vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleNationaleIohannis: Nimeni nu e mai presus de lege

Iohannis: Nimeni nu e mai presus de lege

iohanis

Klaus Iohannis a participat luni, la primul bilanțul MAI, în calitate de șef al statului. Președintele a subliniat că nimeni nu este mai presus de lege, care este aceeași pentru toți.

Iohannis a precizat că unul din obiectivele anului 2015 o reprezintă siguranța cetățenilor. Acesta a mai afirmat că își dorește o poliție preventivă, axată mai mult pe siguranța cetățenilor, precum și o jandarmerie mai prezentă tot pentru siguranța românilor, consemneaza cotidianul.ro.

”Dați-mi voie să mă refer la relația dintre stat și cetățean, la aplicarea legii și la perspectivele pentru anul 2015. Sunteți prima interfață dintre stat și cetățean. Și toți ne dorim o Românie sigură, în care relația dintre stat și individ se construiește pe respect reciproc. Într-o societate democratică, ordinea și siguranța se împletesc. În actualul context, aveți un rol special și o misiunea aparte. Sunteti chemați să puneți în practică aceste principii și să răsăpundeți unor așteptări”, a afirmat Iohannis.

La 700 de km  distanta de locul unde președintele Iohannis a făcut aceste declaratii, faptele reale, din teritoriu,  îl contrazic. Astfel, în cadrul UAT Carei, se exploatează resurse naturale cum este apa geotermală , de ani si ani de zile fără a dispune de autorizatii legale si fără  a se plăti impozite , folosind aceasta resursa in scopul unor activitati aducătoare de profit de către o societate privata și fără ca statul să intervină ca să își protejeze resursele.   Se amplaseaza constructii usoare de lemn pe spatiul public fara  autorizatie.  UAT Carei se foloseste de pagina oficiala a primariei pentru a  denigra persoanele care  semnaleaza abaterile de la legalitate si  alunga  mass-media de la sedintele publice ale CL, interzice bustul poetului national Mihai Eminescu, din poeziile caruia  Klaus Iohannis a recitat de Ziua Culturii Nationale.  UAT Carei semneaza prin managerul de proiect Veres Toma receptia la lucrarile de la Centrul Social, reabilitat din fonduri europene, inainte de finalizarea lucrarilor si gazduieste servicii din primarie care nu fac obiectul proiectului european accesat!

Clădirea Centrului Social de pe strada Progresului, a fost renovată printr-un proiect denumit  Reintegrarea vechii cazărmi prin înființarea Centrului  Social Carei, cu o valoare  totală de  8.578.370,00 lei din care valoarea  nerambursabilă este de  6.801.956,00 lei. Manager de proiect , Veress Toma. Câștigătorul licitatiei pentru atribuirea lucrărilor a fost  SC Dominum SRL, cu suma de 4, 117, 775 RON.

Vizitând site-ul municipiulcarei.ro,la secțiunea Proiecte,Obiectivul principal al acestui proiect finanțat din fonduri europene, îl constituie protejarea persoanelor care, datorită unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să își asigure nevoile  sociale, să își dezvolte propriile capacități și competențe pentru participarea activă la  viața socială.

Serviciul de Taxe si Impozite locale,Serviciul de Stare Civilă, Spatiul locativ, Registrul Comerțului, Biroul de patrimoniu si Biroul Agricol  ce au fost mutate in Centrul Social au ca obiect de activitate  protecția persoanelor  mai sus menționate ?

In municipiul Carei din România se practică  segregarea etnica pe care președintele Iohannis o înfierează în discursurile sale.  Până si bustul lui Simion Barnutiu  deranjeaza  prin amplasarea in interiorul orasului. De fapt deranjează tot ce este românesc.

Trafic de influenta si bani cu dedicatie sunt practici obisnuite la primaria Carei din România. La fel ca practica angajării redactorilor din presa maghiară pe statul de plată al primăriei Carei, unul nefiind prezent la locul de muncă din 2008 încoace iar celălalt neavând actele necesare angajării semnate decât de primar, fără aviz juridic sau al altei persoane abilitate din UAT Carei.

Pe suprafetele de pășune se construiesc parcări sau fundatii pentru clădiri turistice sau garduri cu sârmă ghimpata pentru a îngrădi accesul sătenilor din Ianculești , ce aparține de UAT Carei,la lacul lor  și pentru care ei plătesc impozit.Nu numai capelă mortuară li se refuză sătenilor din Ianculești ci și dreptul la Cămin Cultural.

Pentru toate aspectele semnalate  există documente doveditoare dar aspectele semnalate nu sunt singurele abateri de la legalitate în primăria careiană unde salariul mediu de incadrare al functionarilor din aparatul primarului atinge valoarea  echivalentului a 968 euro lunar in conditiile in care statul de plata a fost modificat fraudulos la data de 31 decembrie 2009-01.01.2010, inainte de taierile apocaliptice ale Guvernului Boc. Functiile de conducere au fost atribuite fără concurs în proporție de 80% iar de plățile efectuate de primăria Carei , aleatoriu, către grupurilede interese nici nu mai aducem vorba. Camera de Conturi de la Satu Mare vine și pleacă fără a se înghesui să între în miezul problemelor, preferând subiecte ușoare. Pe banii Fundației de promovare a turismului local, primarul careiului a cumpărat o mașină Renault tocmai de la Bacău, pentru uzul personal și al familiei sale, mașină neinscripționată  cu însemnele fundației deși au trecut 2 ani de la achiziționarea ei. Primăria Carei are poate singurul primar din România care are din 2008 poprire pe salar pentru datoriile la bugetul de stat.

Discursul Președintelui la bilanțul activității Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2014

“Domnule Prim-ministru,
Domnule Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor interne,
Onorați membri ai prezidiului,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor generali și chestori de poliție,
Doamnelor și domnilor polițiști, jandarmi, pompieri, cadre ale Ministerului Afacerilor Interne,

Particip, astăzi, pentru prima dată în calitate de Președinte al României, la bilanțul Ministerului Afacerilor Interne, una din principalele instituții cu atribuții în domeniul apărării țării și securității naționale. Dați-mi voie să mă refer, cu acest prilej, la mai multe chestiuni majore: la relația dintre stat și cetățean, la aplicarea legii și la perspectivele pentru anul 2015 și, nu în ultimul rând, la oamenii care servesc în cadrul instituției.

Sunteți prin natura activității dumneavoastră probabil prima interfață în relația dintre stat și cetățean. Cu toții ne dorim o Românie sigură. O Românie în care relația dintre stat și individ se construiește pe respect reciproc, în care cetățenii știu că drepturile și libertățile le sunt apărate și legea este aceeași pentru toți. Într-o societate democratică, ordinea și siguranța se împletesc în chip fericit cu libertatea. Iar sursa lor este nu frica, ci respectul față de lege, înțelegerea profundă a faptului că pe acest fundament se clădește prosperitatea și progresul unei întregi societăți.

În actualul context, dumneavoastră aveți un rol esențial și o misiune aparte. Sunteți chemați să puneți în practică aceste principii și să răspundeți unor provocări și unor așteptări care vin din zone diferite. O Românie sigură înseamnă multe lucruri: de la securitatea frontierelor la siguranța fiecărui cetățean pe stradă, mai ales a celor vulnerabili, de la intervenție eficientă în situații de urgență la descurajarea violenței, de la siguranța rutieră la cea în comunitate, de la combaterea criminalității organizate la grija față de individ. Toate acestea vă revin în responsabilitate, într-o formă sau alta. Iar cetățenii României se bazează pe dumneavoastră. De aceea, vreau cu această ocazie să-mi exprim aprecierea pentru eforturile pe care le faceți și pentru munca dumneavoastră.

Creșterea gradului de siguranță publică și întărirea sentimentului de securitate în rândul cetățenilor trebuie să fie prioritare pentru anul 2015. Într-un climat de siguranță și respect, dar și de încredere în instituțiile statului, va crește, fără îndoială, și sentimentul de solidaritate la nivelul societății.

Doamnelor și domnilor,
La baza activității ministerului și a componentelor sale trebuie așezată cu fermitate ideea că nimeni nu este mai presus de lege. Avem, de asemenea, datoria să analizăm cu luciditate ce funcționează și ce lipsește, unde este nevoie de un plus de coordonare și cum creștem performanța. Avem mai multe instituții care se ocupă de ordinea publică – Poliție, Jandarmerie, Poliție comunitară. Ele nu pot funcționa în mod eficient individual, ci trebuie să acționeze unitar. Cred că un sistem de ordine publică bine integrat poate răspunde în mod real nevoii de siguranță la toate nivelurile.

Am încredere în capacitatea cadrelor ministerului de a fi la înălțimea cerințelor și misiunilor ce le-au fost încredințate, că vor contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept și de a pune în practică, în cele mai bune condiții, noua legislație penală, demersuri necesare finalizării procesului de aderare a României la Spațiul Schengen.

În același timp, un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a încălcării legii, inclusiv în cazul unor fenomene precum contrabanda și traficul, criminalitatea economică, constituirea de grupuri infracționale sau migrația ilegală.

Dezvoltarea unei societăți este, cred eu, direct legată de măsura în care latura preventivă devine mai eficientă decât cea punitivă atunci când vine vorba de încurajarea corectitudinii și legalității și descurajarea infracționalității. Îmi doresc o Poliție mult mai axată pe prevenție, fie că este vorba de Poliția rutieră, fie de cea cu atribuții în zona criminalității economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai puțin centrată pe paza unor obiective și mai prezentă pentru siguranța cetățenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelului Ministerului Afacerilor Interne de o muncă de informații mai consistentă, care să privească nu doar rețelele infracționale, ci și protecția propriilor cadre.

Înțeleg constrângerile materiale cu care se confruntă oamenii care servesc legea. Voi pleda întotdeauna pentru condiții salariale și de muncă decente și pe măsura răspunderii. Vă rog însă să fiți conștienți că oamenii vă privesc și așteaptă să fiți modele de comportament și corectitudine în serviciul public. Îmi doresc ca toți cei chemați să aplice legea să fie în primul rând ei înșiși dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiționări și mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic și din orice domeniu.

Doamnelor și domnilor,
Contextul geopolitic din regiune reclamă acțiuni și măsuri la care dumneavoastră sunteți parte importantă. Apariția unui război hibrid, existența unor conflicte asimetrice și înghețate, tendințele de modificări ale frontierelor, încălcarea unor reguli de drept internațional pot fi o sursă de insecuritate și de export de infracționalitate către statele europene, în special către România. Știu că aceste lucruri vă determină să fiți mai prompți, mai alerți și mai responsabili, pentru a proteja siguranța cetățenilor noștri.

Participarea Ministerului Afacerilor Interne, ca furnizor de securitate și garant al valorilor democrației, cu forțe profesioniste la misiuni și operații în afara teritoriului statului român sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU, printre care cele din Kosovo și Afganistan, a adus țării noastre respectul și aprecierea partenerilor internaționali prin comportamentul exemplar și prin performanțele operative. În considerarea calității României de stat european, furnizor de stabilitate în Sud-Estul Europei, anul 2014 a fost marcat, printre altele, și de adoptarea Legii pentru aderarea României la Tratatul privind crearea Forței de Jandarmerie Europeană. De asemenea, România a preluat Președinția Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forței de Jandarmerie Europeană din anul 2015 și are ca atare o responsabilitate.
Un stat care își pune în practică propriile legi și angajamentele derivate din tratatele, convențiile și acordurile internaționale la care este parte va fi respectat de către cetățenii săi și de către partenerii străini. Voi veghea permanent ca angajamentele asumate de România prin Acquis-ul comunitar să fie respectate întocmai.

O altă direcție de acțiune prioritară pentru anul 2015 trebuie să o constituie combaterea corupției cu impact asupra bunei guvernări, a capacității instituționale a statului și cu afectarea credibilității României pe plan extern. De asemenea, optimizarea Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, ca parte integrantă a Sistemului Național de Securitate, constituie o prioritate pentru instituția dumneavoastră, ca vector principal în acest domeniu.

În ceea ce privește perspectiva pe termen scurt, Strategia Națională de Apărare a Țării, pe care o voi prezenta Parlamentului României, va constitui o bază în conturarea noii Strategii de ordine publică, care trebuie să fie elaborată și în consonanță cu Strategia de securitate internă a Uniunii Europene.

Doamnelor și domnilor,

Chiar în aceste momente sunt polițiști, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai ministerului care participă la acțiuni de protecție a comunităților, a cetățenilor și a bunurilor acestora, cu dăruire și devotament. Acești oameni, pe care de cele mai multe ori nu-i cunoaștem, veghează zi de zi la siguranța noastră și își pun viața, la figurat și la propriu, în serviciul public. Este o muncă deloc ușoară și de mare răspundere. Cei mai mulți nu vom ști niciodată care este experiența unui polițist care participă la o intervenție, prin ce trece un pompier sau un om chemat să salveze vieți în situații de urgență. Vreau să vă mulțumesc și să le mulțumesc tuturor cadrelor din Ministerul Afacerilor Interne care sunt exemple de conduită, curaj și responsabilitate.

În încheiere, vă felicit pentru rezultatele obținute în anul 2014 și vă doresc mult succes în ceea ce aveți de făcut în acest an!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente