vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleNationaleImplementarea tehnolgiei 5G forțată în Guvern

Implementarea tehnolgiei 5G forțată în Guvern

Pentru a facilita implementarea tehnologiei 5G, operatorii de comunicații vor putea folosi gratuit mobilierul stradal din orașe, precum stâlpii de iluminat public, semnele de circulație, semafoarele, panourile și stațiile de autobuz, de tramvai, metrou ori a altor mijloace de transport în comun, pentru instalarea și operarea antenelor radio, se arată într-un proiect de lege supus joi dezbaterii publice. Mai mult, pentru instalarea de antene pe blocuri, nu va mai fi nevoie de acordul adunării generale a proprietarilor ori a vreunui proprietar, ci doar de o decizie a președintelui asociației de proprietari.

Vă amintiți de scandalul iscat pe timpul Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă care voia să permită prin OUG montarea rețelelor 5G inclusiv pe ariile naturale protejate? 

Dar de propunerea ca pentru conectarea unui bloc la o rețea de comunicații, operatorii telecom să poată semna contracte cu asociația de proprietari, reprezentată de președinte, fără a fi necesară hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari sau acordul vreunui proprietar din condominiu?

Motivele invocate atunci de Guvernul Dăncilă au fost dezvoltarea rapidă 5G și banii necesari la buget.

  • Proiectul a eșuat la momentul respectiv, dar iată-l acum revenit într-o nouă formă în Guvernul PNL condus de Ludovic Orban.


Sub pretextul alinierii la cerințele unei Directive UE, privind implementarea Codului Comunicațiilor, noul proiect de lege (de 138 de pagini) reînvie aceleași aspecte contestate și anul trecut.

Este vorba de „Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice”, document scos spre dezbatere publică în data de 15 octombrie 2020 de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.


Joi, 12 noiembrie, Ministerul a organizat o dezbatere prin videoconferință care a durat multe ore și a fost la fel de aprinsă ca cea de anul trecut, în special pe tema presupuselor pericole pentru sănătate aduse de tehnologia 5G.

Pentru detalii privind disputa de anul trecut citește: VIDEO Dialog al surzilor despre tehnologia 5G: Stopați această urgie / Nu ne luați de proști / Radiațiile 5G scad fertilitatea


Reprezentanți ai Avocatului Poporului: Proiectul are prevederi care încalcă dreptul la proprietatea privată, la asociere și la accesul la justiție


Prezentă la dezbatere, o reprezentantă din partea instituției Avocatul Poporului a declarat că „anumite prevederi ar fi anticonstituționale, încălcându-se unele drepturi din sfera dreptului de proprietate, a dreptului de asociere și a accesului la justiție.

  • „Astfel, cu titlu de exemplu, am dori să menționăm că în sfera dreptului de proprietate și de asociere în condominii nu mai este necesar acordul hotărârii adunării generale de proprietari sau acordul vreunui proprietar în privința lucrărilor de construcții, contractul urmând a fi încheiat doar cu președintele asociației de proprietari, ceea ce reprezintă o ingerință în exercitarea dreptului de asociere, dar și o încălcare a dreptului de proprietate, mai ales că acest contract are o existență incertă, putând avea orice durată și cu titlu gratuit.
  • Se încalcă astfel, așa cum am constatat, atât articolul 44 din Constituție care garantează dreptul de proprietate, cât și articolul 53 din Constituție privind restrângerea unor drepturi sau libertăți, restrângere care nu se poate face pe o perioadă extinsă, ci doar pe o perioadă determinată de timp.
  • Mai mult, observăm că proiectul legislativ conține prevederi referitoare la proprietățile aflate în procesul de retrocedare, ceea ce reprezintă o ingerință în dreptul de proprietate al beneficiarilor acestui proces.
  • Dorim să menționăm faptul că proiectul nu prevede modul de soluționare a conflictelor în materia reglementată, punând sub semnul incertitudinii accesul liber la justiție prevăzut de Legea fundamentală.”, a declarat joi reprezentanta Avocatului Poporului.
Amplasarea de antene și stații de comunicații pe blocuri: Ce putere ar primi președintele asociației de proprietari

Mai exact, aspectele contestate de Avocatul Poporului sunt prevăzute la articolul 23 din proiectul de lege, care menționează următoarele:

  • Art. 23. – (1) Contractul ce conferă furnizorilor de rețele de comunicații electronice sau operatorilor de infrastructură de comunicații electronice un drept de a executa lucrări de construcții în cadrul unui condominiu, va fi încheiat de aceștia cu asociația de proprietari reprezentată de președinte, fără a fi necesară hotărârea adunării generale a asociației de proprietari sau acordul vreunui proprietar din condominiu.
  • (2) Contractul încheiat în condițiile alin. (1) poate avea orice durată, stabilită prin acordul părților, dar care nu poate depăși durata de existență a rețelelor de comunicații electronice în imobilul respectiv și va fi cu titlu gratuit.


Un alt aspect foarte criticat joi la dezbaterea publică a vizat o serie de derogări primite de operatorii de comunicații electronice pentru instalarea rețelelor de comunicații atât în orașe, cât și în păduri ori arii protejate.

Ana-Maria Bălăiță, reprezentant societatea civilă: Nu este posibil ca operatorii de telecomunicații să poată folosi proprietățile statului publice și private cu titlu gratuit. Este un transfer de bani din buzunarul nostru al cetățenilor.
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente