„Nu vedem activele cripto ca fiind bani. Nici măcar în sensul cel mai larg posibil al definiției banilor. Aceste cripto active sunt extrem de volatile; sunt produse de investiții extrem de volatile, spre deosebire de bani, care sunt active lichide, sigure și accesibile. Iar între criptoactive și monedele digitale ale băncilor centrale sunt multe diferențe”.
Guvernatorul BNR a făcut aceste aprecieri la conferința „Provocări ale băncilor centrale moderne” care are loc marți la sediul Băncii Centrale, unde invitat de onoare este Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron.
Nu e prima oară când Guvernatorul BNR folosește discursul public pentru a se delimita de fanimenul cripto.
Bitcoin „nu este reglementat, nu are garanțiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ”, spunea el acum doi ani.
El a povestit despre proiectul e-krona al Băncii Centrale a Suediei.
“L-am ascultat pe guvernatorul Băncii Suediei, Stefan Ingves, care a inițiat e-krona. Un fel de leu electronic. Primul lucru pe care l-a subliniat a fost următorul: Nu înlocuim krona în esența ei. Rămâne monopol al statului, adică al băncii centrale, garantat de către stat și reglementat de către stat”, a spus Isărescu.
Acestea sunt chestiuni esențiale, spune Isărescu.
„Unul zice: A făcut Suedia o criptomonedă și seamănă cu Bitcoin.
Nu seamănă cu Bitcoin. Nu seamănă deloc. Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție, cum spune Daniel Dăianu, chiar de neîncredere față de băncile centrale. NU este reglementat, nu are garanțiile statului. NU este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ, a mai arătat Isărescu.
În discursul său de marți, Isărescu a mai spus că aducerea inflației în intervalul țintit de BNR trebuie făcută având o abordare „holistică și prudentă”. „Când se confruntă cu inflația, publicul se așteaptă la salarii mai mari, iar băncile centrale caută de a gestiona așteptările inflaționiste pentru a evita declanșarea unei spirale salarii-preț în economie. În ciuda progreselor recente în materie de dezinflație, ne menținem în continuare opiniile prudente conform cărora, pentru a orienta inflația către intervalul țintă și orizontul proiectat, este esențială o abordare holistică pentru evaluarea tabloului macroeconomic general, pe lângă baze solide de date pentru susținerea deciziilor politicii monetare”, consideră Guvernatorul.
De asemenea, în opinia sa, interacțiunea dintre politicile monetare și fiscale reflectă „sensibilități mai mari” și necesită o abordare prudentă, luând în considerare și independența politicii monetare și mandatele pe care le au băncile centrale.