duminică, mai 11, 2025
Acasăsus"House sitting" sau cum poți să călătorești gratis?!

„House sitting” sau cum poți să călătorești gratis?!

Într-o economie dificilă, dominată de inflație și în care companiile aeriene măresc prețurile cu orice ocazie, mulți tineri cu dor de ducă sunt în căutare de noi oportunități prin care să cutreiere lumea la costuri mai scăzute. Și cum adesea atunci când călătorești undeva, dincolo de transport, cazarea este una dintre cele mai mari cheltuieli, există platforme care îi ajută pe utilizatori să scape de această grijă.

S-a ajuns astfel la înlocuirea plății pentru cazare cu un troc: turistul vine și stă la un localnic acasă cât timp acesta e și el plecat, având grijă de animale și de plante. Face ceea ce se numește house sitting.

Trendul are succes în întreaga lume, inclusiv printre tineri români, care se află și de o parte, și de cealaltă a baricadei. Din țara noastră, pe platforme sunt listate apartamente și case predominant din București și Cluj, cu pisici și câini care își așteaptă turiștii-dădacă în perioadele în care proprietarii lor călătoresc. 

De asemenea, pe platformele de socializare, mulți tineri Gen Z postează videouri din case impresionante, scăldate în soarele Spaniei, al Ciprului sau Greciei, pe care altfel nu și le-ar fi permis în excursiile lor.

Una dintre primele platforme de house sitting a apărut în Marea Britanie și s-a bucurat de o creștere spectaculoasă de la un an la altul. Lansat în 2010, Trusted House Sitters era prezent un an mai târziu deja în 30 de țări. Astăzi, activează în aproximativ 140.

Intuitiv, cel mai întâlnit animal pentru care oamenii caută sitter sau dădacă este câinele (65%), urmat de pisică (30%), iar apoi de animale mici, cai și reptile.

Ca să poți să intri în această horă, e necesar să-ți alegi un tip de abonament, cel mai popular fiind de 14,1  dolari pe lună, respectiv 169 de dolari anual. Abonamentul, plătit deopotrivă de proprietarii care-și listează locuințele și de sitteri, îți permite să călătorești cât vrei.

Conform unui raport al platformei, pe parcursul anului 2022, un utilizator a mers ca sitter în 42 de locuințe.

Proprietarii plătesc mai mult decât dădacele caselor lor

Cel mai mare avantaj al abonamentului pe site este că te scapă de o serie de emoții, atât ca proprietar, cât și ca sitter, după cum a povestit, într-o discuție cu Panorama, Mălina Irimia, o tânără care e înscrisă pe platformă și care a făcut house sitting deja de patru ori.

Mălina povestește că abonamentul e mai mare pentru cel care își pune casa la bătaie, pentru că include și o asigurare în cazul în care se întâmplă ceva cu locuința lui, pe timpul șederii turistului.

Vacanța vine la pachet cu responsabilitate și risc

Când pleci undeva să faci house sitting, poți să jonglezi cu diverse detalii care să îți îmbogățească traseul. Mălina spune că și-a planificat, de pildă, unele călătorii să aterizeze pe un aeroport și să plece apoi de pe altul, ca să bifeze mai multe locuri. Într-un caz, a avut și norocul ca un proprietar să îi pună la dispoziție mașina, ceea ce i-a permis să exploreze împrejurimile rapid și fără bătăi de cap.

Dincolo de grija animalelor, apare un risc și în ceea ce îi privește pe proprietari, care se pot dovedi dificili sau exigenți. Dintr-un thread pe Reddit pe acestă temă, aflăm, de exemplu, că o femeie a cerut ca pisicile ei să nu fie lăsate singure mai mult de patru ore zi, dar în cazul unei șederi de o lună, a fost îndeajuns de mărinimoasă încât să permită o zi în care să fie lăsate singure șase ore. Un alt proprietar i-a dat review negativ unui turist pentru că a găsit un bol de plastic spart, care, conform altui sitter, se spărsese în mașina de spălat vase.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare