate de neaplicarea Legii 284/2010 a salarizării unitare. Neaplicarea an de an a legii a dus la o situație extrem de gravă în administrația publică. Mai mult de 20 de clase de salarizare sunt sub pragul salariului minim pe economie, iar prin creșterea salariului minim și neaplicarea legii, peste 25% din funcționarii publici și personalul contractual sunt în zona salariuului minim pe economie, adică sub 1.000 de lei”, a precizat Dandea.

Și Federația Națională a Sindicatelor din Administrația Locală (FNSAL) a decis să declanșeze joi grevă de solidaritate cu toți salariații din administrația locală.

Potrivit președintelui FNSAL, Răzvan Bordeanu, greva se va desfășura în toate instituțiile din administrația locală din țară, respectiv consilii județene, primării și instituții aflate sub autoritatea acestora.

Bordeanu a precizat că acțiunea de protest va fi sprijinită și de Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, care a început deja strângerea de semnături pentru susținerea de acțiuni de protest în întregul sistem bugetar.

Liderul sindical a precizat că în administrația locală sunt cele mai mici venituri din economie, aceștia având o medie lunară a venitului de 1.080 de lei.

În timpul grevei generale din administrația locală, președintele Klaus Iohannis va discuta, la Palatul Cotroceni, de la ora 11.00, cu liderii Blocului Național Sindical, Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, Confederației Sindicale Meridian, Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România – Frăția și Confederației Sindicatelor Democratice din România.

FNSA a declanșat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, a înștiințat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii județene și instituții subordonate acestora.

Guvernul propune, într-o nouă lege a salarizării, un salariu minim brut de 1.200 lei și unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele acuzând însă Executivul de incompetență pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.

Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit școli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) și persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar și președintele țării, parlamentarul și ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat recent că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizării urmând să fie finalizat până la sfârșitul anului.

La sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul a decis înființarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecție.

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, cu un eșantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eșantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât și în cadrul aceluiași domeniu.

Raportul dintre salariul minim și cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensațiile, primele și indemnizațiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câștigului.

Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu valoarea de referință, astfel încât până în prezent au fost păstrate salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente